«Σε_x000D_
λίγα δευτερόλεπτα θα νιώσετε ισχυρά σεισµικά κύµατα», προειδοποιεί µήνυµα sms_x000D_
στο κινητό τηλέφωνο. «Θα πρέπει να δράσετε γρήγορα, για να προστατεύσετε τον_x000D_
εαυτό σας. Μείνετε ήρεµοι και φροντίστε για την ασφάλειά σας, ανάλογα µε το_x000D_
περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε», προτρέπει αντίστοιχη ειδοποίηση στην_x000D_
τηλεόραση.
Στην Ιαπωνία, το Μεξικό, την Καλιφόρνια των ΗΠΑ ένας συναγερµός για επικείµενο σεισµό δεν αποτελεί είδηση, είναι µία πληροφορία, την οποία οι πολίτες και οι αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες εκπαιδεύονται, ώστε να µπορούν να αξιοποιούν και να προστατεύουν τη ζωή τους, καθώς και κρίσιµα δίκτυα και υποδοµές.
Στην Ελλάδα οι δύο πρώτες πιλοτικές εφαρµογές συστηµάτων έγκαιρης προειδοποίησης σεισµών υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράµµατος REAKT: Για την πόλη της Θεσσαλονίκης από την Ερευνητική Μονάδα Εδαφοδυναµικής και Γεωτεχνικής Σεισµικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και για την περιοχή της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου από το Πανεπιστήµιο Πατρών. Τα συστήµατα έγκαιρης προειδοποίησης λειτουργούν ως εξής:
Κατά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισµού διαδίδονται πρώτα τα ταχύτερα σεισµικά κύµατα «P» και ύστερα τα πιο καταστρεπτικά, ήτοι τα «επιφανειακά» και τα «S» κύµατα. Όργανα µονίµου δικτύου τοποθετηµένα σε διάφορες θέσεις (π.χ. αεροδρόµια, νοσοκοµεία) καταγράφουν τα «P» κύµατα και απευθείας µεταδίδουν τα δεδοµένα σε κέντρο ελέγχου, όπου αυτοµάτως υπολογίζεται η αναµενόµενη ένταση του σεισµικού κραδασµού και δίνεται αντίστροφη µέτρηση µέχρι την άφιξη των εγκάρσιων καταστρεπτικών σεισµικών κυµάτων.
Ο καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας του ΑΠΘ εξηγεί πως «ένα ολοκληρωµένο σύστηµα έγκαιρης προειδοποίησης έναντι επερχόµενου σεισµού συνοδεύεται, εκτός από την εκτίµηση του αναµενόµενου σεισµού (µέγεθος, απόσταση και χρόνο άφιξης σε µια θέση) και από την άµεση και σε πραγµατικό χρόνο εκτίµηση των αναµενόµενων ζηµιών και απωλειών, κυρίως σε κρίσιµες υποδοµές και σηµαντικά κτίρια». Ο καθηγητής διαβεβαιώνει πως «Όταν υπάρχει κατάλληλη οργάνωση και ο χρόνος µερικών δευτερολέπτων είναι ζωτικής σηµασίας και µπορεί να σώσει ζωές και περιουσίες», τονίζει ο καθηγητής και εξηγεί: «Πολλά µπορούν να γίνουν σε 7-10 δευτερόλεπτα (χρόνος αντίδρασης για σεισµό αντίστοιχο µε αυτόν του 1978 για τη Θεσσαλονίκη). Για παράδειγµα, να δοθεί εντολή από τον πύργο εναέριας κυκλοφορίας του αεροδροµίου ‘’Μακεδονία’’ να καθυστερήσει µια προσγείωση, να ακινητοποιηθούν βαριά µηχανήµατα στις προβλήτες του ΟΛΘ, να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, να διακοπεί προσωρινά µια λεπτή χειρουργική επέµβαση».