Πρόεδρος στην ΕΠΟ με φόντο… τις Βρυξέλλες

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές της ομοσπονδίας για να μη μείνει εκτός ευρωομάδας της ΝΔ.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης, πρωταθλητής Ευρώπης και αρχηγός της εθνικής ομάδας το 2004, με εντυπωσιακή καριέρα σε Αγγλία (Λέστερ) και Ιταλία (Μπολόνια) και νυν ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης και των ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου για την προεδρία της ΕΠΟ στις εκλογές της 27ης Μαρτίου. Ομως το ερώτημα που απασχολεί τους παράγοντες των ομάδων αλλά και τους φιλάθλους είναι αν ο Ζαγοράκης έρχεται για να διοικήσει μια ταλαιπωρημένη ομοσπονδία ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου ή ως δυνάμει μέλος του κόμματος. Αυτό άλλωστε που προέκυψε από το ρεπορτάζ είναι ότι ο «Ζαγόρ» δέχτηκε να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ μόνο και μόνο για να επιστρέψει στη ΝΔ, από την οποία τον είχε διαγράψει πριν από 13 μήνες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρώτα δηλαδή η πολιτική και στη συνέχεια η μπάλα…

Όλα ξεκίνησαν πέρσι όταν στο επίκεντρο του ποδοσφαίρου βρισκόταν η καταγγελία του Ολυμπιακού για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ – Ξάνθης και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πρότεινε με το πόρισμά της τον υποβιβασμό του «δικεφάλου». Ο ευρωβουλευτής Θ. Ζαγοράκης αγανακτισμένος δήλωσε ότι «το πόρισμα της επιτροπής για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ είναι νομικά αβάσιμο. Δυστυχώς, αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ, δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι «θα δώσω με όλες τις δυνάμεις που έχω σκληρό αγώνα για τη δικαίωση του ΠΑΟΚ, απ’ όπου και όπου χρειαστεί».

Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματός του αλλά και συναδέλφων του στη ΝΔ επειδή έβαλε πάνω από το κόμμα τον «δικέφαλο». Ετσι στις 28 Ιανουαρίου 2020 ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να τον διαγράψει από το κόμμα, με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή να μην αντιδρά και να μη σχολιάζει την απόφαση καρατόμησής του. Ομως αντί να παραιτηθεί από την Ευρωβουλή και για λόγους ευθιξίας, παραμένει μέχρι και σήμερα στη θέση του. Είναι πολλά τα λεφτά στις Βρυξέλλες γαρ…

Η περιπέτεια με τα διοικητικά του ΠΑΟΚ

Τον Ιούνιο του 2007 ο Ζαγοράκης ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως μεταβατική λύση προκειμένου ο σύλλογος να αναζητήσει λύσεις στο οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Στις 8 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα (Φεβρουάριος 2010) επανήλθε και πάλι στο αξίωμά του. Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοίνωσε εκ νέου την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του: «…προκειμένου να επιστρέψει στον σύλλογο το κλίμα αγάπης και ενότητας…».

Ομολογουμένως η θητεία του στην προεδρία του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, παρά το γεγονός ότι δήλωνε «άρρωστος με τον ΠΑΟΚ». Πήρε υποσχέσεις, έδωσε υποσχέσεις αλλά δεν γλίτωσε τη ρήξη με τους οργανωμένους οπαδούς του «δικεφάλου», με έξι συνδέσμους οπαδών να βγάζουν σκληρή ανακοίνωση εναντίον του. Παράλληλα πέρασε από δικαστικές περιπέτειες μέχρι να δικαιωθεί από βαριές κατηγορίες για πράξεις απιστίας και υπεξαίρεσης που του είχαν απαγγελθεί όταν ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ. Τελικά αθωώθηκε και μπόρεσε στη συνέχεια να κάνει καριέρα ευρωβουλευτή. Όταν ανέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης ο Ζαγοράκης τον αποκάλεσε «θείο δώρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο», ενώ αργότερα όταν ξέσπασε η κόντρα του νέου ιδιοκτήτη με τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη μπέρδεψε την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή με εκείνη του πρώην προέδρου του «δικεφάλου» και απαιτούσε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός «να ζητήσει συγγνώμη για όσα επικριτικά σχόλια έκανε σε βάρος του νυν μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ».

