Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Κοινωνία δύο ταχυτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση – Στις 12 οι ανακοινώσεις

Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Κοινωνία δύο ταχυτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση – Στις 12 οι ανακοινώσεις

Απτόητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τα καμπανάκια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των ειδικών για την μετάλλαξη Δέλτα προβαίνει σε αποφάσεις υψηλού ρίσκου δημιουργώντας προνόμια – διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, μια απόφαση που έχει ήδη δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις ενώ παράλληλα επιμένει στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων. 

Σε μια προσπάθεια να προλάβει μια νέα έξαρση της πανδημίας  το φθινόπωρο – την οποία θεωρούν δεδομένη οι ειδικοί – η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ανεβάσει ταχύτητες η επιχείρηση Ελευθερία δημιουργώντας ωστόσο παράλληλα μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς σχετικά με τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ήδη τα πρώτα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους έχουν να κάνουν με την απαλλαγή τους από τις 28 Ιουνίου για διενέργεια self test για τους εργασιακούς χώρους και τα γυμναστήρια. Για να θεωρεί κάποιος πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχουν περάσει δυο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, θα σχετίζονται κυρίως με τη διασκέδαση με το Μαξίμου να προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στο να δώσει το δικαίωμα της επιλογής στους επιχειρηματίες της εστίασης, του κινηματογράφου, του θεάτρου, των συναυλιακών χώρων και των αθλητικών εκδηλώσεων, για το εάν οι επιχειρήσεις τους θα είναι ανοικτές μόνο για τους εμβολιασμένους. Εάν επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους τότε δεν θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον κορονοϊό όπως μάσκες, αποστάσεις και συγκεκριμένος αριθμός πελατών.

Εάν πάλι επιλέξουν να μην αποκλείσει τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, τότε  η πληρότητα θα παραμένει στο 70%,  στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες και γενικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Εάν οι επιχειρηματίες επιλέξουν να μην κάνουν διάκριση των πελατών μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τότε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν. Προβλέπεται ακόμα η απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμενων από τα τεστ να ισχύσει για όλες τις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις. Έτσι, ανοίγουν ελεύθερα για τους εμβολιασμένους οι πόρτες των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων. Σε πρώτη φάση για τους ανοιχτούς χώρους και στη συνέχεια για τους κλειστούς, όταν οι παραστάσεις και οι συναυλίες μεταφερθούν από τον φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους. Ανάλογες θα είναι οι αποφάσεις και για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ωστόσο, ήδη στην κυβέρνηση φτάνουν διαμαρτυρίες από την εστίαση και την ψυχαγωγία ότι η δημιουργία καταστημάτων ή θεαμάτων δύο ταχυτήτων δεν είναι εφικτή ιδέα και πως είναι αδόκιμο να κάνουν τους “ελεγκτές” των πελατών τους. Πολλώ δε μάλλον να καλούνται να επιλέξουν τώρα ποιος τζίρος θα είναι μεγαλύτερος μελλοντικά για να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρηση τους με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων επί του ενήλικου πληθυσμού είναι στο 39,4%.

Αρνητική φαίνεται να είναι και η αντιπολίτευση, που δίνει έμφαση στην συστηματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αντί διαχωριστικών λογικών, που όπως σημειώνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Επίσης, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέγγιση των νεότερων ηλικιών ως προς τους εμβολιασμούς ενώ πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων και για τον υποχρεωτικό  εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων, όπως για παράδειγμα του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζόμενων  σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Documento Newsletter