Εντολή σε πταισματοδίκη για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας φέρεται να δόθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς πριν από λίγους μήνες αναφορικά με μια υπόθεση η έχει απασχολήσει τόσο την ελληνική Δικαιοσύνη όσο και τη γερμανική από το 2012.
Πρόκειται για μία υπόθεση την οποία είχε αναδείξει το Hot Doc από τα πρώτα του τεύχη το 2012 και στη συνέχεια και η εφημερίδα Documento και αφορά την σύμβαση που είχε υπογράψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την γερμανική εταιρεία ENERCON και υπεργολάβο την PRENECON. Για την υπόθεση αυτή υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση στη Γερμανία από το 2015.
Ήταν Ιούλιος του 2015 όταν γερμανικό Δικαστήριο καταδίκασε το πρώην ανώτατο στέλεχος της εταιρείας ENERCON Ρούσενμπαουμ σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 135.000 αναφορικά με το χρηματισμό και την πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος της.
Στην απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου περιγράφονται αναλυτικά περιστατικά, συναντήσεις, καθώς επίσης και δωροδοκίες με τη συμμετοχή Ελλήνων πριν και μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, μεταξύ της ENERCON και ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με υπεργολάβο την PRENECON. Ο ίδιος μάλιστα ο Ρούσενμπαουμ επιβεβαίωσε όλα τα περιστατικά που αναφέρονται στη γερμανική απόφαση.
«Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε πλήρως, στο πλαίσιο της απολογίας του, το σύνολο των πραγματικών περιστατικών που του προσάπτονται. Για την ορθότητα της ομολογίας του δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην γερμανική απόφαση.
Οι μίζες και η επιβεβαίωση του Hot Doc
Η επίμαχη σύμβαση είχε υπογραφεί στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ακολούθησε η υπογραφή ακόμη 9 συμβάσεων. Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, εντός του 2010 υπήρξε επικοινωνία μεταξύ ενός από τους τρεις εμπλεκόμενους Έλληνες και του Ρούσενμπαουμ, όπου εθίγη το θέμα των ταξιδιών με μεγάλα χρηματικά ποσά σε ρευστό. Στη συνέχεια ο Ρούσενμπαουμ προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας JABWIND LTD. Πρόκειται για την εταιρεία την οποία είχε αποκαλύψει το Hot Doc, μέσω της οποίας γινόταν οι πληρωμές (μίζες). Κάτι που επιβεβαιώνει και η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, καθώς όπως αναφέρεται, η εταιρεία συστήθηκε έπειτα από συνεννόηση με έναν από τους τρεις Έλληνες στις 6/10/2010 προκειμένου «να διεκπεραιωθούν μελλοντικές δωροδοκίες (μίζες)». Η ονοματοδοσία της εταιρεία, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το Hot Doc, από τον ίδιο τον Ρούσενμπαουμ, ο οποίος συνδύασε το όνομα της συζύγου του (jabri) με το συνθετικό WIND που χρησιμοποιεί στα project της η ENERCON. Για να διεκπεραιωθούν οι δωροδοκίες ο Ρούσενμπαουμ στο όνομα της JABWIND LTD στις 26/10/2010 έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Hellenic Bank.
Οι μεταφορές χρημάτων
Υπό το όνομα της JABWIND LTD ο Ρούσενμπαουμ εξέδωσε στην PRE RENEWABLE ENERGY CONSTRUCTIONS LIMITED στις 21/10/2010 και στις 26/10/2010 δύο τιμολόγια ύψους 230.000 ευρώ για υποτιθέμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες με αντικείμενο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η PRE RENEWABLE ENERGY CONSTRUCTIONS LIMITED μετέφερε το ποσό των 230.000 ευρώ στις 4/11/2010 στον προαναφερθέντα κυπριακό λογαριασμό της JABWIND LTD., Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε στην Κύπρο στις 28 Αυγούστου 2009 στην οποία ως διευθυντές εμφανίζονται δύο από τους τρεις Έλληνες. Ο Ρούσενμπαουμ φέρεται να έλαβε για την προτίμηση του στην PRENECON γύρω στις 362.015 ευρώ σύμφωνα με τη γερμανική δικαστική απόφαση που είχε δημοσιοποιήσει το Documento.
