Ευθύνες θα αντιμετωπίζουν τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών «αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» σύμφωνα με το άρθρο 43 του πολυνομοσχεδίου- σκούπα που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, «φωτογραφίζοντας» τα μέλη της ΑΔΑΕ που πρωτοστάτησαν στην αποκάλυψη του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει πως τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών «ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Το μόνο που λείπει από τη συγκεκριμένη διάταξη για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία αναφορικά με το ποια πρόσωπα στοχεύει είναι το όνομα του Χρήστου Ράμμου και των λοιπών μελών της ΑΔΑΕ που ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων σε σχέση με το δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων από το παράκεντρο του Μαξίμου.
Με τον τρόπο αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στα μέλη της ΑΔΑΕ που «δεν συνεμορφώθησαν προς τα υποδείξεις», με σκοπό να προλάβει οποιαδήποτε νέα αποκάλυψη που θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 43 δεν είχε αναρτηθεί κατά το στάδιο της διαβούλευσης, ενώ -σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr– δεν πρόκειται για διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς αυτή «φυτεύτηκε» πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου από πρόσωπο που κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον, το άρθρο ορίζει πως η νομική εκπροσώπηση των μελών ανεξάρτητης Αρχής που παραβίασαν τον απόρρητο των πληροφοριών θα καλύπτεται από ίδια έξοδα.
Αξίζει να προστεθεί πως η πρόβλεψη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για την επιτροπή που θα «διερευνήσει» τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ είχε προηγηθεί η ίδια ευνοϊκή ρύθμιση για τραπεζίτες και επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Στον αντίποδα, κυβερνητικές διαρροές ισχυρίζονται ότι η ρύθμιση αφορά σε μέτρο υποστηρικτικό της λειτουργίας των ανεξαρτήτων αρχών, το οποίο θωρακίζει τα μέλη τους από δικαστικές ενέργειες εναντίον τους.