Πρόωρες εκλογές με συγκεκριμένα προτάγματα

Πρόωρες εκλογές με συγκεκριμένα προτάγματα
Φωτογραφία αρχείου

Η«Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της προηγούμενης Κυριακής καλεί τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα, εδώ και τώρα, σε πρόωρες εκλογές. Δεν αισθάνεται όμως την ανάγκη να αιτιολογήσει, τουλάχιστον επαρκώς, το αίτημά της. Απλώς το καταθέτει. Γεγονός που κατά πολλούς σημαίνει ότι το ρίχνει στην «αρένα» για να μαζέψουν κάποιοι αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα η πιάτσα βοά ότι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές (για τον Σεπτέμβρη) με επίκληση του άρθρου 41 του συντάγματος για εθνικό λόγο.

Τα προσχήματα περισσεύουν: πόλεμος, εθνικά, οικονομία, στασιμοπληθωρισμός, ενεργειακό. Εφιαλτικό ακούγεται, αλλά δι’ αυτών ο Κυριάκος θα προσπαθήσει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι επιπτώσεις λόγω εξωγενών παραγόντων πολλαπλασιάζονται.

Επί της ουσίας θα προσπαθήσει να δραπετεύσει και από τα επερχόμενα. Μια πρωτιά της ΝΔ σημαίνει αυτόματα και αποδοχή των πεπραγμένων της. Των όσων έκανε ή δεν έκανε, για παράδειγμα με την πανδημία. Για τη στήριξη που πρόσφερε ή δεν πρόσφερε στις αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα ή στο καλάθι της νοικοκυράς. Θα είναι μια λευκή επιταγή να συνεχιστούν οι εν λόγω πολιτικές ή ακόμη και να ενταθούν.

Η επόμενη μάλιστα τετραετία θα συμπέσει, όπως όλοι ομολογούν, και με μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο στην παγκόσμια οικονομία. Με την «τέλεια καταιγίδα» όπως ομολογούν διεθνούς φήμης οικονομολόγοι αλλά και παράγοντες της αγοράς. Μια περίοδο που οι κοινωνίες, και ειδικά η ελληνική, θα χρειαστούν στήριξη.

Ως εκ τούτου ουδείς δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε, ότι πήγε για μπάνιο ή ότι «όλοι ίδιοι είναι». Ούτε ίδιοι είναι όλοι ούτε ίδιες πολιτικές προτείνουν. Οταν σου λένε τα κανάλια για παράδειγμα ότι αν μειωθεί ο ΕΦΚ ή ο ΦΠΑ στα καύσιμα θα καταρρεύσει ο προϋπολογισμός οφείλεις να το ψάξεις.

Να αναρωτηθείς γιατί δεν καταρρέει ο προϋπολογισμός όταν οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν πρόσθετη χρηματοδότηση που κυμαίνεται από 49 δισ. ευρώ στο θετικό έως 78 δισ. ευρώ στο δυσοίωνο σενάριο για τη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση αλλά θα καταρρεύσει από το 1,5 δισ. που θα κοστίσει η μείωση των φόρων στα καύσιμα.

Οφείλεις να αναρωτηθείς για παράδειγμα πώς γίνεται σκάνδαλο Novartis μόνο με υπερσυνταγογραφή σεις 200 γιατρών και όχι μετ η συμμετοχή πολιτικών που έβαζαν τα εν λόγω φάρμακα στις λίστες και καθόριζαν τις τιμές τους.

Documento Newsletter