Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη 27η σύνοδο για το κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου τη Δευτέρα. Παραφράζοντας το γνωστό στίχο από το τραγούδι του ροκ συγκροτήματος AC/DC, είπε ότι ο πλανήτης βρίσκεται στη «λεωφόρο για την κλιματική κόλαση, («highway to climate hell») με το πόδι μας ακόμα στο γκάζι», σχετικά με τις εκπομπές ρύπων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και οι οποίες δε φαίνεται να μειώνονται.
Αθέτηση υποσχέσεων
Ο Γκουτέρες επιστράτευσε τη μεταφορά αυτή για να στηλιτεύσει την αβελτηρία με την οποία αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα. «Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: να συνεργαστεί ή να χαθεί», πρόσθεσε σιβυλλικά ο ΓΓ, ενώ προέτρεψε τους συνέδρους να επιταχύνουν την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας, καθώς και την χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών που παλεύουν με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι πλούσιες χώρες έχουν υποσχεθεί να χρηματοδοτήσουν προγράμματα ύψους 100 δις δολαρίων το χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες από το 2020, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δέσμευση την οποία έχουν παραλείψει να εκπληρώσουν.
Παρά τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν να επιδείξουν φτωχές επιδόσεις στη μείωση των ρύπων, αφού την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό –από έκθεση του ΟΗΕ- ότι την δεκαετία 2011-2021 οι εκπομπές αντί να μειωθούν αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10%. Παράλληλα, τα πράγματα δε φαίνεται να βελτιώνονται σημαντικά αφού υπολογίζεται ότι για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για την θέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των κορυφαίων μολυντών ΗΠΑ-Κίνας, ο καλπάζων πληθωρισμός είναι μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που αποσπούν την προσοχή των κρατών από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας να εκτροχιάσουν την μετάβαση στις πράσινες ενέργειες.
Δηλώσεις άλλων ηγετών
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, μιλώντας επίσης στη Σύνοδο, είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και επέκρινε τη συνεχιζόμενη επιδίωξη των ανεπτυγμένων χωρών για φυσικούς πόρους στην Αφρική, την οποία περιέγραψε ως «αποικιοκρατία ορυκτών καυσίμων».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι, ενώ ο κόσμος αποσπάται από μια σειρά παγκόσμιων κρίσεων, είναι σημαντικό να μην θυσιάζονται οι εθνικές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι ο πόλεμος ήταν ένας λόγος για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες απογαλακτισμού του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.