Επιλογή Σαμαρά για την Ευρωβουλή

Με την πολιτική ασχολήθηκε όταν ο τότε αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τον επέλεξε για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014. Ο «Ζαγόρ» εκλέχτηκε πέμπτος στη σειρά ευρωβουλευτής με 195.000 σταυρούς. Στις εκλογές του 2019 ο παλιός αρχηγός της εθνικής κέρδισε την έδρα του στις Βρυξέλλες έπειτα από θρίλερ με τον συνυποψήφιό του Γιώργο Αμυρά, τον οποίο ξεπέρασε για 217 ψήφους (110.417 έναντι 110.210). Είχε χάσει ήδη περισσότερες από 85.000 ψήφους από εκείνες που είχε πάρει στις εκλογές του 2014.

Μπορεί ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 να έκανε εντυπωσιακή καριέρα στα γήπεδα και να πέτυχε στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για ό,τι έκανε από τη στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του και μετά. Τόσο με την προεδρία στον ΠΑΟΚ όσο και με τις επενδύσεις του, αλλά κυρίως με τον ρόλο του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη δεύτερη θητεία του στις Βρυξέλλες ο Ζαγοράκης τοποθετήθηκε ως μέλος σε τρεις επιτροπές: πολιτισμού και παιδείας, αλιείας, συνεργασίας ΕΕ – Ρωσίας και σύνδεσης ΕΕ – Σερβίας. Κι όμως η πρώτη ερώτηση που υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είχε καμία σχέση με τα αντικείμενά του στις επιτροπές αλλά με τον… ΠΑΟΚ! Η «σημαία» του συλλόγου τον Σεπτέμβριο του 2019 ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να τοποθετηθούν επίσημα για την «αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας» στον αγώνα του Europa League Σλόβαν – ΠΑΟΚ στην Μπρατισλάβα. Κατήγγειλε μάλιστα την αστυνομία της Σλοβακίας ότι επιτέθηκε με σιδερένια κλομπ και πλαστικές σφαίρες εναντίον των εκδρομέων φίλων του ΠΑΟΚ που βρίσκονταν στις κερκίδες του γηπέδου.

Έμεινε μετεξεταστέος στις Βρυξέλλες

Δυστυχώς για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, τα επίσημα στοιχεία της παρουσίας του στις Βρυξέλλες δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Ούτε καν κατατάσσονται στις μέτριες επιδόσεις. Στην αξιολόγηση που δημοσιοποιήθηκε το 2020 για τον έλεγχο της θητείας των ευρωβουλευτών κατατάχτηκε στη θέση 683 μεταξύ των συνολικά 751 ευρωβουλευτών. Κι αυτό ήταν αποτέλεσμα της κάκιστης βαθμολογίας του στις επιμέρους κατηγορίες: ήταν 734ος σε παρουσίες στις συνεδριάσεις, 674ος στις επεξηγήσεις, 738ος σε ποσοστό συμμετοχής σε ψηφοφορίες και τελευταίος μεταξύ των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών στις ίδιες κατηγορίες.

Τελευταίο «κατόρθωμα» του ευρωβουλευτή Ζαγοράκη ότι μπερδεύτηκε, όπως ο ίδιος δήλωσε, και ψήφισε κατά λάθος «όχι» για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην ΕΕ την Τετάρτη 10 Μαρτίου και μετά το διόρθωσε και ψήφισε «ναι». Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον μέχρι και την περασμένη Τρίτη η ψήφος του παρέμενε στις αρνητικές, όπως φαινόταν στις σελίδες των πρακτικών της συνεδρίασης.

