Πρόεδρος της ΕΠΟ: Αγενής ο Μαρινάκης

Πρόεδρος της ΕΠΟ: Αγενής ο Μαρινάκης

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος παραχώρησε συνέντευξη στο Open TV και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη στην συνάντηση των Big 4 με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Οταν πήγε να τοποθετηθεί ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησε από την αίθουσα. 

«Ο κ. Μαρινάκης αγενώς φερόμενος προτίμησε να αποχωρήσει, εγώ ευγενικά φερόμενος έκλεισα τα χαρτιά μου και δεν συνέχισα τη συζήτηση», ανέφερε ο Γραμμένος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Ας αποφασίσει ο κόσμος ποιος έπραξε σωστά. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κύριος Μαρινάκης, έχω τις δικές μου αιτιάσεις, τις δικές μου απαντήσεις, τις οποίες δεν δέχθηκε να ακούσει. Πρόβλημα του».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε ακόμα:

Για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο: «Τέσσερις ενότητες είναι: βία, match fixing, η δομή της Ομοσπονδίας και η διαιτησία. Στέκομαι στην ουσία του πράγματος, έγιναν οι συναντήσεις και είμαστε εν αναμονή των προτάσεων. Έχω συναντηθεί δύο φορές με τον κ. Γεραπετρίτη, τον τελευταίο μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, είμαστε και οι δύο σε αναμονή. Ο κ. Γεραπετρίτης, δεν μπήκε στον πυρήνα του αυτοδιοίκητου και θεωρώ ότι δεν θα μπει».

Για τη διαιτησία: «Όταν η διαιτησία παλιά ανήκε στους Συνδέσμους, πήγαινε καλά; Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η διαιτησία ανήκει στις Ομοσπονδίες. Τα τελευταία 3 χρόνια, τι παρεμβάσεις έχουν γίνει από τις Ενώσεις στη συγκρότηση των πινάκων; Οι Ενώσεις δεν εκπαιδεύουν τους διαιτητές, δεν συμβάλουν στην εκπαίδευση τους; Από την πρώτη μέρα, η ΚΕΔ με Περέιρα αμφισβητήθηκε σφόδρα απ’ όλους. Φανταστείτε να ήταν Έλληνες τι θα γινόταν. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει το bullying στους διαιτητές. Εδώ φτάσαμε στο σημείο να τους κάνουν μηνύσεις. Για μια κακή διαιτησία προσφεύγεις στη ποινική δικαιοσύνη και του καταλογίζεις δόλο;».

Για την παρέμβαση Πολιτείας: «Ο Τσέφεριν είπε ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματα μόνο του χωρίς βοήθεια. Την υιοθετώ τη δήλωση αυτή. Ότι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, τα λύνει το ποδόσφαιρο. Όπου απαιτείται κρατική παρέμβαση, είμαστε μαζί της, με την κυβέρνηση. Η Επιτροπή Καθοδήγησης έχει δύο σοβαρά ζητήματα, βία και προσυνεννοημένοι αγώνες, σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε μαζί της».

Το εκλογικό σύστημα δεν αλλάζει

Για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ: «Είναι στην καρδιά του αυτοδιοίκητου, όχι μόνο στον πυρήνα, στην καρδιά, στο μυοκάρδιο. Ο κ. Γεραπετρίτης μπορεί να λέει την άποψη του για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Η ομοσπονδία έχει μέλη της μόνο Ενώσεις άρα δεν μπορούν να ψηφίσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Τα σωματεία της γ’ κατηγορίας με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΠΟ, τι γνώση έχουν; Δεν τα υποτιμάω καθόλου, απλά δεν έχουν το ενδιαφέρον και δεν είναι κοινωνοί των δράσεων της ΕΠΟ. Διαφάνεια υπάρχει και τώρα. Τι εικόνα έχει για τα πεπραγμένα της ΕΠΟ ένα ερασιτεχνικό σωματείο; Γιατί πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα; Οι πρόεδροι των Ενώσεων και τα μέλη είναι ανάξιοι να εκλέξουν τη διοίκηση της ΕΠΟ; Το εκλογικό σύστημα πρέπει να παραμείνει ως έχει. Η ΟΥΕΦΑ το έχει επιβάλει. Γιατί πρέπει να απαξιώσουμε τις ΕΠΣ;».

Για τους τακτικούς δικαστές στα πειθαρχικά όργανα και την επιλογή τους από την ΕΠΟ: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει, εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχουν τακτικοί δικαστές. Ας την κάνει την επιλογή ένα ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, ας την κάνει ο προϊστάμενος τους την επιλογή, ας το κάνει όποιος θέλει. Να μην αποστούμε όμως, από τον τακτικό δικαστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει μεγάλη ασφάλεια δικαίου με τους τακτικούς δικαστές».

Καθυστέρηση

Για την καθυστέρηση στην πειθαρχική διαδικασία για την υπόθεση της «Συμμορίας»: «Η καθυστέρηση είναι από το ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που υπηρετεί το ποδόσφαιρο, την Επιτροπή Δεοντολογίας, όχι από την ΕΠΟ. Στην Ελλάδα και οι τακτικές ανακρίσεις κρατούν 6-7 χρόνια. Δεν θεωρώ σωστή την καθυστέρηση, αλλά προφανώς η Επιτροπή πρέπει να κάνει την έρευνα της, πρέπει να είναι σίγουρη για την όποια απόφαση πάρει».

Για την απάλειψη του άρθρο 30 του ΚΑΠ, της πολυιδιοκτησίας: «Έγινε τόσος ντόρος και άδικα. Μου ήρθε μια εισήγηση το καλοκαίρι ότι ένας μέτοχος μιας άλλης ΠΑΕ, που συμμετέχει στο ΔΣ μιας ΠΑΕ, αν αυτό διαπιστωθεί, τότε η ομάδα από την οποία προέρχεται ο μέτοχος, που έχει μια μετοχή κατ’ ελάχιστον, υποβιβάζεται. Η εισήγηση έλεγε λοιπόν ότι δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, αν ένας μέτοχος της Χ, Ψ, ΠΑΕ που έχει μια πολυμετοχικότητα, με μια μετοχή, πηγαίνει και αναλαμβάνει απλός διοικητικός σύμβουλος σε μια άλλη ΠΑΕ. Η ομάδα που κατέχει τη μια μετοχή υποβιβάζεται. Ξέρετε τι ανασφάλεια είναι αυτή; Επειδή έγινε ντόρος, είπαμε στο ΔΣ να την απαλείψουμε γιατί ρυθμίζεται από το νόμο 2725 και την ΕΕΑ».

Για τη δήλωση Γεραπετρίτη, ότι η κυβέρνηση θα πάει σε ριζική λύση στο ποδόσφαιρο, αν δεν καθαρίσει έστω μερικώς: «Να την αντιληφθώ αυτή τη ριζική λύση, ποια είναι. Να συμφωνήσω μαζί του, αν είναι να το καθαρίσουμε, να το φτιάξουμε. Να τα βάλουμε όλα σε ένα πλαίσιο. Οι συζητήσεις μας αυτές τελούν υπό την αίρεση έλευσης της τεχνογνωσίας των διεθνών ομοσπονδιών».

Αν είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ: «Θα το κρίνει όπως έκρινε και την προηγούμενη φορά, κατά τρόπο δημοκρατικό η παράταξη που εκπροσωπώ. Είμαι ο τελευταίος που θα πω την άποψη μου, χωρίς πρωτίστως να ερωτηθεί το σύνολο της παράταξης. Δεν γνωρίζω αν παραμένουν Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος στην παράταξη μου».

Υπάρχουν στημένα ματς

Στήνονται παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο; «Έρχονται αναφορές που χαρακτηρίζουν ύποπτα τα παιχνίδια. Η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τεχνογνωσία που ξεκίνησε εδώ και 1.5 χρόνο από την ΟΥΕΦΑ, να την πάρουμε και να την προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα συνεχίζεται… Δυστυχώς, με αργούς ρυθμούς. Δεν είπα ότι θα υπάρχει poin system. Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι εύκολο να καταγνώσει κανείς αν ένας αγώνας είναι προσυνεννοημένος. Θέλει πολύ δουλειά. Ο δικαστής που θα κρίνει, πρέπει να είναι βέβαιος. Για να φτάσει σε ασφαλές συμπέρασμα πρέπει να είναι βέβαιος. Τι λέτε ότι το πειθαρχικό δίκαιο δεν θέλει απόδειξη; Μιλάμε για το δικό μας σύστημα. Θέλουμε τις πρακτικές της ΟΥΕΦΑ, να τις ενσωματώσουμε στον κανονισμό για να μπορέσουμε φτάσουμε στην καταστολή. Ξέρετε τι μεθόδους χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες που εμείς λόγω κείμενης νομοθεσίας, δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Πριν από λίγους μήνες, μου έκανε μια παρουσίαση η Sportsradar. Τρόμαξα με αυτά που είδα. Τους είπα ότι αν αυτά τα εφαρμόσουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι μισοί θα πάνε φυλακή για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Οι πρακτικές που είναι είδα, ναι μεν είναι αποτελεσματικές, είναι μη εφαρμόσιμες εδώ».

Για οφειλές «παλιών» ΠΑΕ και αν πρέπει να τις πληρώσουν οι νέες, περίπτωση Άρη: «Έτσι όπως είναι δομημένο το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Άρης δεν πρέπει να πληρώσει. Αν γνώριζαν οι επόμενοι ιδιοκτήτες, επενδυτές, του κάθε Άρη, όλων ων ομάδων, ότι θα υπήρχαν αναδρομικά, ποινές από παλιές οφειλές, θα αναλάμβαναν με τους ίδιους όρους; Φέτος άλλαξε η φιλοσοφία της ΦΙΦΑ σε αυτό το κομμάτι. Η ΠΑΕ Άρης συντάχθηκε με την Ομοσπονδία, υπάρχουν και άλλες ΠΑΕ, όχι μόνο ο Άρης. Όλοι αυτοί που ήρθαν και επένδυσαν, αν γνώριζαν ότι υπάρχει από πίσω μια οφειλή Χ, Ψ, προφανώς και δεν θα επένδυαν, ή θα ήταν πιο προσεκτικοί. Θεωρώ ότι ο Άρης θα δικαιωθεί. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό για την ελληνική έννομη τάξη και θα πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη προσοχή».

Documento Newsletter