Πρώην ανάκτορα Τατοΐου: Δεν τα κατέστρεψε ο χρόνος αλλά η «αριστεία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πρώην ανάκτορα Τατοΐου: Δεν τα κατέστρεψε ο χρόνος αλλά η «αριστεία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Τατόι πριν τη φωτιά, στις 25 Μαΐου 2021 αποτελούμενο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά. Τελικά μόνον οι επισκέψεις δεν ήταν ικανές για να σταματήσουν τη φωτιά.

Έναν απολογισμό έκανε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη φωτιά που πέρασε και από το κτήμα των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι, αφήνοντας ευτυχώς άθικτο το κεντρικό κτίσμα αλλά καίγοντας δευτερεύοντα κτίρια όπως και μεγάλο μέρος του κτήματος.

Η κυρία Μενδώνη κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια υποβάθμισης των καταστροφών που πλήγωσαν σοβαρά όχι μόνον την κυβέρνηση αλλά και τη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ανικανότητα που έδειξε απέναντι στις φωτιές που ξέσπασαν αποδείχθηκε και καταστροφική για τους φιλοβασιλικούς που «φιλοξενεί» στους κόλπους της.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το ζεύγος Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την επίσης αδελφή τους Ειρήνη σε μια προσπάθεια να κλείσει το μάτι και προς τους φιλοβασιλικούς της παράταξής του.

Αν θέλουμε επίσης να ανατρέξουμε στην ιστορία, θα θυμίσουμε και τα 9 με 10 κοντέινερ που έφυγαν από το Τατόι επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη(1991) όπου φυγαδεύτηκαν άγνωστο πόσα κειμήλια της Ιστορίας της Ελλάδας.

Μάλιστα η τότε επιτροπή αξιολόγησης που ορίστηκε από το ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά της, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του τότε εκπροσώπου της Πινακοθήκης, η συμφωνία απεκρύβη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την κοινή γνώμη,

Με απλά λόγια, ο χρόνος και η εγκατάλειψη δεν στάθηκαν ικανά να καταστρέψουν τα κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος που ήταν και το θέρετρο της τέως βασιλικής Οικογένειας.

Χρειάστηκε ο πατέρας Μητσοτάκης για να φύγουν εν κρυπτώ τα κειμήλια και ο ιός Κυριάκος Μητσοτάκης για να απειληθούν και στο τέλος να καούν αρκετά κτίρια και μεγάλο μέρος του κτήματος.

Διαβάστε επίσης: Από τον Μάιο η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της «διαφήμιζαν» την αντιπυρική προστασία του Τατοΐου

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη, επτά κτίρια στο Τατόι υπέστησαν ζημιές.

Χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις ευθύνες της ίδιας της κυβέρνησής της και τις υποσχέσεις για ζώνες πυρόσβεσης στην περιοχή, ο κ. Μενδώνη προτίμησε να μιλήσει δραματικά:

«Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο. Όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε και οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη -οικολογική κυρίως- ζημιά»

Η ίδια διέψευσε τα πιθανά επενδυτικά σχέδια στο Τατόι αλλά παραδέχθηκε την καταστροφή και των αιωνόβιων δένδρων.

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς», είπε.

Όσον αφορά τις καταστροφές στα κτίρια, υποστήριξε πως «δεν ήταν μεγάλες», μίλησε για σχέδιο αποκατάστασης τόσο των κτισμάτων όσο και του περιβάλλοντος με αναδασώσεις.

Τα επτά κτίρια είναι τα εξής: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή κτίριο φρουράς τάφων, κτήρια δασονομείου, κτήριο προσωπικού, διευθυντήριο. Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου.

Όσον αφορά τα αντικείμενα, αυτά δεν υπέστησαν καταστροφές, όπως είπε η Λίνα Μενδώνη.

«Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση, την καταγραφή βρίσκονται σε κοντέινερ στο χώρο του κτήματος. Το 2020 και 2021 ο αριθμός των αντικειμένων αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με αυτά που ξέραμε ότι υπάρχουν, αλλά μέχρι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στιβαγμένα μέσα σε κτήρια που έπρεπε να αδειάσουν για να καταγραφούν τα αντικείμενα, αλλά και να μελετηθούν τα κτίρια για να μπουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης. Τα κοντέινερς έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δυο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Ο ένας κατεστράφη μερικώς και ο άλλος ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Αυτός είναι και ο απολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας.

Θα είμαστε πιο δίκαιοι αν λέγαμε πως τα άφησαν πολλές δεκαετίες χωρίς συντήρηση και αξιοποίηση, κυρίως οι συντηρητικές κυβερνήσεις που είχαν και τη δυνατότητα και την ευχέρεια των πολιτικών κινήσεων.

Αλλά παραμένει ειρωνεία να γίνεται η καταστροφή από την ανέμελη κυβέρνηση που προτιμά τις διακοπές παρά τη θωράκιση της χώρας.

Καταστροφές από την πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.

Καταστροφές από την πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.

Καταστροφές από την πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.

Καταστροφές από την πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.

Καταστροφές από την πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.

Documento Newsletter