Tο κώλυμα και το παρασκήνιο

Στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ είναι δεδομένη η κυριαρχία της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, με την πλειονότητα των εκλεκτόρων να μην είναι ανεξάρτητοι. Οι «δικέφαλοι» ελέγχουν το εκλογικό σώμα της ομοσπονδίας σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80% και η κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» του Θ. Ζαγοράκη γιατί δεχόταν πιέσεις από την πλευρά του Βάγγ. Μαρινάκη (και του Γιάννη Αλαφούζου) για διοίκηση κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ (άρα υπάρχει και αθέμιτη κρατική παρέμβαση που απαγορεύεται από τα καταστατικά και κανονιστικά κείμενα του ομοσπονδιακού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ). Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού εδώ και χρόνια έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον παλαίμαχο άσο, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να έλεγαν «όχι» στην υποψηφιότητα του αρχηγού της εθνικής ομάδας του 2004. Ειδικά από τη στιγμή που έχουν ναρκοθετήσει τη θητεία του με ελεγχόμενο συμβούλιο.

Παράγοντες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στις συναντήσεις που είχαν με τον Ζαγοράκη τον προέτρεψαν να μην κατέβει υποψήφιος για την ΕΠΟ, αλλά αυτός είχε βουλώσει τα αυτιά του, διότι αν δεν γινόταν «πρωθυπουργός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα παρέμενε έξω από την ευρωομάδα της ΝΔ. Και ο «Ζαγόρ» θέλει να είναι υποψήφιος με τη… φανέλα της Νέας Δημοκρατίας και στις επόμενες ευρωεκλογές. Δεν άλλαξε μάλιστα ρότα παρά τις σκληρές ανακοινώσεις που εξέδωσαν εναντίον του οι σύνδεσμοι φιλάθλων ΠΑΟΚ.

«Θοδωρή, πού πας να μπλέξεις, ξέρεις πώς λειτουργούν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είσαι εσύ γι’ αυτά, πρέπει να προφυλάξεις το όνομά σου, είσαι ο αρχηγός της εθνικής του 2004» είπε βαρόνος της μπάλας στον Ζαγοράκη, ο οποίος δεν άκουσε τη… συμβουλή του και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω Facebook.

Με την υποψηφιότητα Ζαγοράκη υπάρχουν πάντως δύο σοβαρά ζητήματα: α) Στο άρθρο 3 του καταστατικού της ομοσπονδίας («ουδετερότητα και αμεροληψία») αναφέρεται ότι «η ΕΠΟ είναι ουδέτερη αναφορικά με θέματα πολιτικής και θρησκείας». Η περίπτωση «Ζαγόρ» είναι καραμπινάτη παραβίαση του συγκεκριμένου άρθρου. Είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, είναι ευρωβουλευτής και από το υφυπουργείο Αθλητισμού διαρρέει ότι θα του παρέχουν νομική και οικονομική κάλυψη, κάτι που δεν επιτρέπεται από τα διεθνώς κρατούντα (κρατική παρέμβαση…).

β) Στην υποψηφιότητα Ζαγοράκη βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ υφίσταται κώλυμα και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Είναι ιδιοκτήτης δύο πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και στο καταστατικό της ομοσπονδίας υπάρχει πρόβλεψη του σχετικού κωλύματος (Παράρτημα Α, άρθρο 1 και 5). Όποιος προσφύγει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και έχει έννομο συμφέρον θα δικαιωθεί, γιατί το κώλυμα Ζαγοράκη είναι ξεκάθαρο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΑΕΚ την ύστατη ώρα κατέβασε υποψήφιο για την προεδρία της ΕΠΟ τον πρόεδρο της ΕΠΣ Βοιωτίας Κ. Νίκα. Φημολογείται ότι λόγω του κωλύματος ο «Ζαγόρ» παραμονές θα δήλωνε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του, οι εκλογές θα ακυρώνονταν και ο Λ. Αυγενάκης θα κινούσε τις διαδικασίες για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ. Τον πρόλαβε όμως ο «τίγρης»…

Με παρότρυνση του υφυπουργού Αθλητισμού υποψηφιότητα για το ΔΣ της ΕΠΟ δήλωσαν τέσσερις διεθνείς της εθνικής ομάδας του 2004, οι Αγγ. Χαριστέας, Γ. Σεϊταρίδης, Δ. Παπαδόπουλος και Π. Καφές, οι οποίοι δεν πρόκειται να εκλεγούν.