Πρόκληση Μαυρωτά-Αυγενάκη: Για τον Ιακωβίδη φταίνε τα …Συριζοτρόλ

Πρόκληση Μαυρωτά-Αυγενάκη: Για τον Ιακωβίδη φταίνε τα …Συριζοτρόλ

Σε προκλητική ανάρτηση προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού -και πρώην Ολυμπιονίκης- Γιώργος Μαυρωτάς σχετικά με το πικρό παράπονο που εξέφρασε, με λυγμούς, ο αρσιβαρίστας Θοδωρής Ιακωβίδης.

Η αρχική ανάρτηση του Μαυρωτά στο Twitter -μαζί με το βίντεο που έδειχνε τον Ιακωβίδη να κλαίει- έλεγε:

«Συγκινητικό αντίο από τον Θοδωρή Ιακωβίδη μετά από μια μεγάλη καριέρα στην άρση βαρών. Έδωσε τον καλύτερο εαυτό του με αντίξοες συνθήκες στην τελευταία του Ολυμπιακή παρουσία. Ευχαριστούμε Θοδωρή, μόνο περηφάνεια πρέπει να νιώθεις για αυτά που κατάφερες μέσα από τόσες δυσκολίες».

Και όταν χρήστες του Twitter επισήμαναν ότι ο Ιακωβίδης εγκαταλείπει τον αθλητισμό εξαιτίας της εγκατάλειψης από την Πολιτεία, ο Μαυρωτάς πέρασε σε «αντεπίθεση» με ντροπιαστική ανάρτηση, η οποία αναφερόταν σε παλαιότερο δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής:

«Επειδή έπεσε σύρμα στα συριζοτρολ να μου την πέσουν για το θέμα των δηλώσεων Ιακωβίδη, ας διαβάσουν αυτό για να δουν ποιός έκανε μείωση 55% στην Άρσης Βαρών …ενώ αντίθετα το 2020 πήρε αύξηση 5.5%. Μην μιλάτε λοιπόν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Η τοποθέτηση του Μαυρωτά (που προέρχεται από το Ποτάμι) προκάλεσε θύελλα από άλλους χρήστες, που του επισήμαναν το αυτονόητο: η πολιτική κριτική δεν είναι τρολάρισμα και αναρτήσεις αυτού του ύφους δεν αρμόζουν σε κρατικό λειτουργό. Η λέξη «ντροπή» ήταν αυτή που συνόδευε τις περισσότερες αναρτήσεις.

Παρέμβαση Πύρρου

Στο μεταξύ, παρενέβη στη «συζήτηση» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας άρσης βαρών Πύρρος Δήμας, ο οποίος υπενθυμίζει και αυτός την κομμένη επιχορήγηση του 2015 (την οποία αποδίδει σε πολιτική σκοπιμότητα της τότε κυβέρνησης, αφού ο ίδιος στιγματίστηκε ως «μνημονιακός» λόγω της βουλευτικής θητείας του στο ΠΑΣΟΚ), αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν.

Aν μη τι άλλο, ο τέως Ολυμπιονίκης -που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Ομοσπονδία άρσης βαρών των ΗΠΑ και βρίσκεται στο Τόκιο ως μέλος της αμερικανικής αποστολής- είχε την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες του για να ζητήσει μία συγγνώμη. Η ανάρτηση του Δήμα:

«Είμαι μέρος του ελληνικού αθλητισμού και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τα δάκρυα του Θοδωρή Ιακωβίδη στο Τόκυο. Μπορώ να σας αναλύσω την κατάσταση στην ΕΟΑΒ από το 2004 και μετά για να βγάλετε οι ίδιοι τα συμπεράσματα σας.

Από τα Ολυμπιακά Ακίνητα που έμειναν αναξιοποίητα στην ντροπή του 2008, από την οικονομική κρίση στην πολιτική στοχοποίηση του 2015. Πιστεύω πως η ιστορία του Θοδωρή είναι με έναν τρόπο αυτή η ιστορία των δυσκολιών που περάσαμε τα 10 τελευταία χρόνια.

Τα λάθη μου αρκετά, αλλά όποιος προσπαθεί κάνει και λάθη. Οι ευθύνες μου μεγάλες. Τώρα ακόμα μεγαλύτερες. Με συγχωρείς Θοδωρή. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Για τον Ιακωβίδη και κάθε Ιακωβίδη».

«Δεν είμαι ζητιάνος»

«Δεν θέλω η στάση μου να εκληφθεί ως επαιτεία», πρόσθεσε -λιγότερο φορτισμένος πλέον- ο 31χρονος Ιακωβίδης στην απογευματινή εκπομπή της ΕΡΤ, όταν πληροφορήθηκε ότι φίλοι του Παναθηναϊκού (στον οποίο ανήκει) κάνουν κίνηση για την οικονομική ενίσχυσή του ώστε να συνεχίσει την άρση βαρών.

«Δεν ξέρω αν θέλω να δεχθώ αυτά τα χρήματα», είπε συγκινημένος ο αθλητής. «Εάν όμως βρεθεί μία λύση και ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιηθεί για να βοηθήσει όλα τα παιδιά που παλεύουν για τη σημαία, και όχι μόνο εμένα, τότε ναι, θα συνεχίσω. Σαν εμένα υπάρχουν δεκάδες άλλοι αθλητές κλεισμένοι στο προπονητήριο. Στο κτίριο 4 εδώ στο Τόκιο υπάρχουν άλλοι 86 ήρωες και ηρωίδες, που έχουν παρόμοιες ιστορίες να πουν».

