Προεκλογική παρτίδα πόκερ με το μόρφωμα Κασιδιάρη

Προεκλογική παρτίδα πόκερ με το μόρφωμα Κασιδιάρη

Στα όρια της συνταγματικότητας ακροβατεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσπάσει ψήφους

Ανεξαρτήτως αν κάποιος θεωρεί ότι ο αντιφασιστικός αγώνας αποτελεί μια άοκνη διαδικασία που συντελείται με όρους κοινωνικής γείωσης και όχι διά της νομοθετικής οδού ή αντιθέτως μέσω της λήψης μέτρων προστασίας της δημοκρατίας έναντι των πολέμιών της, κοινό τόπο αποτελεί ότι ευαίσθητα συνταγματικά ζητήματα, όπως ρυθμίσεις για το εκλογικό μπλόκο στο μόρφωμα Κασιδιάρη, δεν νοείται να συζητιούνται στο πόδι και δη λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Διότι ο οποιοσδήποτε δικαιούται να κάνει τον απλό συνειρμό ότι η ΝΔ ενώ παρακολουθούσε επί δύο χρόνια τον καταδικασμένο νεοναζί να κάνει προεκλογική καμπάνια μέσα από τη φυλακή, τώρα επιχειρεί να μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο ενός μορφώματος που της πριονίζει το εκλογικό ποσοστό της.

Στο παρά πέντε, λοιπόν, των εκλογών το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία που αποσκοπεί να βάλει φρένο στο κόμμα του πρωτόδικα καταδικασμένου μέλους της εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης. Η ρύθμιση «πατάει» πάνω σε ήδη υφιστάμενη ρύθμιση του 2021 και περιλαμβάνει την πρόβλεψη του παράγοντα της «πραγματικής ηγεσίας» του κόμματος, αποσκοπώντας στην απενεργοποίηση του τεχνάσματος Κασιδιάρη μέσω της τοποθέτησης συνονόματου συγγενικού του προσώπου στη βιτρίνα της ηγεσίας του κόμματος.

Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι το Α΄ Τμήμα και όχι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα μετατραπεί σε φίλτρο ελέγχου, ενώ σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής κόμματος στις εκλογές επεκτείνεται και σε καταδικασμένα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ή διατελέσαντες προέδρους, ακόμη κι αν αυτοί έχουν πάψει πλέον να είναι μέλη του.

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε εξαρχής κατά τόσο της πρώτης διάταξης που διοχέτευσε εν είδει πληροφοριών στα ΜΜΕ το Μέγαρο Μαξίμου όσο και της τελικής ρύθμισης, η οποία συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του Αδωνη Γεωργιάδη, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως κακός οιωνός από βουλευτές της αντιπολίτευσης στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναζητά με ειλικρινείς όρους ευρύτερες συναινέσεις. Στην Κουμουνδούρου περιγράφουν την τροπολογία ως «ευρύτατη και ασαφή», καθώς «αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνειών και καταχρήσεων».

Στηλιτεύουν δε ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως η ρύθμιση στοχεύει αποκλειστικά σε νεοναζιστικά κόμματα, καθώς –σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης– η συμπολίτευση συνεχίζει να κλείνει το μάτι σε θεωρίες των δύο άκρων. «Δίνει ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία στον Αρειο Πάγο να κρίνει αν κάποιο κόμμα είναι ή δεν είναι δημοκρατικό» τονίζουν και σε αυτό το πλαίσιο θυμίζουν με νόημα πως πρόσφατα η ΕΛΑΣ έδωσε άδεια στη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει συγκέντρωση, αποκαλώντας κόμμα την εγκληματική και ναζιστική οργάνωση.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη δική του νομοθετική πρόταση, την οποία έχει καταθέσει στη δημόσια σφαίρα εδώ και καιρό. Υποστηρίζουν πως η εν λόγω πρόταση είναι σύμφωνη με το σύνταγμα και στρέφεται ευθέως και αποκλειστικά κατά των νεοναζί, χωρίς να αφήνει «παράθυρα» για διευρυμένες ερμηνείες, όπως κάνει η τροπολογία της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συζητήσει την πρόταση Αλιβιζάτου, κάτι που σημείωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ρυθμιστής το Επιστημονικό Συμβούλιο για το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, κριτήριο για τη στάση του κόμματος είναι η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί της συνταγματικότητας ή μη της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέτει δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να υπάρχει πρόβλεψη για την πραγματική ηγεσία του μορφώματος Κασιδιάρη και, δεύτερον, να μην εντοπίζονται γενικόλογες διατυπώσεις που οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Οπως ανέφεραν στο Documento οι ίδιες πηγές, σημαντική κρίνεται και η συνεδρίαση του συντονιστικού της ΚΟ, η οποία θα διεξαχθεί είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο είτε τη Δευτέρα πριν από τη συζήτηση της τροπολογίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πάντως η αίσθηση που δίνεται από το τρίτο τη τάξει κόμμα είναι πως οδεύει προς το «ναι».

Κατά ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Κατά οποιασδήποτε ρύθμισης έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ αίνιγμα αποτελεί η στάση της Ελληνικής Λύσης. Πηγές από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου παρέπεμπαν στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες η Ελληνική Λύση δεν προτίθεται να στηρίξει αντισυνταγματικές διατάξεις. Ωστόσο, όταν τους θέσαμε το ερώτημα ότι υπάρχουν οι εξής επιλογές: «ναι», «όχι» και «παρών», δεν πήραμε σαφή απάντηση. Επιπλέον, αποκλίνουσες ήταν οι πληροφορίες για το πώς θα παρθεί η απόφαση για τη στάση του κόμματος, αφού κάποια στελέχη έκαναν λόγο για συνεδρίαση της ΚΟ και άλλα για προσωπική απόφαση του Κυρ. Βελόπουλου.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός

Η τροπολογία θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη θα τεθεί προς ψήφιση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει για τελευταία φορά στην παρούσα Βουλή σε διαδικασία ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Documento Newsletter