Προεκλογική «επιβράβευση» πυροσβεστών και άλλων εργαζόμενων με πενιχρά επιδόματα

Προεκλογική «επιβράβευση» πυροσβεστών και άλλων εργαζόμενων με πενιχρά επιδόματα

Την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και άλλες ειδικότητες εργαζομένων που φτάνουν μέχρι την αύξηση του ανώτατου ύψους του επιδόματος κατά πενήντα ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σπεύδει να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά.

«Για πρώτη φορά γίνεται αποδεκτό ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των οδηγών πυροσβεστικών οχημάτων πρέπει να επεκταθεί και στις παραπάνω κατηγορίες προσωπικού, δεδομένου ότι τα καθήκοντα και κυρίως οι συνθήκες εργασίας τους έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά ως προς την επικινδυνότητα για όλους» δήλωσε κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας ειδική μνεία στους πυροσβέστες για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών που προηγήθηκαν.

«Οι πυροσβέστες μας, το έχουμε πει πολλές φορές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας της ανθρώπινης ζωής, προστασίας κρίσιμων δημόσιων υποδομών, αλλά και ιδιωτικών περιουσιών σε μια εποχή έντασης των κλιματικών και άλλων φυσικών καταστροφών. Το επίπεδό τους είναι υψηλότατο, επιδεικνύουν το καθήκον και την αυταπάρνησή τους σε κάθε κρίσιμη συγκυρία που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, με βάση τα πιο απαιτητικά διεθνή στάνταρντς, και για αυτό η Πολιτεία τους οφείλει έμπρακτη επιβράβευση στο έργο τους και την υπηρεσιακή τους συνείδηση» ανέφερε ακόμα ο Γιάννης Οικονόμου, «ντύνοντας» έτσι προεκλογικά τις αποφάσεις που -όλως τυχαίως- ήρθαν στο τέλος της τετραετίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με την υπογραφή των αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, και των υπουργών Υγείας και Εργασίας, Θάνου Πλεύρη και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα, με αυτήν για το Πυροσβεστικό Σώμα να φέρει και την υπογραφή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Με αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023, οι εν λόγω αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με τις ρυθμίσεις της πρώτης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των δικαιούχων.

Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες, ως εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 Euro (από 150 Euro, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

β) Β΄ Κατηγορία: 165 Euro (από 105 Euro)

γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 Euro (από 70 Euro)

δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 Euro (από 35 Euro)

ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 Euro (από 30 Euro).

Κατά τις ανακοινώσεις, σημειώνεται πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται στην ανώτερη κατηγορία, ενώ ακόμα, προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% – ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω: Φυσικοθεραπευτές Γ΄ 150, Εργοθεραπευτές Γ΄ 150, Φαρμακοποιοί Γ΄ 150, Βοηθοί Φαρμακοποιών Γ΄ 150, Οδοντοτεχνίτες Γ΄ 150, Επόπτες Δημόσιας Υγείας Δ΄ 105

Ακόμα, κατά τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ, διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Στο δε Πυροσβεστικό Σώμα, η δεύτερη ΚΥΑ προβλέπει την συμπερίληψη των εποχικών υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων, και εκείνους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης – διάσωσης. Επίσης, του πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων, και εκείνους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μάχιμου πυροσβέστη. Κατά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο αριθμός των παραπάνω δικαιούχων προσεγγίζει τις 5.000 εργαζόμενους.

Documento Newsletter