Η είδηση θα μπορούσε να είναι και απόσπασμα από μυθιστόρημα του πρωτοπόρου της επιστημονικής φαντασίας, Γεβγκένι Ζαμιάτιν. Τα υπολογιστικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έχουν εξελιχθεί τόσο που μπορούν με ακρίβεια να προβλέψουν το πέρας του βίου των ανθρώπων. Αν η εφαρμογή του προγράμματος αποδειχθεί αξιόπιστη μακροπρόθεσμα, αναμένεται να προκαλέσει φρενίτιδα στις ασφαλιστικές εταιρείες για να το αποκτήσουν. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες προειδοποιούν για ότι η τεχνολογία τους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά για λόγους ηθικής.
Εκπαιδευμένο με δεδομένα ζωής
Ένα πρωτοποριακό νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT, εκπαιδευμένο με τις ιστορίες ζωής περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, είναι πολύ ακριβές στην πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής καθώς και του κινδύνου πρόωρου θανάτου τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Το μοντέλο AI εκπαιδεύτηκε στα προσωπικά δεδομένα του πληθυσμού της Δανίας και αποδείχθηκε ότι προβλέπει τις πιθανότητες θανάτου των ανθρώπων με μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα, δήλωσαν επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας και αγοράς εργασίας για 6 εκατομμύρια Δανούς που συλλέχθηκαν από το 2008 έως το 2020, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την εκπαίδευση των ατόμων, τις επισκέψεις σε γιατρούς και τα νοσοκομεία, τις προκύπτουσες διαγνώσεις, το εισόδημα και το επάγγελμα. Οι επιστήμονες μετέτρεψαν το σύνολο δεδομένων σε λέξεις για να εκπαιδεύσουν ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που ονομάζεται «life2vec» παρόμοιο με την τεχνολογία πίσω από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.
Ξεπερνά τις τωρινές τεχνολογίες πρόβλεψης
Μόλις το μοντέλο AI έμαθε τα μοτίβα στα δεδομένα, μπορούσε να ξεπεράσει άλλα προηγμένα συστήματα και να προβλέψει αποτελέσματα όπως η προσωπικότητα και ο χρόνος θανάτου με υψηλή ακρίβεια, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Computational Science την Τρίτη.
Οι ερευνητές πήραν τα δεδομένα για μια ομάδα ανθρώπων από το σύνολο ηλικίας από 35 έως 65 ετών – οι μισοί από τους οποίους πέθαναν μεταξύ 2016 και 2020 – και ζήτησαν από το σύστημα AI να προβλέψει ποιος έζησε και ποιος πέθανε. Διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις ήταν 11% πιο ακριβείς από αυτές οποιουδήποτε άλλου υπάρχοντος μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης ή από τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ασφάλισης ζωής για την τιμολόγηση των συμβολαίων. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μοντέλο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασφαλιστικές εταιρείες ζωής για λόγους ηθικής.
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Στο Κάιρο ο Χανίγια – Ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
Τζούλιαν Ασάνζ: Προσφεύγει κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ – «Η τελευταία ευκαιρία»
Ιστορικό «μπλόκο» στον Τραμπ από το Κολοράντο – «Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος»