Σάλο έχει προκαλέσει στην Ηλεία το άνοιγμα Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής – Εισφορές Ιδιωτών του ν. 4797/2021 (Α΄ 66) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Σε αυτόν μπορούν να κατατίθενται δωρεές για τη στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη «νέα έκδοση» του περιβόητου «ταμείου Μολυβιάτη», η διαχείριση του οποίου, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, μόνο την πυρόπληκτη Ηλεία του 2007 δεν βοήθησε, ενώ σημαντικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν για μικροπολιτικά παιχνίδια τοπικών παραγόντων με την προκλητική ανοχή της πολιτείας και κάποια άλλα… χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.
«Αρνητική εμπειρία»
«Η διαχείριση των πόρων του “ταμείου Μολυβιάτη” για τις καταστροφές του 2007 ήταν μια αρνητική εμπειρία για την Ηλεία που δεν θέλουμε να επαναληφθεί» λέει στο Documento ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και προσθέτει: «Το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών αυτών που πολλοί συμπολίτες μας πρόσφεραν από το υστέρημά τους αντί να δοθεί στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας για την αποκατάσταση των υποδομών και για έργα αντιπλημμυρικά, πυροπροστασίας, αναδασώσεων, αντιμετώπισης κατολισθήσεων και στήριξης των εδαφών, αξιοποιήθηκε σε διάφορες δράσεις και εκτός νομού.
Η Ηλεία, έχοντας υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, αδικήθηκε στην κατανομή των χρημάτων αυτών και τα ποσά που απομένουν δεν ξέρουμε πότε και πώς θα αξιοποιηθούν για τον σκοπό που δόθηκαν από τους δωρητές. Επομένως, το όποιο παρόμοιο νέο εγχείρημα θα πρέπει να διαπνέεται από διαφάνεια και ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων».
Βουλευτές, τοπικοί φορείς και κάτοικοι της πυρόπληκτης Ηλείας έχουν καταγγείλει διαχρονικά τον απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων του «ταμείου Μολυβιάτη», παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους κατά καιρούς διαχειριστές.
«Προκλητικές εκταμιεύσεις»
Οι «προκλητικές εκταμιεύσεις της ντροπής» περιλαμβάνουν έργα όπως:
• Χρηματοδότηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας τότε για την προετοιμασία της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας –επιθυμία δωρητών– με 150.000 ευρώ.
• Ανάπλαση πλατείας με 70.000 ευρώ στην Παλαιοβαρβάσαινα του Πύργου – επιθυμία δωρητών.
• Ανακατασκευή του Ναού Αγίας Παρασκευής στο ΔΔ Γραίκα Δήμου Σκιλλούντος με 100.000 ευρώ – αποδοχή δωρεάς υπό όρους.
• Επιχορήγηση 10.000 ευρώ πυρόπληκτου ατόμου με ειδικές ανάγκες.
• Επιχορήγηση Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης με 2.940 ευρώ προκειμένου να μεταβούν στην Κύπρο για φιλοξενία στις παιδικές εξοχές Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου (παιδιά και μητέρες από πυρόπληκτες περιοχές).
• Επιχορήγηση με 30.000 ευρώ αντικατάστασης μπουλντόζας ιδιώτη που καταστράφηκε ολοσχερώς σε επιχείρηση κατάσβεσης.
• Χρηματικό βραβείο 45.000 ευρώ στους διακριθέντες στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό πρότυπων κατοικιών για τους πυρόπληκτους και, στη συνέχεια, αμοιβή των 15 διακριθεισών ομάδων με 178.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μετά τις πυρκαγιές του 2007 άνοιξε στην ΤτΕ Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων στον οποίο κατατέθηκαν ή μεταφέρθηκαν από τις άλλες τράπεζες δωρεές ύψους 198.133.012,74 ευρώ. Οπως αναφέρει σε έγγραφό του προς τη Βουλή (αρ. πρωτ. 24923-28.2.2020) απαντώντας σε ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συστάθηκε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και ενίσχυσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές ή ακραία φαινόμενα, στο οποίο μεταφέρθηκαν τα 160.272.020,23 ευρώ. Το 2010 το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε και τα υπόλοιπα χρήματα μεταφέρθηκαν στον αρχικό υφιστάμενο Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων στην ΤτΕ.
Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα έσοδα και τις πιστώσεις του λεγόμενου «ταμείου Μολυβιάτη», αφού οι ασαφείς απαντήσεις που δίνουν τα αρμόδια υπουργεία και τα ελλιπή στοιχεία που καταθέτουν, έπειτα από σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, περισσότερο συσκοτίζουν παρά ρίχνουν φως στη διαχείριση των πόρων του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων.