Προετοιμασία για καυτό πολιτικά καλοκαίρι

Προετοιμασία για καυτό πολιτικά καλοκαίρι

Τσουνάμι αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ανοιχτές όλες οι κυβερνητικές ντρίμπλες για το φθινόπωρο

«Οι µεταρρυθµίσεις θα συνεχιστούν ακάθεκτες το καλοκαίρι» ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγµα των προθέσεών του να εκµεταλλευτεί τη θερινή περίοδο για να περάσει το πιο σκληρό κοµµάτι του νεοφιλελεύθερου προγράµµατός του.

Μετά την ψήφιση του αντεργατικού νοµοσχεδίου, που αποδοκιµάστηκε από τον κόσµο της εργασίας, από σύσσωµη την αντιπολίτευση και από την κοινή γνώµη παρά τον καταιγισµό προπαγάνδας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρνει στη Βουλή την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη µπίζνα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, αφού προβλέπεται ότι η µετατροπή του αναδιανεµητικού συστήµατος σε κεφαλαιοποιητικό σε βάθος χρόνου θα αποφέρει και αντιστοίχως θα κοστίσει στο δηµόσιο περισσότερο από 40 δισ. ευρώ. Φυσικά προβάλλεται ως θετική µεταρρύθµιση µε την οποία κάθε εργαζόµενος θα δηµιουργήσει τον ατοµικό του κουµπαρά, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις για το ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος της µετάβασης, ποιος θα το καταβάλλει, ποιες εγγυήσεις θα υπάρχουν για τη βιωσιµότητα του νέου συστήµατος και ποιος θα πληρώσει σε ενδεχόµενο κατάρρευσης, όπως έγινε µε τα µεγάλα ασφαλιστικά ταµεία των ΗΠΑ το 2008. Την πρώτη φορά που είχε παρουσιάσει τη µεθόδευσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης ως αρχηγός ακόµη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ήταν στο συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών και είχε προκαλέσει τα ενθουσιώδη χειροκροτήµατα των συνέδρων.

Ανασχηµατισµός εν καιρώ

Ενώ όµως ανοίγει την πλέον αντικοινωνική του κατ’ ευφηµισµόν µεταρρύθµιση, ο Μητσοτάκης µε µια κεντρική διαρροή θέλησε να παγώσει τα σενάρια ανασχηµατισµού µεταθέτοντάς τα για το 2022. Είναι παράδοξο ότι ενώ φέρεται να αναγνωρίζει ότι η κυβέρνησή του δεν αποδίδει άριστα σε όλους τους τοµείς, εντούτοις δεν προχωρά στον «δοµικό» ανασχηµατισµό για την επανεκκίνησή της, όπως ανέφεραν οι µέχρι τώρα διαρροές. Είναι οµολογία αδυναµίας καθώς δεν µπορεί να κάνει αλλαγές σε κοµβικά υπουργεία όπως το Εξωτερικών και το Οικονοµικών. Αλλά προβλήµατα φέρνει και η αποδοκιµασία της κοινής γνώµης όπως καταγράφηκε στην πρόσφατη δηµοσκόπηση της ALCO στον τοµέα του «νόµου και της τάξης» και του αρµόδιου υπουργού, όπως και η χαµηλή αποδοχή των δύο αντιπροέδρων του κόµµατος Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνη Γεωργιάδη. Ούτε αυτούς µπορεί να αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης. Εάν όµως δεν κάνει αλλαγές στους τοµείς που πάσχει, τότε θα κάνει έναν ακόµη αποτυχηµένο ανασχηµατισµό όπως οι δύο προηγούµενοι και θα περιοριστεί στον Χάρη Θεοχάρη και στη Λίνα Μενδώνη. Κάπως έτσι, την ανάγκη φιλοτιµία ποιούµενος, µετέθεσε τις αλλαγές για το 2022, αν µέχρι τότε δεν έχει κάνει εκλογές. Η αναστολή του ανασχηµατισµού δεν ακυρώνει τα σενάρια εκλογών. Αντίθετα, η σηµειολογία των κινήσεων σε κυβέρνηση και κόµµα δείχνει προετοιµασία για όλα τα ενδεχόµενα.

Πατριωτικά… προσχήµατα

Ενδιαφέρον έχει η αναβολή για µία ακόµη φορά της ψήφισης των πρωτοκόλλων συνεργασίας µε τη Βόρεια Μακεδονία για να αποφύγει τον σκόπελο του Αντώνη Σαµαρά και των βουλευτών της πατριωτικής πτέρυγας της Ν∆. Επ’ αυτού το Μαξίµου κάθε εβδοµάδα κάνει και διαφορετική διαρροή. Μέχρι πρότινος έλεγε ότι θα κατατεθούν όταν το επιτρέψει ο προγραµµατισµός του κυβερνητικού έργου – έναν χρόνο τώρα. Πρόσφατα, µετά τη δήλωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, διέρρευσε ότι θα κατατεθούν µες στον Ιούλιο. Μετά το θέµα µε την ποδοσφαιρική οµάδα της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, το Μαξίµου άλλαξε πάλι στάση και δήλωσε ότι όλα τα δεδοµένα θα αξιολογηθούν. Η κίνηση του Ζόραν Ζάεφ όµως (ζήτησε από την ποδοσφαιρική οµοσπονδία της χώρας του να αλλάξει το όνοµα) στέρησε και αυτό το πρόσχηµα. Σε κάθε περίπτωση έπειτα από ένα θερµό πολιτικά καλοκαίρι, όπως προέβλεψε και ο Αλέξης Τσίπρας, όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά.

Ετικέτες

Documento Newsletter