Το δεύτερο ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση και την ελληνική διπλωματία (μετά τη διάψευση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της δήθεν αμερικανικής πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων) ήρθε δια χειρός της Άνγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα η Γερμανία ανακοίνωσε το απόγευμα τον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν την Κυριακή στη λεγόμενη διάσκεψη του Βερολίνου για τη λυβική κρίση και μεταξύ αυτών δεν θα είναι η χώρα μας, ενώ θα συμμετέχουν ακόμη και η Δημοκρατία του Κογκό!
Το γερμανικό «άδειασμα» έρχεται λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι η Αθήνα έχει αναλάβει πρωτοβουλία και πιέζει προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη. Πρωτοβουλία που απ’ ότι φαίνεται έπεσε στο κενό (μακάρι να υπάρξει υπαναχώρηση μέχρι την Κυριακή, λέμε εμείς).
Οι αρνητικές ειδήσεις όμως συνεχίστηκαν για την ελληνική κυβέρνηση από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στο Βερολίνο την Κυριακή στέλνει για δεύτερη φορά ερευνητικό σκάφος και συγκεκριμένα το Oruc Reis και τα συνοδευτικά σκάφη ATAMAN και CENGİZ από σήμερα 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Απριλίου, στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το σημείο όπου τέμνονται η ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ αποκλείοντας την Τουρκία από το να έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Όσο κι αν στην ημεδαπή τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, η Τουρκία επί της ουσίας δοκιμάζει τα όρια της Αθήνας λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη όπου κατά δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού η Τουρκία είναι απομονωμένη και στην Ουάσινγκτον ετέθησαν οι ελληνικές κόκκινες γραμμές. Τα όρια αυτών ακριβώς των κόκκινων γραμμών φαίνεται να δοκιμάζει τώρα η Τουρκία.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η κατάσταση πλέον είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτείται εθνική συνεννόηση, άμεση εκλογή συναινετικού ΠτΔ και συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (πρόταση Τσίπρα) για τα επόμενα βήματα και τους τρόπους της ελληνικής αντίδρασης.
Για τους τύπους και μόνο να πούμε ότι στη διάσκεψη στο Βερολίνο έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να συμμετάσχουν,όπως είναι φυσικό, έχουν λάβει ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.