Προκλητικός και κυνικός εμφανίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717 στα τρένα.
Δείτε επίσης: Σύμβαση 717: Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης δυσκολεύονται να αντιληφθούν γιατί πρέπει να συσταθεί Προανακριτική
«Δεν μπορεί να σταθεί εναντίον μου κάποια κατηγορία», έκρινε ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής.
Σε ένα κρεσέντο αναλγησίας, ο Κ. Καραμανλής έφτασε ακόμη και στο σημείο να αναφερθεί στην επανεκλογή του στον νομό Σερρών, λίγους μόλις μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Ψέμματα και τοξικότητα. Αυτά είναι τα νέα αντιπολιτευτικά ήθη. Η νίκη της ΝΔ όπως και η δική μου επανεκλογή δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά είναι ήττα της χυδαιότητας και της τοξικότητας», ανέφερε συγκεκριμένα.
Αναφερόμενος στην παραίτησή του από τον υπουργικό θώκο αμέσως μετά την εκλογή του επιχείρησε να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τις ποινικές ευθύνες του δυστυχήματος:
«Ψέμα δεύτερο ότι η παραίτησή μου είναι προσχηματική. Οι πολιτικές ευθύνες αναλήφθηκαν. Όμως η πολιτική ευθύνη δεν ισούται με ποινική ευθύνη. Οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη δικαιοσύνη και όχι από λαϊκά δικαστήρια», είπε ο Κ. Καραμανλής. Μάλιστα αυτοεπαινέθηκε γιατί παραιτήθηκε -αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη- μετά το δυστύχημα κι αυτό «αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τα πολιτικά ήθη της χώρας».
«Παρά τις επιθέσεις που έχω δεχτεί επέλεξα συνειδητά να μη μιλήσω. Όποτε χρειάστηκε όπως σήμερα μίλησα θεσμικά. Μένω σιωπηλός όσο η Δικαιοσύνη διερευνά το δυστύχημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χαρακτήρισε μάλιστα fake news το πολύ γνωστό βίντεο όπου λίγες ημέρες πριν το δυστύχημα, ο ίδιος εμφανίζεται στη Βουλή να επιτίθεται σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τους ότι είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι είναι fake news επειδή αναφερόταν στο τρενάκι του Πηλίου και όχι στο εθνικό δίκτυο.
Ο κ. Καραμανλής παρουσιάστηκε και θιγμένος διότι -κατά τα λεγόμενα του- δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα αμέτρητες επιθέσεις και επέλεξε να σιωπήσει.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του καλύφθηκε από την απόπειρά του να επεξηγήσει τον ρόλο του στη σύμβαση 717. «Ενώ έπρεπε η σύμβαση 717 να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στο έργο έξι παρατάσεις με ρητή αναφορά ότι δίνονται χωρίς αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου. Δεχόταν δηλαδή το ελληνικό δημόσιο ότι έχει συνυπαιτιότητα.
Ισχυρίζεστε λανθασμένα ότι κακώς δεν υπογράψαμε άμεσα την πρώτη συμπληρωματική σύμβαση γιατί αυτό δεν ήταν δυνατό και αμέσως αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Αν δεν είχα χορηγήσει τηn 7η παράταση και είχα κηρύξει τη σύμβαση άγονη, τότε σίγουρα εφόσον το κράτος είχε αναγνωρίσει συνυπαιτιότητα έξι φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εταιρεία θα προσέφευγε εναντίον της χώρας».
Ο Κώστας Καραμανλής κατέληξε λέγοντας «άλλη φορά να ξέρουμε για ποιο πράγμα κατηγορούμε ποιον. Να μη συνηγορήσουμε στην πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας. Μόνο η αλήθεια και όχι η παραχάραξη της πραγματικότητας θα επιφέρει την κάθαρση».
Διαβάστε επίσης: Φάμελλος για σύμβαση 717: «Η ΝΔ αμνηστεύει τις ποινικές ευθύνες Καραμανλή»
Σύμβαση 717: Η ΝΔ «θάβει» το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τον Καραμανλή