Προειδοποίηση για νέα γεωμαγνητική καταιγίδα – Πού θα είναι ορατό το βόρειο Σέλας

Προειδοποίηση για νέα γεωμαγνητική καταιγίδα –  Πού θα είναι ορατό το βόρειο Σέλας

Νέες ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες στη Γη , ενώ το βόρειο σέλας θα μπορούσε να κοσμήσει τον ουρανό πιο νότια από ό,τι συνήθως, από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και την Πέμπτη, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία NOAA.

Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων, τα ιόντα συγκρούονται με αέρια στη γήινη ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, το οποίο αναγνωρίζουμε ως Βόρειο Σέλας (aurora borealis) στο βόρειο ημισφαίριο, ή ως Νότιο Σέλας (aurora australis) στο νότιο ημισφαίριο.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται από τη ΝΟΑΑ χρησιμοποιώντας μια κλίμακα G για τη μέτρηση της έντασής τους. Κυμαίνονται από G5, την πιο ακραία κατηγορία, έως καταιγίδες μικρότερης κατηγορίας G1.

Τέσσερις CME κατευθύνονται ήδη προς τη Γη και θα φτάσουν από απόψε το βράδυ μέχρι την Πέμπτη ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Η εντονότερη δραστηριότητα αναμένεται απόψε, με μια γεωμαγνητική θύελλα κατηγορίας 3, ενώ εκείνες του Μαΐου ήταν κατηγορίας 5.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ανάλογα με την έντασή τους μπορούν να υπερφορτώσουν τα δίκτυα ισχύος, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες και τους δορυφόρους.

Τον Μάιο, ο πλανήτης βίωσε τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών. Το βόρειο σέλας φώτισε τότε τον νυχτερινό ουρανό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, σε γεωγραφικά πλάτη που δεν εμφανίζεται συνήθως αυτό το φαινόμενο.

Διαβάστε σχετικά

Αυλίδα: Αμαξοστοιχία με 130 επιβάτες συγκρούστηκε με φορτηγό – Διακοπή στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα

Γεωργιάδης για «κουρελόχαρτο» Αρείου Πάγου: «Το θέμα των υποκλοπών έληξε. Τελεία»

Διάλυση δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης: ΝΔ και Κατσιβαρδάς υπερψήφισαν το νομοσχέδιο

Βαξεβάνης για υποκλοπές: Το Documento επιβεβαιώνεται σε όλα – Υπήρξε δημοσιογράφος με βρόμικο ρόλο

Γαλλία: Το δείπνο των 500.000€ με αστακό του Βασιλιά Καρόλου που έριξε… έξω τον προϋπολογισμό της προεδρίας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter