Προκλητικά ειρωνικός ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τουρκολυβικό μνημόνιο: «Αν έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, δεν είναι δικό μας πρόβλημα»

Προκλητικά ειρωνικός ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τουρκολυβικό μνημόνιο: «Αν έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, δεν είναι δικό μας πρόβλημα»
Hakan Fidan (AP Photo/Vadim Ghirda)

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενδεχομένως προκάλεσε προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Εμείς με την Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».

Πρόβλημα έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα αφού καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και δεν δέχεται την επήρεια νησιών, ακόμη και της Κρήτης στις θαλάσσιες ζώνες.

Διαβάστε σχετικά: Κάσος: Προκλητικές ευχαριστίες από την Τουρκία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για υποχώρηση σε ζήτημα υφαλοκρηπίδας

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατιώτες στα κατεχόμενα και «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» εκεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Χαλίφα Χαφτάρ, του ηγέτη των δυνάμεων που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη, στην Τουρκία και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική Λιβύη, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη εξελίσσονται αρκετά καλά.

Όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον Αύγουστο το Κάιρο και πως «Θεού θέλοντος, θα φιλοξενήσουμε επίσης τον (Αιγύπτιο πρόεδρο) κ. Σίσι στην Άγκυρα». Σημείωσε δε πως «η Αίγυπτος έχει μεγάλα σύνορα με τη Λιβύη. Η Αίγυπτος δικαιολογημένα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ασφάλειας των συνόρων εκεί, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Ως εκ τούτου, και η Αίγυπτος έχει ένα ενδιαφέρον για τη Λιβύη».

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Ανακοινώνει τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με το NBC

Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα «μπλόκαραν» το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

Ρούπερτ Μέρντοχ: Η μυστική μάχη για το μέλλον της μιντιακής «αυτοκρατορίας»

Documento Newsletter