Το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι, καταδικάζοντας σθεναρά τη συμπεριφορά της Χαμάς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν αυτή την ώρα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη σκληρή γραμμή που έχουν επιδείξει θεωρώντας όλους όσους αντιδρούν, τρομοκράτες της Χαμάς.
Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβειρα των ΗΠΑ επισήμανε:
«Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ».
«Η Χαμάς είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα χθες» διαβεβαίωσε η Χέιλι, τονίζοντας ότι η στάση της παλαιστινιακής οργάνωσης υποδαυλίζει τη βία εδώ και χρόνια, «πολύ πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους» στην Ιερουσαλήμ.
«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.
Σημειώνεται πως κατά τα χθεσινά επεισόδια απίστευτης βιαιότητας εκ μέρους του Ισραηλινού στρατού, 59 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ αργά απόψε βρήκαν το θάνατο άλλοι δύο στα σύνορα της Γάζας.
Παρίσι: Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν δικαιολογεί αυτό το επίπεδο βίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και επέκρινε τις ΗΠΑ για τις μονομερείς ενέργειές της στην περιοχή και το Ισραήλ για το αδικαιολόγητο επίπεδο βίας, όπως το χαρακτήρισε.
«Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική, η βία επικρατεί έναντι του λόγου, ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει», δήλωσε ο Λε Ντριαν ενώπιον του κοινοβουλίου.
«Είμαστε δεσμευμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ, η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το επίπεδο βίας», τόνισε.
«Έχουμε διαφωνίες με τις ΗΠΑ», σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράν και στην μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
«Έχουμε (επίσης) διαφωνία για την μέθοδο. Επειδή και στις δύο περιπτώσεις οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς», συμπλήρωσε.
Αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα
Οι διεθνείς αντιδράσεις ωστόσο δυναμώνουν ενώ Λονδίνο και Δουβλίνο επαναλαμβάνουν το αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα, πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρνηθεί η αμερικανική πλευρά.
Η βία στη Γάζα είναι επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.
«Ανησυχούμε πολύ για την κλίμακα της βίας. Η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και ο μεγάλος αριθμός των Παλαιστινίων τραυματιών είναι τραγικός… Αυτή η βία είναι επιζήμια για τις ειρηνευτικές προσπάθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω βία. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά αυτές οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές. Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο εξτρεμιστικά στοιχεία να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν ειρηνικές διαμαρτυρίες προκειμένου να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά του… αλλά η χρήση αληθινών πυρών είναι βαθιά ανησυχητική».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ δήλωσε πως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Γάζα από Ισραηλινούς στρατιώτες.
«Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα», είπε στο κοινοβούλιο. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σαφές ζητώντας να προσδιοριστούν επειγόντως τα γεγονότα όπως συνέβησαν, περιλαμβανομένου του γιατί χρησιμοποιήθηκε τέτοιος όγκος αληθινών πυρών…»
«Υπάρχουν διαφορετικές μορφές έρευνας που είναι δυνατές μέσω των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να βρούμε τη σωστή φόρμουλα, αλλά είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε όλα τα γεγονότα».
Ο Μπερτ ζήτησε επίσης να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση προσώπων στη Γάζα και διεθνή υποστήριξη για σχέδια υποδομών και αναπτυξιακά σχέδια εκεί.
Επίσης ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να δείξουν περισσότερη κατανόηση για τις αιτίες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, μετά το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ που προκάλεσε βία στη Γάζα.
«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας κεντρικός παράγοντας αυτού που χρειάζεται να γίνει στο Ισραήλ, αλλά χρειάζεται να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση για ορισμένα από τα βασικά θέματα», είπε.
Η Γερμανία κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια κλιμάκωση της βίας και δήλωσε πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συνέβη.
«Αυτό που συνέβη… μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Γερμανίας πως, αν και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να διαδηλώνουν ειρηνικά και το Ισραήλ δικαιούται να προστατεύει τα σύνορά του, όλες οι συμπεριφορές πρέπει να είναι ανάλογες.
Η ιρλανδική κυβέρνηση τάχθηκε επίσης σήμερα υπέρ της διεξαγωγής «ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας (…) υπό τον ΟΗΕ» για τα φονικά γεγονότα.