Όταν ένας δρομέας προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του σε έναν μαραθώνιο ή έναν ημιμαραθώνιο για τους πιο… φρέσκους στο στρέξιμο, ακολουθεί συγκεκριμένες πρακτικές προπονήσεων.
Πολλές φορές ωστόσο άπαντες κάνουμε ορισμένα λάθη κατά την εν λόγω διαδικασία της προπόνησης που μπορεί να φαίνονται προφανή αλλά ακόμα και πολλοί έμπειροι δρομείς πέφτουν στην παγίδα τους.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αποφεύγονται τέτοιου τύπου λάθη:
1. Αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση
Επιλέξτε ένα πρόγραμμα που να σας ταιριάζει και επιμείνετε σε αυτό. Μην επηρρεάζεστε από τα όσα διαβάζετε στα social media και μην πέσετε στην παγίδα να αντιγράψετε το πρόγραμμα ενός άλλου δρομέα.
Κάθε δρομέας είναι διαφορετικός και δεν θα γνωρίζετε πόσα χιλιόμετρα μπορείτε να διαχειριστείτε για εσάς αν ετεροκαθορίζεστε από άλλους. Αποφύγετε λοιπόν την υπερβολική προπόνηση, άλλωστε στόχος δεν είναι ντε και καλά να προπονηθείτε πολύ αλλά να προπονηθείτε αποτελεσματικά.
2. Δώστε βάση στα δρομικά ρούχα και παπούτσια σας
Κάθε 600 χιλιόμετρα που τρέχετε, τα δρομικά σας παπούτσια πρέπει να αντικαθιστούνται και αυτό είναι ένας κανόνας που πρέπει να τον τηρείτε διαφορετικά ενδέχεται να βρεθείτε με προβληματικά παπούτσια εν μέσω προετοιμασίας. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείχνετε και στα αντίστοιχα ρούχας σας. Να τα ανανεώνετε διαρκώς και ειδικά για τον αγώνα να διαλέγετε προσεκτικά τι να φοράτε καθώς επιβάλλεται να είναι κάτι όσο πιο άνετο γίνεται.
3. Μην υποτιμάτε τις χαλαρές προπονήσεις
Να θυμάστε ότι ένα πρόγραμμα προετοιμασίας δεν αποτελείται τυχαία από χαλαρές και σκληρές προπονήσες: και οι δυο αυτές κατηγορίες προπόνησης έχουν τη σημασία τους και δεν πρέπει ούτε να αμελείτε τις χαλαρές προπονήσεις αλλά ούτε και να ξεπερνάτε τη σχολαστικότητα που απαιτείται για αυτές. Άλλωστε, οι έντονες προπονήσεις θα αυξηθούν σταδιακά.
4. Να κρατάτε σταθερό τον ρυθμό σας
Σε όλους βγαίνει στα πρώτα μέτρα μιας κούρσας να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να ξεπεράσουν όλη εκείνη την ενοχλητική πολυκοσμία. Όμως, πρέπει να δείξετε πειθαρχία: το σώμα σας εκπαιδεύεται σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό για κάποιο λόγο. Θα πρέπει να γνωρίζετε (και το σώμα σας θα πρέπει να γνωρίζει) ακριβώς τι ρυθμό θέλετε να τρέξετε την ημέρα του αγώνα και να μην τον αγνοήσετε λόγω αυθορμητισμού.
5. Σχεδιάστε την διατροφή και την ενυδάτωσή σας
Δοκιμάστε το σχέδιο ενυδάτωσής σας κατά την προετοιμασία του αγώνα σας ενώ φροντίστε φάτε τη νύχτα πριν τον αγώνα πραγματικά καλά. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι προβλήματα στο στομάχι ή αφυδάτωση Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό κατά τη διάρκεια του αγώνα να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, αλλά να θυμάστε τον χρυσό κανόνα: τίποτα νέο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Πηγή: Runnfun