H ελληνική Δικαιοσύνη
Αν και περιγράφονται αναλυτικά οι ροές χρημάτων και οι μίζες είναι ερώτημα τι έχει πράξει μέχρι στιγμής η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως επίσης και αν έχει υπάρξει νεότερη καταδίκη ή αθώωση του Ρουσενμπάουμ στη συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι οι εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την υπόθεση στα μέσα περίπου του 2012. Οι εισαγγελικές αρχές είχαν αποστείλει μάλιστα επίσημο αίτημα στις κυπριακές αρχές αναφορικά με την JABWIND LTD. Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε την Εισαγγελία Διαφθοράς επί των ημερών της Ελένης Ράικου στη συνέχεια, ενώ φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να ήταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και επί ημερών της Ελένης Τουλουπάκη. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες αυτή τη στιγμή και ενώ έχουν περάσει 9 και πλέον χρόνια από τότε που οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση.
Η αντιδικία, η συμφωνία και οι αποζημιώσεις
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε αντιδικία τόσο με την ENERCON όσο και την PRENECON κατά το παρελθόν. Αυτό προκύπτει από την ετήσια διαχειριστική έκθεση της ΔΕΗΑΝ για το 2018 και το 2019 κάτι που επιβεβαιώνει το σκάνδαλο στην υπόθεση.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα 82 της ετήσιας έκθεσης της ΔΕΗΑΝ για το 2018, η εταιρεία (δηλαδή η ΔΕΗΑΝ) έχει ασκήσει ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την από 30.4.2013 αγωγή κατά των εταιρειών ENERCON GmbH και Prenecon S.A. Η ανωτέρω αγωγή αφορά στην σύµβαση προµήθειας και εγκατάστασης εννέα (9) αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 35,10 MW», οπως επισημαίνεται. Η ΔΕΗΑΝ ζητούσε να της καταβληθεί αποζημίωση ύψους 9,545 εκατ. ευρώ «λόγω αδικοπραξίας τελεσθείσας σε βάρος της», καθώς επίσης και «χρηµατική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 5 εκατ. ευρώ» σε σχέση µε επτά (7) από τα ΔΕΗΑΒ.
Στη συνέχεια η ΔΕΗΑΝ άσκησε ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών [συµπληρωµατική αγωγή κατά των δύο αυτών εταιρειών, µε την οποία διεκδικούσεσυµπληρωµατική αποζηµίωση ύψους 954.615 Ευρώ, καθώς και συµπληρωµατική χρηµατική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 400.000 Ευρώ». Η συμπληρωματική αγωγή αφορούσε και στα άλλα δύο αιολικά πάρκα της σύμβασης.
Τελικά οι δύο αγωγές συζητήθηκαν – συνεκδικάστηκαν – στις 22 Μαρτίου του 2018 ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. αποκλειστικά και µόνο ως προς την Prenecon S.A. Είχε προηγηθεί συμφωνητικό συμβιβασμού μεταξύ της ΔΕΗΑΝ και της ENERCON στις 26 Μαΐου του 2017 με αποτέλεσμα η ΔΕΗΑΝ να παραιτηθεί «από το δικόγραφο και το δικαίωµα των αγωγών, µόνον όσον αφορά την ENERCON». Σε συνέχεια του συμβιβασμού παραιτήθηκε όμως από την αγωγή που είχε ασκήσει σε βάρος της ΔΕΗΑΝ και η ENERCON το Νοέμβριο του 2015.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΔΕΗΑΝ, η εταιρεία στο πλαίσιο του συμβιβασμού «ικανοποιήθηκε από την ENERCON πλήρως και ολοσχερώς όσον αφορά την αποζηµίωσή της για τη θετική ζηµία που υπέστη εκ της αδικοπρακτικής συµπεριφοράς των εναγοµένων». Ως αποτέλεσμα παραιτήθηκε από τις αγωγές ενώ σε ότι αφορά το αίτημα χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης η εταιρεία περιόρισε «το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ από καταψηφιστικό σε εντόκως αναγνωριστικό. Επίσης σχετικά με τη συμπληρωματική αγωγή η ΔΕΗΑΝ φέρεται να «περιόρισε αυτό κατά το ποσό των το ποσό των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000,00) Ευρώ από καταψηφιστικό σε εντόκως αναγνωριστικό».
Επίσης, η Prenecon S.A. έχει ασκήσει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά της Εταιρείας «με την οποία ζητεί να υποχρεωθεί η ΔΕΗΑΝ να καταβάλει σε αυτήν ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης εκ προβαλλόμενης αδικοπραξίας το συνολικό χρηματικό ποσό των 7.000.000 ευρώ».
«Συνεπώς, η εξακολουθούσα διαφορά με την Prenecon συνίσταται (όσον αφορά στις αγωγές της ΔΕΗΑΝ) στην χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης της ΔΕΗΑΝ από την τελευταία» επισημαίνεται στην έκθεση της ΔΕΗΑΝ για το 2019.