Ο Ιακωβίδης μίλησε ξανά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στη διάρκεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας: «Κάνω 350 χιλιόμετρα την εβδομάδα μόνο για να βενζίνες για να πηγαίνω στην προπόνηση, πού να πρωτοφτάσουν τα 250 ευρώ; Νοίκι, ρεύμα, διατροφή, φυσιοθεραπείες; Τι να πρωτοπληρώσει ο αθλητής; Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είναι λυμένα. Κάποια στιγμή αποδέχθηκα ότι παλεύω μόνος και έπαθα μιθριδατισμό στην αδιαφορία. Έμπαινα στο γυμναστήριο και κυνηγούσα τα όνειρά μου. “Θα το παλέψω και αυτό”, έλεγα σε κάθε δυσκολία. Πλέον, κουράστηκα. Δεν μπορώ να το κάνω άλλο, αβοήθητος. Αλλά το θηρίο μέσα μου δεν ηρεμεί, θέλει αγώνες και προπόνηση».

Ο Αυγενάκης

Σε ένα ρεσιτάλ ξεδιαντροπιάς, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έκανε δήλωση μέσω της ΕΡΤ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τη διαχείριση των επιχορηγήσεων στις αθλητικές Ομοσπονδίες. Πάντως ο Ιακωβίδης είπε ότι η Ομοσπονδία άρσης βαρών τον βοηθούσε όσο μπορούσε, όπως και ο Παναθηναϊκός.

Ο Αυγενάκης είπε ότι επικοινώνησε προσωπικά «με τον φίλο μου τον Θοδωρή τον Ιακωβίδη και με τον Πύρρο Δήμα» και υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσει ο αθλητής τις δυσκολίες και να μη σταματήσει την ενεργό δράση.

«Συμφωνήσαμε να βρεθούμε από κοντά, για να το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά. Μαζί θα κάνουμε τον αθλητισμό καλύτερο», κατέληξε, μιλώντας υπαινικτικά «για προβλήματα που ακούγεται ότι αντιμετωπίζουν οι αθλητές».

Γιάννης και Αλέξανδρος

Ο πρώτος αθλητής που στάθηκε στο πλευρό του Ιακωβίδη, με χωρίς λόγια ανάρτηση στο Twitter, ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο τέως Ολυμπιονίκης και νυν εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης σημείωσε από την πλευρά του τα εξής:

«Τον Θοδωρή Ιακωβίδη τον γνώρισα το 2009 στο προπονητήριο Άρσης Βαρών του Πανελληνίου, όταν καθημερινά πήγαινα για να γυμναστώ. Ήταν τότε ένας αδύνατος πιτσιρικάς με κοτσίδα, που ξεχώριζε από τους υπόλοιπους συναθλητές του.

Ήταν αυτό που λέμε στην γλώσσα της άρσης βαρών, “κλαρκ”: ανέβαζε τα κιλά με χαρακτηριστική ευκολία. Τελευταία φορά τον είδα από κοντά ήταν ως συναθλητή το 2013 στη Μερσίνη της Τουρκίας, στους Μεσογειακούς αγώνες.

Μάτωσε η καρδιά μου σήμερα με τις δηλώσεις του, δυστυχώς όμως δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος αθλητής που βλέπω να σταματάει με αυτόν τον τρόπο και -ιδίως- για αυτό τον λόγο.

Η διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας σε αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έχει αναγκάσει εκατοντάδες, χιλιάδες αθλητές να ξεριζώσουν με βία το μοναδικό όνειρο που βλέπουν κάθε βράδυ στον ύπνο τους.

Αυτά τα δάκρυα και οι λυγμοί του Θοδωρή είναι “οι αριθμοί” στους προϋπολογισμούς κάθε χρόνου. Αυτά είναι τα 20.000 ευρώ που έβγαλε σαν κονδύλι ο Λευτέρης Αυγενάκης για την δική του φωτογραφική προώθηση στο Τόκιο, κι άλλα τόσα γελοία κονδύλια τόσα χρόνια από διάφορους Υπουργούς. Για κάθε ήσυχο βράδυ που κοιμήθηκε ο εκάστοτε Υφυπουργός Αθλητισμού, ένα δάκρυ σε κάποιο σπίτι οικογένειας αθλητή.

Θοδωρή, μη ζητάς σε κανέναν συγνώμη, δεν την αξίζει κανείς. Ελπίζω να βρεθεί θέληση για να αλλάξεις απόφαση, γιατί τρόπος σίγουρα υπάρχει. Απλά αυτός ο τρόπος συμπεριλαμβάνει προσοχή σε παιδιά σαν εσένα και δεν ξέρω αν ο κόσμος και οι υπεύθυνοι έχουν χρόνο για αυτό.

Το να ζητάς κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι προσοχής κάθε 4 χρόνια, απαιτεί περισσότερο χρόνο από ένα ραντεβού με κάποιον ιδιοκτήτη ΠΑΕ και ένα χειροκρότημα στο ημίχρονο».

Σημειώνεται ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης αποχώρησε από το Τόκιο μετά το πρώτο πενθήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού πρώτα έκανε το κομμάτι του στον προκριματικό του Λευτέρη Πετρούνια και σε έναν αγώνα της Μαρίας Σάκκαρη.

Το κονδύλι των 20.000 ευρώ για τη διαφήμιση των δραστηριοτήτων του Αυγενάκη αφορούσε προφανώς μόνο την πρώτη εβδομάδα των Αγώνων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Πολιτείας στο Τόκιο.

 

 

 

Documento Newsletter