Προεκλογικός συναγερμός εν μέσω σειρήνων πολέμου από τον Μητσοτάκη

Προεκλογικός συναγερμός εν μέσω σειρήνων πολέμου από τον Μητσοτάκη
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με τον αντίκτυπο των προσωπικών του επιλογών απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να τρομάζει, το ράλι τιμών στην ενέργεια και βασικά αγαθά να συνεχίζεται αδιάκοπα και τον προϋπολογισμό να εξελίσσεται για μία σειρά αιτιών σε «ασκήσεις επί χάρτου», η κινητικότητα του Μεγάρου Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα προκαλεί ερωτηματικά για τους πραγματικούς σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός επέλεξε το βήμα της Βουλής για να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες για τις πρόσφατες εξελίξεις, και τις αποφάσεις της κυβέρνησής του στην Ουκρανία. Μη διστάζοντας να επικαλεστεί ακόμα και ψευδώς «ευρωπαϊκές και συμμαχικές αποφάσεις» για να δικαιολογήσει την προσωπική του απόφαση χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών για την αποστολή «αμυντικού υλικού» στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τις προηγούμενες ημέρες το σκεπτικό της διαχείρισης της σημερινής κρίσης, που έχει τον εαυτό του στο επίκεντρο ως απόλυτο υπεύθυνο γι’ αυτές. Άλλωστε, όχι τυχαία, στη συνέντευξη που ακολούθησε της αδιάλλακτης παρουσίας του στη Βουλή, έφτασε στο σημείο να απαξιώσει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών».

Τα ερωτήματα που προκαλεί η διαχείριση της κρίσης, ωστόσο, δεν τελείωσαν εκεί. Κατόπιν του «ανοιχτού καλέσματος» που έκανε με διπλή αναφορά του σε Βουλή και σε τηλεόραση του Alpha σε ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Καθαρά Δευτέρα τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ «πλημύρισαν» από μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο την προσεχή Κυριακή, χωρίς να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί από επίσημη ελληνική πηγή.

Οι πληροφορίες που διακινούνται κάνουν λόγο για «γεύμα» μεταξύ των δύο ανδρών στην προεδρική κατοικία, με το «μενού», κατά τις ίδιες πληροφορίες, να περιλαμβάνει τις εξελίξεις της ρωσοουκρανικής κρίσης και τις «διμερείς σχέσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο ζητήματα είχε σπεύσει με τις αναφορές του να «ταυτίσει» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εκτός της ευθείας αναφοράς στην «ανοιχτή πόρτα» για διάλογο με την Τουρκία, έκανε και κάποιες έμμεσες, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την προσωπική του απόφαση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

«Και κάτι ακόμα, που ελπίζω να το αντιλαμβάνονται όλοι σε αυτή την αίθουσα. Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Σε άλλο σημείο όπου επανήλθε στο θέμα, τόνισε μεταξύ άλλων, και πάλι για τα όπλα, πως «με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε ότι στα πλαίσια μιας σχέσης συμμαχικής θα μπορούμε, ενδεχομένως, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, ό μη γένοιτο, να διεκδικήσουμε και εμείς μια αντίστοιχη στήριξη σε περίπτωση που κι εμείς ζητήσουμε κάτι ανάλογο».

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο της ακρίβειας και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών ενέργειας, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, με χαρακτηριστικές τις αναφορές του Άδωνη Γεωργιάδη σε «απρόβλεπτο μέλλον». Με τα σχέδια για ευρωπαϊκή αντίδραση να παραμένουν «σχέδια», και μάλιστα μακρύ χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την έλλειψη σχεδιασμού των μηνών που προηγήθηκαν της κρίσης. Ως γνωστόν, ο προϋπολογισμός έχει διαψευστεί ποικιλοτρόπως, με χαρακτηριστικότερα σημεία τον έξι και πλέον φορές μεγαλύτερο πληθωρισμό, αλλά και την πορεία του τουρισμού, που σήμερα δέχεται άμεσα πλήγματα εκ Ρωσίας αλλά και απροσδιόριστα από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της διεθνούς ρευστότητας της κατάστασης. Παράλληλα, συνεχή είναι τα πλήγματα που δέχεται η οικονομία από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς το πρώτο «ταμείο» του Χρηματιστηρίου Αθηνών γράφει ζημιές που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα μηνύματα της συνεχούς αύξησης του κόστους δανεισμού χειροτερεύουν την κατάσταση.

Εξού και πλήθος δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου, αλλά και κυβερνητικές διαρροές συνεχίζουν να συντηρούν πως «άμεσα έρχεται η βοήθεια για τους πιο ευάλωτους», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει αποφάσεις. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι πληροφορίες για μετατροπή του -επονομαζόμενου από κυβερνητικά χείλη- «επιδόματος Πάσχα», ακόμα και σε voucher, δηλαδή κουπόνι για την αγορά προϊόντων. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε κατά την συνέντευξη της περασμένης εβδομάδας σε έναν ακόμα νεολογισμό, κάνοντας λόγο για «επιταγή ακρίβειας», θυμίζοντας πως πριν λίγους μήνες είχε «βαφτίσει» το πρόστιμο των 100 ευρώ για ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών σε «αντίτιμο υγείας». Ακόμα πιο στοχευμένη και ενδεικτική της κατάστασης για την κυβέρνηση η διαρροή για τις «σκέψεις» του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, που τον θέλουν να ζητά να επισπευσθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι πλήθος υπουργών αλλά και ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα έχουν υποστηρίξει πως «για τεχνικούς λόγους» δεν είναι δυνατό η αύξηση να γίνει πριν τις αρχές Μαΐου.

Με όλα τα παραπάνω να στήνουν ένα ζοφερό σκηνικό για το προσεχές διάστημα και μία ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση από τον αντίκτυπο των πολλαπλών κρίσεων στο εκλογικό σώμα να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, παρά την συσπείρωση που παραδοσιακά δημιουργούν τέτοιου είδους κρίσεις γύρω από την κυβέρνηση, η επιλογή του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τον πρώτο επίσημό του υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη.

Το γεγονός πως εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και πολεμικών τυμπάνων που ακούγονται από την Ευρώπη ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να υποδεχτεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και να τον ανακοινώσει ως υποψήφιό του στις εθνικές εκλογές δεν δικαιολογείται ούτε με την «απειλή» προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ στον αποπεμφθέντα υπουργό Προστασίας του Πολίτα, ούτε με το γεγονός πως το συγκεκριμένο πρόσωπο εκλεκτό των ΗΠΑ στη χώρα. Ειδικά από τη στιγμή που την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σπεύδουν με διάφορες διαρροές να ενεργοποιήσουν εκ νέου το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, και μάλιστα να τις τοποθετούν ακόμα και πριν το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως ανεξαρτήτως κρίσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό θέσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε εκλογικό συναγερμό, με τον γραμματέα του, Παύλο Μαρινάκη, να εμφανίζεται να εργάζεται για την προεργασία τους πυρετωδώς.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εμφανίσει τον πρωθυπουργό πως «ανοίγει την ατζέντα» σειράς ζητημάτων μέσα στο πλαίσιο του «κοκτέιλ κρίσεων» που επικαλείται εδώ και καιρό η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματα. Το γεγονός, ωστόσο, πως αυτό συμβαίνει την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγει να μην συζητά καν με την αντιπολίτευση για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η εμπλοκή στην Ουκρανία και μία επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν, απαξιώνοντας ακόμα και τον διάλογο μαζί της, εντείνει τον προβληματισμό για τις στοχεύσεις του πρωθυπουργού, που φαίνεται να επικεντρώνονται στο εσωτερικό της χώρας την ώρα που το διεθνές σκηνικό φλέγεται.

Προβληματισμός που αυξάνει όσο ο ίδιος επιλέγει εν μέσω πολεμικής κρίσης με εμπλοκή της χώρας να δίνει διπλά μηνύματα, διαψεύδοντας εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ενώ την ίδια ώρα τοποθετεί ως διακύβευμά τους το «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Documento Newsletter