Προεκλογική υπόσχεση Μητσοτάκη-Κεραμέως η μονιμοποίηση 4.000 ιερέων;

Προεκλογική υπόσχεση Μητσοτάκη-Κεραμέως η μονιμοποίηση 4.000 ιερέων;

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να έσπευσε το Σάββατο να παγώσει το ζήτημα που ανέκυψε σε φιλοκυβερνητικό και μη Τύπο για την μονιμοποίηση 4.000 ιερέων, όμως φαίνεται πως τα πράγματα για την κυβέρνηση είναι πολύ πιο πιεστικά από την λακωνική του δήλωση για «παραφιλολογία» και για μόλις 200 θέσεις ιερέων. Σε μία μακροσκελή αντίδρασή του, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας έχουν δεσμευτεί προεκλογικά για την «τακτοποίηση» του θέματος, με τους ίδιους να προειδοποιούν πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει ένα δίκαιο αίτημά μας προς ιδίον όφελος».

Σε δεινή θέση φαίνεται πως έχει βρεθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα που ανέκυψε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την μονιμοποίηση 4.000 ιερέων. Παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ζήτημα για την Εκκλησία παραμένει υπαρκτό, και τα συλλογικά όργανα των κληρικών εμφανίζονται επί ποδός μάχης για την υπεράσπισή του, μία στάση που πιθανώς εξηγεί και την στάση της κυβέρνησης που εξακολουθεί να εμφανίζεται νωχελική στην επιβολή επιπλέον μέτρων στους ναούς, παρά την αύξηση της κινητικότητας που προβλέπεται τις προσεχείς εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και με δημοσίευμα της Καθημερινής, προκάλεσε τόσο αντιπολιτευτικά όσο και φίλια πυρά για την κυβέρνηση, με τον Γιάννη Οικονόμου να αναγκάζεται το Σάββατο να προχωρήσει σε δήλωση «προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως το ζήτημα «είναι εκτός κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας», αναφέροντας πως οι μόνες προβλέψεις αφορούν 200 θέσεις ιερέων ανά έτος, φτάνοντας αρχικά να χρεώσει τη διακίνηση της πληροφορίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά πως φαίνεται ωστόσο, το ζήτημα είναι κάθε άλλο παρά «εκτός πραγματικότητας», κάτι που ομολογούν τόσο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όσο και τα συλλογικά όργανα των κληρικών, που αντέδρασαν έντονα το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα της μονιμοποίησης 4.000 ιερέων αφορά την ισάριθμη αύξηση των οργανικών θέσεων κληρικών στη χώρα, με το επιχείρημα από πλευράς Εκκλησίας πως οι 6.000 που είναι σήμερα αναγνωρισμένοι το οφείλουν σε νόμο του 1945. Το σύνολο, ωστόσο, των ιερέων είναι 10.000 σε όλη τη χώρα, συνεπώς ζητούν την εξασφάλισή τους, την ώρα που έτσι κι αλλιώς μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Μάλιστα, στις τάξεις της Εκκλησίας φροντίζουν να διακινούν με νόημα τις αναφορές του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, που είχε σημειώσει πως οι 4.000 ιερείς θα βρεθούν στον αέρα εάν του ζητήματος επιληφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπό την διπλή πίεση της κριτικής των πολιτών αλλά και της Εκκλησίας, «κυβερνητικές πηγές» φρόντισαν να «διαρρεύσουν» πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πάγιο αίτημα της Εκκλησίας για τη θεσμοθέτηση επιπλέον 4.000 οργανικών θέσεων ιερέων που σήμερα βρίσκονται στον αέρα. Συμπληρώνουν όμως πως «ο προϋπολογισμός για το 2022 έχει κλείσει, συνεπώς σήμερα δεν είναι εφικτή η διευθέτηση του ζητήματος, το οποίο και θα παραμείνει ανοιχτό».

Ωστόσο, η πραγματικότητα που αποκαλύπτει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με μακροσκελή παρέμβασή του για το θέμα, είναι πως η μονιμοποίηση των 4.000 κληρικών αποτελεί προσωπική προεκλογική δέσμευση στους ίδιους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι διαμηνύουν πως ζητούν την «τακτοποίηση του αυτονόητου αιτήματός μας».

Στο κείμενό τους οι ιερείς, αφού παραθέτουν μία σειρά νόμων από το 1945 έως και σήμερα που κατά τους ίδιους ενισχύει το αίτημά τους, υποστηρίζουν πως «η αιτία που προήλθε η φημολογία περί δήθεν διορισμού 4000 Κληρικών οφείλεται στο ότι δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 1945 ο αριθμός οργανικών θέσεων τις οποίες μισθοδοτεί και ασφαλίζει το κράτος».

«Η υπόσχεση του κου Πρωθυπουργού προεκλογικά, αλλά και της κας Υπουργού Παιδείας άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, ήταν η τακτοποίηση του θέματος αυτού, δηλαδή η επικαιροποίηση των θέσεων των Κληρικών» συμπληρώνουν ευθαρσώς οι κληρικοί, εκθέτοντας την κυβέρνηση που σήμερα υποστηρίζει πως το ζήτημα είναι «εκτός κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

«Επειδή παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες έναν ανοίκειο πόλεμο εναντίων των κληρικών λόγω της παραπληροφόρησης και της διαστρεβλώσεως του δικαίου αιτήματός των διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα μας προς ίδιον όφελος» αναφέρουν ακόμα στην ανακοίνωσή τους οι ιερείς, σε μία προειδοποίηση που έχει ενδιαφέρον, δεδομένων των κυβερνητικών αντιδράσεων για «πάγωμα» του ζητήματος.

«Έχουμε αποδείξει ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Πατρίδα μας αναπληρώνουμε το υστέρημα της κοινωνικής πρόνοιας του κράτους σε όλους τους τομείς. Αυτό που ζητάμε είναι σεβασμό και τακτοποίηση του αυτονόητου αιτήματος μας» καταλήγουν οι ιερείς. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα φαίνεται πως αφού βγήκε, δύσκολα επιστρέφει στο… συρτάρι.

Επιβεβαίωση και στο κοινό ανακοινωθέν

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το ενημερωτικό κοινό δελτίο Τύπου που απέστειλε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη σημείωση πως αυτό υπογράφει και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται λοιπόν, το θέμα έβαλε στο τραπέζι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη «εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945», με τη σημείωση πως τα ζητήματα αποτελούν διαχρονικά τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, αφήνοντας ωστόσο ένα περιθώριο «ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης».

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως από πλευράς Κ. Μητσοτάκη, η στάση που τηρήθηκε αναφέρεται στην «πρόθεση έναρξης διαλόγου» για τα ζητήματα που θέτει η Εκκλησία, ωστόσο φέρεται να έσπευσε να βάλει τρεις αστερίσκους, και συγκεκριμένα, αυτόν της κοινωνικής συνοχής, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διαφάνειας.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν:

«Σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Σε άριστο κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου.

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ειλικρινή συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία».

Documento Newsletter