Πρόοδο πριν από το Eurogroup θέλουν οι Βρυξέλλες – Χωρίς επιστολή πάει ο Τσακαλώτος

Χωρίς επιστολή με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πάει την Πέμπτη στο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι γίνεται εντατική προετοιμασία για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος.

Τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά την επιστολή συμβιβασμού, στην οποία αναφέρονται δημοσιεύματα του Τύπου, τόνισε πως τέτοια ζητήματα συζητώνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Eurogroup. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις, προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία και να διευκολύνει «περαιτέρω πρόοδο».

Κοινοτική πηγή έκανε λόγο για ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία εξέφραζε τη δέσμευσή της στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός. «Είμαστε καθησυχασμένοι από τη δήλωση Λαγκάρντ, ότι το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων», είπε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή.

Χωρίς επιστολή ο Τσακαλώτος

—–Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά από τα κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του, ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στη συμβιβαστική πρόταση αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μέτρο που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτό, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα, εφόσον επιτυγχάνεται εξολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος, θα μπορεί να διατίθεται για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:

– Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.

– Η μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή της έκπτωσης φόρου, που σήμερα διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ.