Προκλήσεις για αλλαγή πολιτικών συσχετισµών

Προκλήσεις για αλλαγή πολιτικών συσχετισµών

Το διακύβευµα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε τις νέες προκλήσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι πλέον αντιµέτωπη µε οικονοµικές ανατροπές και γεωπολιτικές κρίσεις οι οποίες επηρεάζουν την ίδια την οντότητα και την κυριαρχία της. Μονόδροµος για τις πολιτικές δυνάµεις είναι να επιδιώξουν να κατοχυρώσουν ένα νέο ισχυρό θεσµικό και παραγωγικό µοντέλο της ΕΕ.

Στον νέο αυτό διάλογο οι προοδευτικές δυνάµεις πρέπει να ορθώσουν τη δική τους ατζέντα και να διεκδικήσουν την αλλαγή του συσχετισµού των πολιτικών δυνάµεων.

Εχουν να αντιµετωπίσουν τις συντηρητικές δυνάµεις που οδήγησαν την ΕΕ στο σηµερινό της αδιέξοδο, που την περιθωριοποίησαν θεσµικά στις διεθνείς εξελίξεις, που οδήγησαν τις χώρες-µέλη σε ενεργοποίηση εθνικών πολιτικών και κρατικών ενισχύσεων, δηµιουργώντας ατύπως µια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων και ανισοτήτων.

Οι προοδευτικές δυνάµεις έχουν να αντιµετωπίσουν και τις «λαϊκίστικες» τάσεις της κοινωνίας που εργαλειοποιούν τον εθνικισµό, που αν και δεν έχουν αποκτήσει ενιαία ταυτότητα αρχίζουν και µορφοποιούν τα αιτήµατά τους γύρω από ζητήµατα «ασφάλειας» και εσωστρέφειας. Οι συντηρητικές δυνάµεις ως υπαίτιες για την εµφάνιση αυτών των λαϊκίστικων τάσεων τις ενσωµατώνουν ευκαιριακά ή τις πετούν στο καναβάτσο των «άκρων», µε τεχνάσµατα επικοινωνιακού χαρακτήρα ή µε εκλογικές παροχολογίες.

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε περίοδο ρευστότητας… Μια περίοδος όµως που δεν µπορεί να διαρκέσει πολύ και µάλιστα όταν η ΕΕ βρίσκεται πλησίον γεωπολιτικών µετατοπίσεων που τη θίγουν άµεσα. Μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων και αποφάσεων που θα ανατρέπουν το µέχρι σήµερα ράθυµο µοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης της ΕΕ.
Λαµβάνοντας υπόψη τα νέα δεδοµένα, είναι σκόπιµο οι πολιτικές δυνάµεις και κυρίως εκείνες της σοσιαλδηµοκρατίας να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις· σε επίπεδο χώρας αλλά και Ευρώπης που οφείλει να δώσει και το νέο παγκόσµιο στίγµα της.

Απέναντι σε αυτήν τη δοµική αποδόµηση της ΕΕ εµείς ως σοσιαλιστές θα προτάξουµε:

  • τη δηµοκρατική ενίσχυση των αντιπροσωπευτικών θεσµών της ΕΕ και την πολιτική ενοποίηση,
  • το «νέο ευρωπαϊκό παραγωγικό µοντέλο» µε τα απαραίτητα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία, προσβάσιµα από όλους και ισοµερώς κατανεµηµένα µεταξύ κρατών,
  • περιοχών και κλάδων, τη δηµιουργία µιας ενιαίας ευρωπαϊκής αµυντικής πολιτικής σε συνδυασµό µε σαφή εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο των νέων
  • γεωπολιτικών συνθηκών, την ισχυροποίηση της διεθνούς παρουσίας της ΕΕ και τη διεύρυνσή της που θα συνδυάζεται µε τη διασφάλιση των δικαιωµάτων,
  • του κράτους δικαίου αλλά και την εµβάθυνση των πολιτικών συνοχής και σύγκλισης.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, µε σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισµό και εθνική στόχευση, θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Των συµπολιτών µας που δεν ξεχνούν ότι οι µεγάλες διεκδικήσεις, πολιτικές και χρηµατοδοτήσεις έχουν επιτευχθεί από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Να σπάσουµε το φράγµα της έλλειψης εµπιστοσύνης από τους συµπολίτες µας που τελικά εγκλωβίζονται στην αναµονή του «κανένα» ή θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Ν∆ τους διασφαλίζει τη σταθερότητα. Να υπενθυµίσουµε ότι η κοινωνία έχει πετύχει τις µεγαλύτερες διεκδικήσεις της έχοντας στο πολιτικό σύστηµα δύο ισχυρά κόµµατα και όχι πολυκερµατισµό πολιτικών δυνάµεων.

Η χώρα µας, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, βρίσκεται σε περίοδο πολιτικού µετασχηµατισµού, προσδιορίζοντας και το νέο µοντέλο διακυβέρνησης.
Αυτό που εµείς θέλουµε, γιατί και οι καιροί το απαιτούν, είναι µια εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας. Απέναντι στη συντηρητική παράταξη απαιτείται ένας προοδευτικός πολιτικός κεντροαριστερός πόλος που θα είναι η έκφραση της ίδιας της κοινωνίας και θα διεκδικήσει κυβερνησιµότητα.

Ετικέτες

Documento Newsletter