Προειδοποίηση Μακρόν: Το σχέδιο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς οδηγεί σε δεκαετή πόλεμο

Προειδοποίηση Μακρόν: Το σχέδιο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς οδηγεί σε δεκαετή πόλεμο

Μέρα με τη μέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται όλο και περισσότερο να αντιτίθεται στο δηλωμένο σχέδιο του Ισραήλ να συνεχίσει τον φονικό πόλεμο στη Γάζα μέχρι την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να εμπλακεί σε πόλεμο με διάρκεια δεκαετίας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι στόχος του είναι να εξαλείψει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και έχει εξαπολύσει μια αεροπορική και χερσαία εκστρατεία που έχει σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.

Διαβάστε επίσης –  Γάζα: Τουλάχιστον 13 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Ισραήλ: «Πλήξαμε 400 στόχους»

«Ποια είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς και πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατή; Εάν είναι, ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια», είπε ο Μακρόν το Σάββατο.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το στόχο και το επιθυμητό τελικό κράτος τους».

Με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή μετά την κατάρρευση μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας, ο Μακρόν μίλησε για την ανάγκη «εντεταμένων προσπαθειών για την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας» στη σύγκρουση.

Ο Μακρόν ταξίδεψε στη Ντόχα το Σάββατο για να συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, η κυβέρνηση του οποίου έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Όμως, η πεντάωρη στάση του στη Ντόχα έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών διαπραγματευτών, με το Ισραήλ να αναφέρει «αδιέξοδο» στις συνομιλίες.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορήθηκαν για την κατάρρευση της εκεχειρίας, η οποία πριν λήξει είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 80 Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε πραγματοποιήσει περισσότερα από 400 πλήγματα στη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ενώ η Χαμάς ανακοίνωσε «μπαζάζ ρουκετών» εναντίον πολλών ισραηλινών πόλεων και κωμοπόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.

Ο Μακρόν είχε προγραμματίσει να κάνει μια εκτενή περιοδεία στη Μέση Ανατολή, αλλά αντ’ αυτού είχε συναντήσεις για τη σύγκρουση στη Γάζα στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ούτε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε ο αρχηγός της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Ντουμπάι.

Τον Οκτώβριο, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Οι αναλυτές λένε ότι οι επισκέψεις του Μακρόν στο Ντουμπάι και τη Ντόχα δείχνουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του να βρει έναν τρόπο να επηρεάσει τη σύγκρουση.

«Η Γαλλία και ο Μακρόν δεν βρίσκουν πραγματικά τη θέση τους σε αυτήν την κρίση», δήλωσε η Agnes Levallois, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσογειακής Έρευνας και Μελετών στη Μέση Ανατολή

Documento Newsletter