Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές για «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ παρά το γεγονός πως ο πρύτανης του Αριστοτελείου αλλά και καθηγητές έκαναν διευκρινίσεις επί… διευκρινίσεων επισημαίνοντας πως «ότι δεν τέθηκε θέμα διάρρηξης στον χώρο του πυρηνικού αντιδραστήρα».
Αρχικά, μιλώντας στο Open, ο Χαράλαμπος Φειδάς, υπογράμμισε πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας «είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής».
Διαβάστε περισσότερα: ΑΠΘ: «Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού» – Τι απαντά ο πρύτανης μετά τις αναφορές για… «πυρηνικό ριφιφί» (Video)
Ωστόσο, τη σκυτάλη πήρε η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου το πρωί της Τετάρτης στο Mega. Η πρόεδρος του Φυσικού του ΑΠΘ επεσήμανε αρχικά πώς «έχει ξεκαθαριστεί από τον κ. Πρύτανη ότι δεν τέθηκε θέμα διάρρηξης στον χώρο του πυρηνικού αντιδραστήρα».
Μάλιστα, στις αναφορές των δημοσιογράφων για τον χρόνο του περιστατικού που αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ η κ. Ιωαννίδου ήταν ξεκάθαρη, την ώρα που γίνονταν αναφορές για το περασμένο Σάββατο. «Σας παρακαλώ πολύ. Ποιος σας είπε ότι το Σάββατο βρέθηκε σπασμένο λουκέτο. Αναφέρεται ξεκάθαρα για 1,5 μήνα πριν», επεσήμανε, την ώρα που στο πάνελ επικαλέστηκαν τις πληροφορίες του… αναπληρωτή γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών.
«Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ μπήκα αμέσως μετά και έλεγξα ότι τα λουκέτα ήταν στη θέση τους. (…) Δείτε ξανά τα σχόλια και τις δηλώσεις. Μιλάμε για ένα λουκέτο που έσπασε 1,5 μήνα πριν», συμπλήρωσε η κ. Ιωαννίδου.
«Δεν μπορεί να σπάσει ο αντιδραστήρας», επισήμανε και συνέχισε: «δεν τίθεται θέμα διαρροής».
Όσον αφορά τα σχόλια περί κινδύνου… αφαίρεσης της ράβδου, η πρόεδρος του Φυσικού απάντησε: «Κοιτάξτε ότι μία τέτοια διάταξη δεν είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να σταθεί δίπλα. Είναι κάποιες διατάξεις με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο και πρέπει να λειτουργήσεις. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τόσο εύκολα μία τέτοια ράβδο…».