Προκλητικές δηλώσεις Σούνακ από το Τελ Αβίβ: «Θέλουμε να κερδίσει το Ισραήλ»

Προκλητικές δηλώσεις Σούνακ από το Τελ Αβίβ: «Θέλουμε να κερδίσει το Ισραήλ»

Την απόλυτη στήριξή του προσέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, στο ταξίδι που πραγματοποίησε αυτή την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ θα μπορεί να υπολογίζει στη «συνεχή υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στον «μακροχρόνιο πόλεμο» με τη Χαμάς, ανέφερε με τη σειρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στο Τελ Αβίβ αυτή την Πέμπτη.

Ο Σούνακ, ο οποίος μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία αργότερα μες τη μέρα, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής προσπάθειας να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα και να αποτρέψει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, υπογράμμισε στον Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου ότι η Βρετανία θέλει «να κερδίσει » το Ισραήλ.

«Στην πιο δύσκολη στιγμή»

«Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας την πιο μαύρη στιγμή του Ισραήλ, ως φίλος σας», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία για να επιτραπεί σε 20 φορτηγά με βοήθεια να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο. Η βρετανική κυβέρνηση συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι τα φορτηγά μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα από αυτήν την Παρασκευή.

Στεκόμενος στο πλευρό του Σούνακ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός θυμήθηκε τον ρόλο της Βρετανίας στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας στον βρετανό ομόλογό του: «Πριν από ογδόντα χρόνια, πρωθυπουργέ, ο πολιτισμένος κόσμος στάθηκε δίπλα σου στην πιο δύσκολη στιγμή σου».

Καμία αναφορά σε ευθύνη για το Αλ Αχλί

Αναφερόμενος στην έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας, όπου πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες, ο Σούνακ σημείωσε ότι οι σκηνές «μάς συγκλόνισαν όλους, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο, και θρηνούμε για την απώλεια κάθε αθώας ζωής – πολίτες κάθε πίστης, κάθε εθνικότητας που έχουν σκοτωθεί», χωρίς να κάνει σαφή αναφορά για το ποιος ευθύνεται για το χτύπημα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε ότι και ο παλαιστινιακός λαός είναι θύματα της Χαμάς. Και γι’ αυτό χαιρετίζω την απόφασή που πήρατε χθες για να διασφαλίσετε ότι θα ανοίξουν οι δρόμοι στη Γάζα για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Σουνάκ είπε επίσης στον Νετανιάχου ότι αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ «λαμβάνει κάθε προφύλαξη για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους» και ότι τα δύο κράτη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων, ιδιαίτερα όσον αφορά τους βρετανούς υπηκόους.

Διπλή διπλωματική διαδικασία

Αυτές οι προσπάθειες αναμένεται να αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων που θα έχει ο Σούνακ με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, όταν φτάσει εκεί αργότερα αυτή την Πέμπτη, ως μέρος μιας διπλωματικής περιοδείας που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει άλλη μια στάση πριν ο πρωθυπουργός επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή. Ένας παράλληλος γύρος ταξιδιών πραγματοποιείται από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, στο πλαίσιο συναντήσεων για να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης των συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κλέβερλι βρίσκεται στην Αίγυπτο την Πέμπτη και θα πετάξει στο Κατάρ το βράδυ της ίδιας μέρας, με προγραμματισμένη επίσκεψη και στην Τουρκία.

Διαβάστε σχετικά: Μέση Ανατολή: «Πόλεμος σε αχαρτογράφητα νερά» – Η ανάλυση του BBC για τις κινήσεις Μπάιντεν, Νετανιάχου και Αράβων ηγετών

Documento Newsletter