Η προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη κάλπη, αυτή της 25ης Ιουνίου, έκλεισε ακριβώς όπως ξεκίνησε: Με κορώνες κατά της αλαζονείας και της έπαρσης, περιφερόμενος από πλατείες και χωριά μέχρι τα τηλεοπτικά πλατό, χωρίς στιγμή να αποχωριστεί το πρωθυπουργικό του κοστούμι και το ηγεμονικό του ύφος. Στόχος να διατηρήσει -και ει δυνατόν να αυξήσει- το ποσοστό της 21ης Μαΐου, πάσει θυσία και με κάθε τρόπο.
«Από αύριο το απόγευμα στο γραφείο αυτό θα κάθεται ο νέος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ο οποίος και θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι την κάλπη της 25ης Ιουνίου, και προσδοκώ, ελπίζω, εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση που δέχθηκε στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές του Μαΐου, την ώρα που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς λάμβανε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Έκτοτε, ο ίδιος και τα στελέχη του -τόσο στις περιοδείες τους ανά την επικράτεια, όσο και στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις- αντιμετωπίζονταν από την συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ ως «κυβέρνηση εν αναμονή», υπουργοί και πρωθυπουργός παρά τω… υπηρεσιακώ πρωθυπουργώ. Οι μόνες φορές περιπτώσεις που τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο αρχηγός τους αντιμετωπίζονταν απλώς ως υποψήφιοι, ήταν όταν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής της γαλάζιας διακυβέρνησης.
Έτσι, από το φιάσκο της Τράπεζας Θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας με τη σφραγίδα της Νίκης Κεραμέως μέχρι το σοκαριστικό ναυάγιο εκατοντάδων ανθρώπων στην Πύλο με την υπογραφή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου του Νότη Μηταράκη, τηλεοπτικά κανάλια και Μοσχάτο θυμήθηκαν πως την χώρα προεκλογικά κυβερνά η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά. Σε ζητήματα δε όπως η βροντερή καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις υποκλοπές από το ευρωκοινοβούλιο για το Predator και την ΕΥΠ, η «είδηση» αντιμετωπίστηκε ως μη γενόμενη.
Ουσιαστικά, όπως και στις πρώτες εκλογές, με την αρωγή του μιντιακού βραχίονα της Πειραιώς, θριάμβευσε η επικοινωνιακή στρατηγική του επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού. Το στίγμα το έδωσε με την αμετροέπεια που τον διακρίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τις δηλώσεις περί 180 βουλευτών για την αλλαγή του Συντάγματος, και το «φρένο» που επιχείρησε να βάλει ο Νίκος Δένδιας στην αλαζονεία εξαντλήθηκε απλώς να θέσει τον πρώην ΥΠΕΞ εκτός γραμμής του αρχηγού.
Κατά τα λοιπά, η κάθε συζήτηση εδραζόταν στη βάση του εύρους της νίκης της ΝΔ. Ενδεικτική ήταν και η τελευταία συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη για την προεκλογική περίοδο, αυτή που παραχώρησε από το πάντα φιλόξενο πλατό του ΣΚΑΪ. Μία συνέντευξη που σχεδόν είχε τις διαστάσεις προγραμματικών δηλώσεων, με την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων να τον αντιμετωπίζουν ως εν ενεργεία πρωθυπουργό, και εκείνον να μην κάνει τίποτα για να το αποκρούσει σεβόμενος την εκλογική διαδικασία.
Προφανώς και το εύρος της νίκης του Μαΐου δεν άφηνε περιθώρια για την οποιαδήποτε ανατροπή της νίκης του κόμματός του, όμως το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιήθηκε για να εμποδιστούν μία σειρά από κομβικά ζητήματα, προς τέρψιν της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν συζητήθηκε ποτέ προγραμματικών διακηρύξεων όπως η ουσία του σχεδίου «αναμόρφωσης» του ΕΣΥ που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και η άλωση της δημόσιας Παιδείας με όχημα τις συνταγματικές αλλαγές που ευαγγελίζεται, έως η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του καλπάζοντος πληθωρισμού με τα ισχνά pass, και η… ελαφρότητα των μισθολογικών δεσμεύσεων και της ελάφρυνσης φόρων. Ομοίως, η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και η συζήτηση σκανδάλων όπως των υποκλοπών, της εγκληματικής εγκατάλειψης των κρατικών υποδομών πίσω από την τραγωδία των Τεμπών ή της καταστροφικής και πολύνεκρης διαχείρισης της πανδημίας, έμειναν στο σκοτάδι και στη σιωπή.
Η προεκλογική περίοδος των δεύτερων εκλογών φτάνει λοιπόν στο τέλος της, και ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της «ασφαλούς αυτοδυναμίας» της Νέας Δημοκρατίας, στην προσπάθεια για την εξασφάλιση μίας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον Κυρ. Μητσοτάκη ώστε να υλοποιήσει την κρυφή του ατζέντα.
Εάν η δεύτερη προεκλογική περίοδος διακρίθηκε από τέτοιο πέπλο σιωπής και συγκάλυψης, ούτε που μπορεί κανείς να φανταστεί τι σιωπητήριο θα επιβληθεί σε μία ενδεχόμενη τρίτη κάλπη, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής δεν είναι το επιθυμητό για τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
Παρακάλια Μητσοτάκη στην Aκροδεξιά στον βωμό της αυτοδυναμίας