Πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων στο Documento: Τεράστια υποστελέχωση και ελλείψεις που οδηγούν σε αρνησιδικία

Πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων στο Documento: Τεράστια υποστελέχωση και ελλείψεις που οδηγούν σε αρνησιδικία

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση του έργου τους, αναφέρεται με δήλωση στο documentonews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), Γιώργος Διαμάντης εν όψει και της αυριανής 24ωρης απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης: Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι: Σε 3.000 οι κενές θέσεις, δυσχεραίνεται το έργο της Δικαιοσύνης

Υποστελέχωση των υπηρεσιών, ανατροπή της αναλογίας δικαστών και υπαλλήλων, απλήρωτη εργασία εκτός ωραρίου, μισθολογική απομείωση 10 ετών λόγω των Μνημονίων αλλά και ελλείψεις σε τεχνολογικές υποδομές κτιριακής εγκατάστασης συνθέτουν μία εικόνα η οποία δυσχεραίνει το έργο της Δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι αποτελούν κρίσιμο βραχίονα στην γενικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Με την αυριανή μας απεργία συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων διεκδικούμε τη λύση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τις δικαστικές υπηρεσίες απαιτώντας την έμπρακτη αναγνώριση από μέρους της πολιτείας των δυσμενών εργασιακών συνθηκών που βιώνουμε αλλά και την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων θεσμικών φορέων (δικαστές, δικηγόροι), και της κοινής γνώμης σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία αρραγούς μετώπου ενάντια στην τεράστια υποβάθμιση και τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης», υπογραμμίζει στο documentonews.gr ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ.

Κατά τον Γιώργο Διαμάντη, «οδηγούμαστε σε μια ιδιότυπη μορφή αρνησιδικίας λόγω και της τεράστιας υποστελέχωσης με την πλήρη ανατροπή της αναλογίας δικαστών και υπαλλήλων, την μισθολογική απομείωση των 10 χρόνων μνημονίων, την απλήρωτη εργασία εκτός ωραρίου. Οι καθημερινές εντάσεις και διαπληκτισμοί εξαιτίας του φόρτου εργασίας έχουν ως συνέπεια την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων χωρίς να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες τους. Οι ελλείψεις σε τεχνολογικές υποδομές κτιριακής εγκατάστασης που δεν πληρούν στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας και ασφάλειας επιτείνουν τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ κάνει λόγο επίσης για «αδιαφορία και απαξίωση από μέρους της πολιτείας» με πολλαπλές «συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου».

«Η αδιαφορία και η απαξίωση από μέρους της πολιτείας δημιουργούν αρνητικό κλίμα με πολλαπλές συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου, την οικονομική ανάπτυξη (μεγάλη απώλεια εσόδων), την εμπέδωση του κράτους δικαίου και την δημόσια ασφάλεια αλλά και την άρνηση επιτυχόντων από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ να διοριστούν λόγω των συνθηκών» υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Διαμάντης.

Οι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ δεν πάνε λόγω χαμηλών μισθών

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι επισημαίνουν μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν , τα οποία δυσχεραίνουν το έργο τους. Για αυτά έχουν ενημερωθεί μάλιστα οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων με «ανοικτή επιστολή» που απέστειλε στις 14 Φλεβάρη η ΟΔΥΕ και αίτημα για «πρόσκληση σε συνάντηση». Στην επιστολή καταγράφονται μεταξύ άλλων αναλυτικά τα χιλιάδες κενά στις οργανικές θέσεις των Δικαστικών Υπαλλήλων. Ειδικότερα επί 8.769 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 5.966. Καταγράφονται δηλαδή περί τα 2.803 οργανικά κενά τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων.

Την ίδια ώρα εντυπωσιακά είναι τα όσα αναφέρουν σχετικά με όσους έχουν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από το 2017. Όπως επισημαίνουν, «διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, παρά τις επανειλημμένες αναπληρώσεις διοριστέων που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις από τον νόμο οριζόμενες προθεσμίες». Ειδικότερα πολλοί από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2017 είτε δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στην Υπηρεσία, είτε παραιτήθηκαν στη συνέχεια. Ο λόγος; Οι χαμηλές αμοιβές που καθιστούν αποτρεπτική τη μετακίνηση κάποιου εκτός του μόνιμου τόπου κατοικίας του, να ενοικιάσει σπίτι κτλ. «

Οι αμοιβές των Δικαστικών Υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που άρχισαν το 2011 και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν αποκαταστάθηκε, έστω και κατ΄ ελάχιστο αυτή η μείωση αποδοχών. Αντίθετα μένουν απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ ούτε το διαχρονικό απόλυτα δίκαιο αίτημά μας, ευθέως συνδεδεμένο με την ιδιαιτερότητα του κλάδου (άρθρο 92 του Συντάγματος), για επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών, και αυτό το παρέσυρε η «λαίλαπα των μνημονίων», έγινε ποτέ δεκτό, ως ένα μέτρο ανακούφισης των πολύ χαμηλών αποδοχών μας» τονίζεται στην επιστολή.

Χιλιάδες κενά και καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει έχει να κάνει με την αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή η αναλογία είναι 1,34:1, ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε τρεις Δικαστικούς Λειτουργούς). Όταν ο αντίστοιχος αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.

Επίσης αρκετά χρονοβόρα είναι στη χώρα μας η επίλυση μιας διαφοράς στα πολιτικά δικαστήρια σε σχέση με το μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣ.

«Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος» υπογραμμίζεται.

Σε ότι αφορά τα ποινικά Δικαστήρια η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης απαιτεί 4 – 5 χρόνια, ενώ «τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5 – 5 χρόνια».

Ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές

Εκτός από τις χιλιάδες κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων η Ελλάδα «είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις». Επίσης μεγάλα είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σε ότι αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές και τα κτίρια.

«Τα δικαστικά κτήρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας, δεν παρέχουν ασφάλεια έναντι των καιρικών φαινομένων, ούτε προσφέρουν στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους» αναφέρεται ενώ «οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι εντελώς ανεπαρκείς, όπως και η δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, που θα βοηθούσαν τόσο στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στην μείωση της ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων καθημερινά με τα δικαστήρια» υπογραμμίζεται.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της ΟΔΥΕ:

Documento Newsletter