Μερικά 24ωρα μετά την αδιανόητη συμπεριφορά του εισαγγελέα Εφετών, Ανδρέα Καραφλού, ο οποίος εξετάζοντας από έδρας μια από τις δύο γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού έκανε απαράδεκτα σχόλια φέρνοντας την σε πολύ δύσκολη θέση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα “νουθετεί” με εγκύκλιο της τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας.
«Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», επισημαίνει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην σημερινή της εγκύκλιο, προς όλες τις διευθύνσεις των δικαστηρίων ζητώντας να ενημερωθούν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί.
Υπενθυμίζεται ότι η συμπεριφορά του εισαγγελέα Αν. Καραφλού που στηλιτεύτηκε από το σύνολο των ΜΜΕ σημειώθηκε στην επανεξέταση της υπόθεσης Φιλιππίδη από το Εφετείο, καθώς πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού και απαλλάχτηκε από την κατηγορία του βιασμού.
Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας της έδρας του εφετείου αφού πρώτα ρώτησε την καταγγέλλουσα αν φορούσε εσώρουχο και τι είδους ήταν, της ζήτησε να καθίσει στα πόδια του Πέτρου Φιλιππίδη για να κάνει αναπαράσταση της σκηνής. Μάλιστα, σχολίασε ειρωνικά ότι «στη Γαλλία έχουν 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μια απόπειρα…» (υπόθεση Πελικό).
Στην επίμαχη εγκύκλιο η κ. Κλάπα αν και κάνει μια γενική αναφορά σχετικά με την αρμόζουσα συμπεριφορά δικαστικών λειτουργών χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα, ουσιαστικά αποδοκιμάζει την στάση του εισαγγελέα Καραφλού στη δίκη Φιλιππιδη.
Στον πρόλογό της η κ. Κλάπα, υπογραμμίζει την ανεξαρτησία των δικαστών και ότι πρέπει να εκδικάζουν χωρίς πιέσεις, τονίζοντας: «Η δικαστική ανεξαρτησία συνίσταται στην ελευθερία του
δικαστικού λειτουργού να ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο, αποκλειστικά με βάση τη συνείδησή του, στηριζόμενος στο νόμο και τα στοιχεία κάθε υπόθεσης, χωρίς να υπόκειται σε πιέσεις, εκφοβισμό ή επιρροή από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται. Η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι προνόμιο των δικαστών, αλλά εγγύηση υπέρ των πολιτών για την εμπέδωση του κράτους δικαίου και των ατομικών ελευθεριών».
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επισημαίνει ότι η συμπεριφορά των δικαστών πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια και ακεραιότητα, αναφέροντας: «Κάθε δικαστικός λειτουργός συμβάλλει με τη συμπεριφορά του στη διατήρηση της ανεξαρτησίας σε θεσμικό και ατομικό επίπεδο, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης του στο κοινωνικό σύνολο. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η ακεραιότητα και η ευπρέπεια της συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών εντός της υπηρεσίας συνίσταται στην άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς ευνοιοκρατία, μεροληψία ή διακρίσεις, με ψυχραιμία και σεβασμό στα διάδικα μέρη, χωρίς να εκφέρουν σχόλια, παρατηρήσεις ή συμπεράσματα που ερείδονται σε ατομικές αντιλήψεις ή προτιμήσεις τους».
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται με την ανακοίνωση στην εκδίκαση υποθέσεων με φυλετικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Κατά την εκδίκαση υποθέσεων στις οποίες διάδικοι είναι πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύματα διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να εντοπίζουν αυτές τις καταστάσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου η συμπεριφορά τους να ενισχύει τη δημόσια εμπιστοσύνη και το σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».
Διαβάστε επίσης:
Μετρό Θεσσαλονίκης: Τρολάρισμα χωρίς έλεος στα σόσιαλ για το χάος των εισιτηρίων
Google: Τι έψαξαν περισσότερο οι Έλληνες το 2024 – Από τη Μαρίνα Σάττι… στο κεφαλούδι