Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ για τερατούργημα Κεραμέως: «Μας στοχοποιούν και μας παραδίδουν βορρά στην αδυσώπητη κοινή γνώμη»

Κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Γρηγόρης Γερακάκος ενώ χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα προβληματικό και τον χρόνο και την ταχύτητα που επέλεξε η κυβέρνηση να καθιερώσει έναν τέτοιο θεσμό

Αναφανδόν κατά της εμπλοκής της ΕΛ.ΑΣ στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων τάχθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, τονίζοντας πως με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η κυβέρνηση στοχοποιεί και παραδίδει «βορρά στην αδυσώπητη κοινή γνώμη» τους αστυνομικούς.

Κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Γρηγόρης Γερακάκος επισήμανε πως «δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος του Δ.Σ. μας, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, που να υποστήριξε την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είμαστε αντίθετοι στην εμπλοκή (της ΕΛ.ΑΣ) διότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας -που προσδιορίζεται ως βραχίονας του στενού πυρήνα του κράτους με προκαθορισμένες αρμοδιότητες- και οι ιδιαιτερότητες που έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το αυτοδιοίκητο».

Χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα προβληματικό και τον χρόνο και την ταχύτητα που επέλεξε η κυβέρνηση να καθιερώσει έναν τέτοιο θεσμό, θυμίζοντας ότι η κατάργηση του ασύλου δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην ΕΛ.ΑΣ εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Ο κ. Γερακάκος πρόσθεσε πως δεν νοείται να προσληφθεί προσωπικό το οποίο η εκπαίδευσή του θα είναι μόλις ένα μήνα και στο οποίο θα ανατεθεί αυτό το χρόνιο και δύσκολο ζήτημα. Μάλιστα, αντιπρότεινε πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί «το έμπειρο προσωπικό που προϋπάρχει» και η εποπτεία αυτού να παραμείνει στις πρυτανικές αρχές.

«Πώς γίνεται να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα ένας συνάδελφος με ένα μήνα εκπαίδευση και τις ίδιες αρμοδιότητες να έχει ο αστυφύλακας που φοιτά τρία χρόνια μετά από πανελλήνιες εξετάσεις;» διερωτήθηκε και συμπέρανε: «Αλλιώς, μας στοχοποιείτε. Μας παραδίδετε βορρά στην αδυσώπητη κοινή γνώμη με δημοσιότητα που εσείς θα επιλέγετε κάθε φορά, επιβάλλοντας ανάλογα με την περίοδο και τις ορέξεις σας τον καλό και κακό αστυνόμο. Όπως υπάρχει καλός και κακός υπουργός».

Διχασμένη η ΕΛ.ΑΣ;

Με εκ διαμέτρου αντίθετη στάση παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Γιάννης Κατσιαμάκας, συμφωνώντας με την νομοθετική πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως. «Ο ιδιωτικός φύλακας (security) είναι μόνο για να φυλάει αλλά δεν μπορεί να παράξει φύλαξη» ισχυρίστηκε, κρίνοντας πως μόνο η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο στα ΑΕΙ. Σε μία προσπάθεια να λειάνει τις γωνίες, παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μέσα στο αστυνομικό σώμα, προτρέποντας την υπουργό Παιδείας να λάβει υπόψη τα «σοβαρά επιχειρήματα» που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ.

Εν συνεχεία, τα λεγόμενα του προέδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ), κ. Ντούμα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου. «Άκουσα καλά ότι ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών είπε: ¨Όταν νοσεί ένα κομμάτι της κοινωνίας πρέπει να γιατρευτεί;¨ Γνωρίζει από πού προέρχεται αυτή η έκφραση και τι τροφοδότησε στην ελληνική κοινωνία; Γνωρίζει ότι τέτοιες εκφράσεις οδήγησαν στις πιο μαύρες μέρες της ελληνικής ιστορίας;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε, καλώντας τον κ. Ντούμα να ανακαλέσει. Σε διαφορετική περίπτωση, ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής να διαγραφεί η επίμαχη έκφραση του προέδρου του ΣΕΦΕΑΑ από τα πρακτικά.