Πρόκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Πρότεινε Παυλόπουλο για ΠτΔ

Πρόκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Πρότεινε Παυλόπουλο για ΠτΔ

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξει για ΠτΔ τον Πρ. Παυλόπουλο, προκαλώντας ευθέως τον πολιτικό του αντίπαλο να αποσαφηνίσει αν έχει κάνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με το κόμμα της Φ. Γεννηματά προκειμένου να εκλεγεί για το αξίωμα αυτό κάποιο νυν ή σε αποστρατεία στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και δη της τροποποίησης του άρθρου που συνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής, την ώρα που οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει συμφωνία Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά για ΠτΔ από το ΚΙΝΑΛ.

Και μάλιστα, σε μια έκφραση υπερβολής, ορισμένοι από το ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν θα κατεβεί υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ΝΔ δεν δεσμεύεται μεν στην κατεύθυνση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου (σ.σ. 32), όμως προτίθεται να υπερψηφίσει την πρόταση της συμπολίτευσης.

«Θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- πρωθυπουργός, θα κάνει ό,τι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων» είπε ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας τα πολιτικά παιχνίδια της ΝΔ.

«Αν όμως είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας πως δεν είναι η σιγουριά ο παράγοντας που καθοδηγεί τη σκέψη του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά η πολιτική σκοπιμότητα και ο φόβος. Και προς επίρρωση των λεγόμενών του, υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται το ζήτημα αποσύνδεσης των εκλογών από την εκλογή ΠτΔ ενόσω ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τη στήριξη του Πρ. Παυλόπουλου κατά την επικείμενη (επαν)εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας συμπέρανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αποσκοπεί στο να μετατρέψει την διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

«Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180, ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ» ανέφερε.

«Με 90 βουλευτές δεν θα βγάλετε ΠτΔ»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε παιχνίδια», σε αντίθεση με τη ΝΔ που μετέτρεψε τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ.

Μάλιστα, συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ να μην αγχώνονται, αφού «με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στην επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

Η διαδικασία

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, το απόγευμα.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από ένα μήνα, οπότε και θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή, η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δήλωσε νωρίτερα ότι θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με τη δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

Ο Νίκος Βούτσης έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία συμφωνήθηκε ότι:

– Θα γίνει μία γενική με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».

– Μέχρι αύριο το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.

– Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων.

Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασία:

Documento Newsletter