Θεσμικό ατόπημα από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διήμερη πριβέ εκδήλωση στους χώρους του μουσείου. Στο έγγραφο της παραχώρησης αναγράφεται «Hendes Majestaet Dronning Anne- Marie»
Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση (ΑΔΑ:Ψ6Π846ΝΚΟΣ-9ΘΝ) υπογεγραμμένη από τη Γενική Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται χώροι του μουσείου στην «Hendes Majestaet Dronning Anne- Marie», όπως αναγράφεται επακριβώς στο επίσημο έγγραφο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δηλαδή στην Η. M. (Αυτής Μεγαλειότητα) Άννα Μαρία, σύζυγο του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ.
Ο τίτλος στο έγγραφο παραμένει αμετάφραστος από τα δανέζικα, προφανώς εκ του πονηρού για να «περάσει» χωρίς να καταλάβουν πολλοί αυτό το τεράστιο ατόπημα. Είναι απαράδεκτο να αναγράφεται σε επίσημο έγγραφο που φέρει το ελληνικό εθνόσημο ένας τίτλος που καταργήθηκε όταν λύθηκε το πολιτειακό άπαξ και διαπαντός.
Η απόφαση που υπογράφει η κ. Δελλαπόρτα αποτελεί προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος και θα πρέπει πάραυτα να διορθωθεί. Και επίσης θα πρέπει να απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αν είναι σύμφωνη ή όχι με κάτι τέτοιο. Και αν δεν είναι να διαχωρίσει τη θέση της και να ζητήσει η ίδια επανόρθωση.
Ή μήπως πλέον όποιος πληρώνει για να κλείσει αίθουσες σε ένα από τα μεγάλα μουσεία που έγιναν πλέον ΝΠΔΔ- και έχουν λύσει τα χέρια στις διοικήσεις τους- αντιμετωπίζεται ως «πελάτης» και επομένως …έχει πάντα δίκιο; ‘Άρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να αναφέρεται όπως επιθυμεί; Όπως εξάλλου το κάνει η Άννα Μαρία στην ιστοσελίδα της, στη Δανία όπου είναι πριγκίπισσα του θρόνου ή στο εξωτερικό. Αλλά δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός να χρησιμοποιεί κατά δοκούν τον καταργημένο τίτλο της σε ελληνικά δημόσια έγγραφα.
Πάντως, η πρεμούρα του μουσείου να την αποκαλέσει «Μεγαλειότατη» μάλλον δείχνει ότι δεν θέλησε να χαλάσει το χατίρι στην υψηλή πελάτισσα, η οποία, όπως αναγράφει η απόφαση, θα παραθέσει δείπνο 250 ατόμων μετά ζωντανής μουσικής σε χώρους που εγκρίθηκαν για τις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, έναντι του αντιτίμου των 15.000 ευρώ.
Το μουσείο παραλείπει επίσης, να μας ενημερώσει για ποιους χώρους έδωσε την έγκρισή του. Γιατί δεν τους αναγράφει, όπως οι υπουργικές αποφάσεις παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, στις οποίες αναγράφονται και οι όροι; Δεν κάνει να ξέρουμε αν η διήμερη γιορτή θα γίνει στις τοιχογραφίες, στις εικόνες, στα τέμπλα; Οφείλουν και σε αυτό να μας ενημερώσουν.
Διαβάστε επίσης
Φαραντούρης στο documentonews.gr: Σκέφτομαι σοβαρά να είμαι υποψήφιος αλλά μόνο με όρους ενότητας
Η Δώρα Χρυσικού στο Documento: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»
Σοκ στον Βόλο: Χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του – Διαπέρασε το κρανίο η τρίαινα