Πρόκληση για την Ουκρανία η απεριόριστη αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ

Η αλήθεια είναι πως το Κίεβο αισθάνεται πως βρίσκεται στο «περιθώριο» βλέποντας μια «διγλωσσία» ή δύο διαφορετικά «πρότυπα» της Δύσης στην περίπτωση της Ουκρανίας και στην περίπτωση του Ισραήλ.

Από την πλευρά του το Κίεβο θέλει οι ΗΠΑ να ρίξουν τους ρωσικούς πυραύλους, αλλά παίρνει μια σαφή απάντηση από τους συμμάχους και τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν όχι.

Λάδι στη φωτιά ήταν η συμμετοχή των «συμμαχικών» δυνάμεων του Ισραήλ στην πρόσφατη αντιμετώπιση των πυραυλικών χτυπημάτων κατά του Ισραήλ αλλά και η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ ενός προηγμένου συστήματος αεράμυνας.

Στρατιώτες και συστήματα της Δύσης προστατεύουν το Ισραήλ από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με αυτό το επίπεδο βοήθειας για την Ουκρανία, παρόλο που αντιμετωπίζει καθημερινά ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και βόμβες, όπως επισημαίνει το Politico.

Διγλωσσία σύμφωνα με το Κίεβο

«Αν οι σύμμαχοι καταρρίπτουν μαζί πυραύλους στον ουρανό της Μέσης Ανατολής, γιατί δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων πάνω από την Ουκρανία;» ρώτησε τον περασμένο μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών αφού έγινε γνωστό πως αμερικανικά και βρετανικά συστήματα αεράμυνας αλλά και μαχητικά αεροσκάφη βοήθησαν στην κατάρριψη εκατοντάδων ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου.

 «Καλούμε τους συμμάχους της Ουκρανίας να υπερασπιστούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο με την ίδια αποφασιστικότητα και χωρίς δισταγμό από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναγνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εξίσου πολύτιμη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η διαφορά που… δεν βλέπει το Κίεβο!

Μια βασική διαφορά σε αυτό είναι «απλά» τα πυρηνικά της Ρωσίας. Τo Ιράν δεν τα έχει πέραν του ότι και οι ΗΠΑ είναι από τις χώρες  που «βοήθησαν» την Τεχεράνη στην απόκτηση της τεχνογνωσίας για «ειρηνικούς» σκοπούς.

«Η σκληρή απάντηση που οι Ουκρανοί μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια, είναι ότι μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο της κατάρριψης ιρανικών πυραύλων πάνω από το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουμε άμεσο πόλεμο με την Τεχεράνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο»,  έχει δηλώσει στο Politico ανώτερος σύμβουλος της αμερικανικής Γερουσίας που ασχολείται με την πολιτική για την Ουκρανία. «Υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο στην προσπάθεια αυτή με τη Ρωσία».

Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν το θέμα με ειλικρίνεια, έκαναν την ίδια άποψη.

Η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων πάνω από την Ουκρανία για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου εν μέσω του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – με πιθανές αποκαλυπτικές συνέπειες. Ενώ στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους πάνω από το Ισραήλ χωρίς να πυροδοτήσουν πόλεμο με έναν αντίπαλο με πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν «δεν έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει ατομική βόμβα

«Είναι λυπηρό να τα βλέπεις όλα αυτά ως απλός πολίτης της Ουκρανίας – όταν σε μια συμφωνία για την αποτροπή κλιμάκωσης από την πλευρά της Μόσχας, η χώρα σου και οι πολίτες θυσιάζονται», δήλωσε ο Μικόλα Μπιελιέσκοφ, ερευνητής στο Ουκρανικό Εθνικό Ινστιτούτο. για Στρατηγικές Σπουδές.

Τι θέλει το Κίεβο

Υπάρχει ήδη ενεργή —αλλά εξ αποστάσεως— συμμαχική συμμετοχή κάθε φορά που η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία.

«Συνήθως οι εταίροι μας, μάς ενημερώνουν  για τις κινήσεις  και τις ακριβείς θέσεις ρωσικών βομβαρδιστικών. Μας ενημέρωσαν πότε και πού οι Ρώσοι προετοιμάζουν μια επίθεση», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ, εν ενεργεία εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορίας. Μόλις προειδοποιηθούν, χιλιάδες στρατιώτες από μονάδες αναγνώρισης, επικοινωνιών και κινητές μονάδες αεράμυνας κινούνται σε δράση.

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επίσης παρεκκλίνει της πορείας τους πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία. Οι δύο χώρες – μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ – έχουν ενεργοποιήσει  αεροσκάφη τους  ως απάντηση, αλλά μέχρι στιγμής έχουν παρατηρήσει μόνο τα ρωσικά όπλα χωρίς να τα καταρρίψουν.

Το Κίεβο θέλει η Πολωνία και η Ρουμανία να επέμβουν ενεργά, τόσο στον δικό τους εναέριο χώρο όσο και στη δυτική Ουκρανία. Το Κίεβο και η Βαρσοβία συμφώνησαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο σε μια πρόσφατη αμοιβαία συμφωνία για την ασφάλεια, αλλά μέχρι στιγμής η Πολωνία δεν αλλάζει πολιτική.

Η Βαρσοβία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ενεργήσει χωρίς την πλήρη υποστήριξη ολόκληρης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ο Πολωνός υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια υποστήριξη. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το Κίεβο ελπίζει ότι τελικά θα συμφωνηθεί η κατάρριψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία, όπως τελικά παραδόθηκαν δυτικό πυροβολικό, άρματα μάχης, πύραυλοι και μαχητικά αεροσκάφη, παρά τους προηγούμενους φόβους ότι κάτι τέτοιο θα περνούσε τις κόκκινες γραμμές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Υπάρχει μια ζωηρή συζήτηση, τόσο στην Πολωνία όσο και στο ΝΑΤΟ για αυτό», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι .

