Oι κλειδάριθμοι των κληρώσεων της UEFA φροντίζουν ώστε να αποφεύγονται τα –για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους– ηφαιστειώδη ζευγαρώματα: χώρια η Ρωσία και η Λευκορωσία από την Ουκρανία, μακριά οι κονκισταδόρες Ισπανοί από το Γιβραλτάρ και η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν, ξέχωρα το Κόσοβο από Σέρβους και Αλβανούς. Παρέλειψαν όμως να υψώσουν φράχτη ανάμεσα στους δύο τελευταίους, ίσως επειδή τους έχει ανατεθεί να διοργανώσουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ21 του 2027. «Ουδέποτε υπήρξε ανάφλεξη ανάμεσα στις συγκεκριμένες χώρες» εξήγησαν οι χαρτογιακάδες της Νιόν. «Ούτε ζήτησαν ποτέ επίσημα να μην κληρωθούν μεταξύ τους».
Η Σερβία και η Αλβανία ξαναμπαίνουν σε τροχιά μετωπικής ποδοσφαιρικής σύγκρουσης στα προκριματικά του επόμενου Μουντιάλ, δέκα χρόνια μετά την αλήστου μνήμης σύγκρουση που κόντεψε να πυροδοτήσει τον «πόλεμο του drone» το 2014 στο Βελιγράδι. Το άγνωστης προέλευσης ιπτάμενο αντικείμενο που έφερε την αλυτρωτική σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» κατεδαφίστηκε, οι εμπλεκόμενες ομοσπονδίες τιμωρήθηκαν, τα Τίρανα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν γλυκόλογα και η διεθνής αθλητική κοινότητα προσευχήθηκε να μην ξανασκαρώσει η κληρωτίδα τέτοιο καπρίτσιο. Η προσευχή είχε ημερομηνία λήξης. «Τουλάχιστον για δέκα χρόνια» πρέπει να ψιθύρισε κάποιος πονηρός στο αυτί της τυφλής θεάς.
Το drone της οργής
«Ι predict a riot» προειδοποιεί το περιοδικό «FourFourTwo» με τίτλο δανεικό από το σουξεδάκι των Kaiser Chiefs: «Προβλέπω ότι θα γίνει μακελειό». Ηταν 14 Οκτωβρίου 2014 όταν οι δύο εθνικές ομάδες παρατάχθηκαν στη σέντρα του γηπέδου της Παρτιζάν. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο κοιτίδα του εθνοτικού και θρησκευτικού πολιτισμού τους, οι Αλβανοί το διεκδικούν ως μέρος της αλβανόφωνης μαμάς πατρίδας και το ποδόσφαιρο παραείναι μικρό για να συμφιλιώσει τέτοιου είδους προαιώνιες κόντρες.
Το drone που απογειώθηκε από την οροφή μιας γειτονικής ορθόδοξης εκκλησίας σουλατσάρισε για λίγο πάνω από τις κερκίδες, κεντράρισε στη σέντρα του γηπέδου και βάλθηκε να ανεμίζει το μαυροκόκκινο λάβαρο με τον επίμαχο χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Ενας Σέρβος ποδοσφαιριστής, ο Στέφαν Μίτροβιτς, έδωσε έναν γερό πήδο και το προσγείωσε κακήν κακώς.
Ο Αλβανός Μπεκίμ Μπάλαϊ έσπευσε και άρπαξε τη σημαία, για να υπερασπιστεί τα πάτρια λάβαρα. «Σκο-τώ-στε, σκο-τώ-στε τον Αλ-βα-νό!» («Ubij, ubij Šiptara!») απαιτούσαν οι φανατικοί στις εξέδρες.
Ορισμένοι θερμόαιμοι χίμηξαν στον αγωνιστικό χώρο, μαζί με αρκετούς κρανοφόρους αστυνομικούς και σεκιουριτάδες, που κοπανούσαν όποιο κρανίο έβλεπαν μπροστά τους. Στη συμπλοκή που ακολούθησε τραυματίστηκαν τέσσερις Αλβανοί ποδοσφαιριστές. «Αυτοί φταίνε που προκάλεσαν» έγραψαν οι σερβικές εφημερίδες την επόμενη ημέρα. «Και ο αδελφός του Εντι Ράμα, που κουμαντάριζε το drone από τις θέσεις των επισήμων»!
Ο Ολσι Ράμα αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή και πρόσθεσε ότι οι σερβικές αρχές έκαναν συνεχείς ελέγχους στο (αμερικανικό) διαβατήριό του, εν είδει προβοκάτσιας. Οι παίκτες της Αλβανίας αποχώρησαν για τα αποδυτήρια στο 41ο λεπτό επικαλούμενοι έλλειμμα ασφαλείας και αρνήθηκαν να ξαναβγούν στο γήπεδο, παρά τις διαβεβαιώσεις και τα παρακάλια.
Πιστός στους κανονισμούς, ο Αγγλος διαιτητής Μάρτιν Ατκινσον κατακύρωσε το ματς στους Σέρβους με σκορ 3-0. Τη στιγμή της διακοπής οι ομάδες ήταν ισόπαλες χωρίς τέρματα.
Η τιμωρία
Η αποστολή της εθνικής Αλβανίας επέστρεψε στα Τίρανα και βρήκε να την περιμένει κόκκινο χαλί, στρωμένο από τη σκάλα του αεροπλάνου μέχρι το προεδρικό μέγαρο. «Μπράβο στους ήρωες που υπερασπίστηκαν τα ιερά και τα όσια του λαού μας μέσα στη ζούγκλα» παιάνισαν τα μέσα ενημέρωσης. Η UEFA επικύρωσε αρχικά το 3-0 υπέρ των Σέρβων, αλλά τους τιμώρησε με αφαίρεση τριών βαθμών και με δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για τα επεισόδια.
Και οι δύο χώρες προσέφυγαν στο CAS, το οποίο τουμπάρισε την απόφαση και έδωσε το τρίποντο στους Αλβανούς με το ίδιο σκορ (0-3), χωρίς να ακυρώσει τις «καμπάνες» των Σέρβων και τα εκατέρωθεν πρόστιμα των 100.000 ευρώ. Ο άτυπος «επαναληπτικός» έγινε έναν χρόνο αργότερα με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Ελμπασάν, χωρίς Σέρβους θεατές στις κερκίδες και χωρίς παρατράγουδα – πέρα από γιουχαΐσματα στους εθνικούς ύμνους.
Μολονότι ηττήθηκε στο συγκεκριμένο ματς με δύο γκολ στις καθυστερήσεις (0-2), η Αλβανία προκρίθηκε απευθείας στα τελικά του Euro 2016, ενώ η Σερβία δεν πέρασε ούτε στα πλέι οφ.
Εκτοτε η διαρκής ένταση ανάμεσα στους δύο λαούς κρατήθηκε έξω από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Το εγχείρημα της συνδιοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων του 2027 αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αύριο και χαιρετίζεται ως γιγάντιο βήμα προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης. «Πρόκειται για ποδοσφαιρική συνεργασία με εξαιρετικό πολιτικό μήνυμα που ελπίζω ότι θα φτάσει στους αποδέκτες του» σχολίασε ο Αλβανός αντιπρόεδρος της UEFA Αρμάντ Ντούκα. «Είχαμε κάποιες αρνητικές αντιδράσεις από μεμονωμένους πολίτες και οργανώσεις, αλλά όχι από τις δύο κυβερνήσεις» πρόσθεσε.
Δεν αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη
Το καπάκι της χύτρας ξεχειλίζει συχνά σε φιλόξενες ή λιγότερο φιλόξενες κουζίνες. Σε πρόσφατο αγώνα ανάμεσα στην Ελβετία και τη Σερβία οι φωτογράφοι απαθανάτισαν το κάψιμο αλβανικής σημαίας στις εξέδρες (αφού οι Ελβετοί έχουν αρχηγό τον κοσοβαρικής καταγωγής Γκράνιτ Τζάκα), ενώ αναρτήθηκε και εθνικιστικό πανό, για το οποίο η σερβική ομοσπονδία πλήρωσε πρόστιμο.
Θυμηθείτε και τον Αλβανό ποδοσφαιριστή Μίρλιντ Ντάκου που άρπαξε έναν τηλεβόα και τραγουδούσε εθνικιστικά συνθήματα μαζί με τους συμπατριώτες του θεατές μετά τον αγώνα με την Κροατία στο Αμβούργο για το φετινό Euro (2-2). Ο Ντάκου, που κατάγεται και αυτός από το Κοσσυφοπέδιο, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών.
Διαβάστε επίσης
Το ποδόσφαιρο γύρισε την πλάτη στην έρευνα για τα στημένα
Μιχάλης Μητρούσης: «Μετά το τροχαίο έπιανα να δω αν έχω πόδια και κεφάλι» (Video)