Πρωτοφανές. Απέκρυψαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που αποφασίζει για τις προαγωγές δικαστών και εισαγγελέων ένα σημαντικότατο στοιχείο για υπό κρίση εισαγγελέα.
Πρόκειται για πόρισμα-φωτιά που ζητούσε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Ισίδωρου Ντογιάκου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Βγενόπουλου.
Το εν λόγω πόρισμα είχε διαβιβαστεί στον αρμόδιο να κινήσει την άσκηση της πειθαρχικής αγωγής υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, αλλά ήταν και σε γνώση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, πολύ πριν συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Το περιεχόμενο του πορίσματος όμως που «καίει» και άλλους ανώτερους και ανώτατους δικαστές, αποδίδοντάς τους τεράστιες ευθύνες για τη μη διερεύνηση του σκανδάλου Βγενόπουλου, δεν τέθηκε υπόψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Έτσι, στη συνεδρίασή του, της 15ης Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προήγαγε τον υπό πειθαρχική δίωξη, Ισίδωρο Ντογιάκο, γνωστό στο πανελλήνιο ως «Παναθηναϊκάκια», σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και τα ερωτήματα που εύλογα ανακύπτουν είναι: Δεν είχαν προλάβει οι αρμόδιοι να ασκήσουν την πειθαρχική δίωξη, δεν ήταν σε γνώση των συντριπτικών συμπερασμάτων του πορίσματος ή για κάποιους άλλους τελικά λόγους φρόντισαν να παραμείνει στα συρτάρια ανάβοντας το πράσινο φως για την προαγωγή του Ντογιάκου;
Το επίμαχο πόρισμα είχε σύμφωνα με πληροφορίες διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης και είχε αποσταλεί και στην κα. Δημητρίου από τον Αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Ιωάννη Γράβαρη, ο οποίος διενήργησε πειθαρχική έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελέων, στην υπόθεση Βγενόπουλου μετά από αναφορά του νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τότε εισαγγελέα δικαστικής συνδρομής, Ιωάννη Αγγελή. Ο τελευταίος αναπτύσσοντας μια σειρά από ενδεικτικά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα κατηγορούσε υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για παρεμπόδιση της έρευνας. Ο κ. Αγγελής στρεφόταν και σε βάρος της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία μάλιστα αρχικά είχε θέσει στο αρχείο την αναφορά του, για την οποία όμως δεν μπορεί πλέον να γίνει έρευνα, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί.
Σύμφωνα με το πόρισμα Γράβαρη, πειθαρχικές ευθύνες, εκτός από τον κ. Ντογιάκο ενέχουν η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, αλλά και ο εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, τότε υπεύθυνος στο τμήμα δικαστικής συνδρομής. Για μια εκ των πρωταγωνιστριών των μεθοδεύσεων, δικαστή Γεωργία Τσατάνη δεν ζητείται η απόδοση ευθυνών όχι γιατί δεν εντοπίστηκαν αλλά γιατί έχει ήδη τιμωρηθεί από άλλο πειθαρχικό δικαστήριο για παράνομη αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου και την αρχειοθέτησή της με συνοπτικές διαδικασίες στη συνέχεια.
Δείτε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που είχε κάνει το koutipandoras.gr για το περιεχόμενο της αναφοράς κόλαφο για συγκεκριμένους εισαγγελικούς λειτουργούς του αντεισαγγελέα του Α.Π. πλέον, Ιωάννη Αγγελή, η οποία εξετάστηκε εκ νέου με παραγγελία τη νυν εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου κι ενώ είχαν προκύψει σημαντικά στοιχεία που καθιστούσαν επιτακτική τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε ο κ. Αγγελής.