«Τα σύνορα του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ένα είδος ενδιάμεσης κατάστασης, μεταξύ κανόνων εν καιρώ ειρήνης και κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόθεση του Κρεμλίνου είναι ασαφής. «Μερικά από αυτά αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες μας [και] κάποιοι εικάζουν ότι οι Ρώσοι δοκιμάζουν τις διαδικασίες μας, [αλλά] υποψιάζομαι ότι με αυτούς τους αριθμούς drones και πυραύλων απλώς χάνουν τον έλεγχό τους».

Ενώ το Κίεβο θέλει οι σύμμαχοί του να ενεργούν όπως κάνουν με το Ισραήλ, δύο Ουκρανοί αξιωματικοί αεράμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν ότι είναι πιο εύκολο να το κάνουν για το Ισραήλ παρά για την Ουκρανία.

Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αεράμυνας που τοποθετούνται σε πλοίο. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, είναι αχανής και απρόσιτη για το Ναυτικό των χωρών της Δύσης: Οι σύμμαχοί της θα πρέπει να τοποθετήσουν αντιαεροπορική άμυνα στα δυτικά σύνορα της χώρας, από τα οποία θα μπορούσαν να προστατεύσουν μόνο κοντινή περιοχή.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ που εισέρχονται στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας θα πρέπει να συνεισφέρουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, σε μια ευρύτερη περιοχή, με μεγαλύτερο κίνδυνο να  “μπουν στον πόλεμο” για αβέβαια κέρδη», δήλωσε ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών της Royal United του Λονδίνου. Ινστιτούτο Υπηρεσιών. «Το κόστος θα ήταν επίσης μεγαλύτερο, καθώς η συχνότητα των ρωσικών επιθέσεων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις σημαντικές αλλά αντιδραστικές προσπάθειες του Ιράν να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί επίσης να χρειαστεί να πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσες συγκρούσεις με τη Ρωσία – αυτό ακριβώς που προσπαθεί να αποφύγει ο Λευκός Οίκος.

«Για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας προσπάθειας, οι δυτικές δυνάμεις πιθανότατα θα ήθελαν να χτυπήσουν απευθείας ρωσικά αεροσκάφη και/ή να καταστείλουν ρωσικά ραντάρ και πυραύλους αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς», είπε ο Σάβιλ. «Αυτό, επομένως, συνδέει την άμυνα κατά των πυραύλων με μια πιο άμεση εμπλοκή, έστω και μόνο στον αέρα».

Ο καλύτερος φίλος της Αμερικής – Συναίσθημα και Ιστορία

Ενώ πολλές χώρες ισχυρίζονται ότι είναι ο καλύτερος φίλος ή ο κρίσιμος σύμμαχος της Αμερικής, το Ισραήλ κατέχει μια μοναδική θέση στην πολιτική και αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν μια σχέση που χτίστηκε εδώ και δεκαετίες – μια σχέση που άφησε την Ουάσιγκτον πρόθυμη να αναπτύξει τον στρατό της απευθείας για να προστατεύσει το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι κατηγορίες για αντιληπτά διπλά μέτρα και σταθμά αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη απογοήτευση στην Ουκρανία ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει το Κίεβο να σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει και μακρές διαδικασίες μεγαλύτερων πωλήσεων όπλων και αποτροπή της Ουκρανίας από τη χρήση πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος.

«Υπάρχουν ακόμη περισσότερα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε η Σέλμπυ Μάτζιντ, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Δυστυχώς, είναι μια διάκριση που επέλεξε η κυβέρνηση να κάνει ξανά και ξανά, σε σημείο που εμποδίζουμε τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία», είπε η Μάτζιντ. «Υπάρχει ένας φόβος που παραλύει, να μην θέλουμε να χτυπήσουμε απευθείας τα ρωσικά όπλα, καθώς η κυβέρνηση το θεωρεί ότι πολεμά άμεσα τη Ρωσία».

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι γνωρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση στην Ουκρανία, αλλά δήλωσαν ότι εργάζονται σε νέες αποστολές όπλων που ελπίζουν ότι θα κατευνάσουν αυτές τις ανησυχίες.

«Έχουμε επικεντρωθεί πραγματικά στο να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε να αμυνθεί», είπε ένας από τους αξιωματούχους της διοίκησης. «Η κορυφαία προτεραιότητά μας ήταν να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της αεράμυνας τους».

Κίνδυνος διάδοσης

Αλλά η αντιμετώπιση της Ρωσίας με το μαλακό  στέλνει ένα διεθνές μήνυμα ότι οι πυρηνικές δυνάμεις σέβονται την αποτροπή, κάτι που δεν επιτρέπεται στις κανονικές χώρες, προειδοποίησε ο Μπιελέσκοφ, ο Ουκρανός αναλυτής.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο χώρες όπως το Ιράν να αποφασίσουν να μπουν στα πυρηνικά, καταστρέφοντας το καθεστώς μη διάδοσης που στοχεύει να περιορίσει τον αριθμό των πυρηνικών δυνάμεων.

«Το συμπέρασμα που βγάζουμε από τη διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ και την Ουκρανία είναι ότι είναι καλύτερο να έχουμε πυρηνικό όπλο παρά να μην έχουμε», είπε ο Μπιελέσκοφ.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Κύρτσος για ένταξη Αλβανίας στην ΕΕ: Προεκλογικά σκληρός, ο Μητσοτάκης είναι σαν να μην υπάρχει!

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό