Προεδρικό Διάταγμα: Η πανεπιστημιακή αστυνομία καθίσταται κράτος εν κράτει και θα συνοδεύεται από ένοπλους ειδικούς φρουρούς

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το Προεδρικό Διάταγμα που ήταν απαραίτητο για την λειτουργία και τη συγκρότηση της ΟΠΠΙ μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Καθοριστική στο διάταγμα φαίνεται να είναι η συνοδεία από ένοπλους ειδικούς φρουρούς και τα ανακριτικά καθήκοντα, έρευνας και συλλογής στοιχείων.

Το διάταγμα ρυθμίζει τη συγκρότηση, οργάνωση, λειτουργία και ρύθμιση θεμάτων των αστυνομικών που στελεχώνουν την ΟΠΠΙ. Αναλυτικά τα κύρια στοιχεία που προκύπτουν από αυτό είναι ο εξοπλισμός που θα φέρουν, η συνοδεία από ένοπλους ειδικούς φρουρούς, οι χώροι που θα κινούνται και θα επιχειρούν καθώς και οι αρμοδιότητες τους.

Δε θα έχουν όπλα, αλλά θα έχουν ειδικούς φρουρούς με όπλα

Οι ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν και εκπαιδεύτηκαν για τη συγκρότηση της ΟΠΠΙ θα φέρουν σύμφωνα με το διάταγμα: αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, αστυνομική σφυρίχτρα και φακό. Ωστόσο το γεγονός ότι δε θα φέρουν όπλο θα φαίνεται να καθησυχάζει, καθώς θα συνοδεύονται από ειδικούς φρουρούς, δηλαδή τυπικούς ένοπλους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Επομένως η κυβέρνηση εγκαθιστά τεχνηέντως τους ειδικούς φρουρούς που βρίσκονται ήδη στο δρόμο, και βρίσκονται μάλιστα στο επίκεντρο των καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, εντός και εκτός των πανεπιστημίων.

Η ΟΠΠΙ καταργεί το αυτοδιοίκητο: Θα ερευνά οχήματα, θα επισημάνει ύποπτα πρόσωπα και θα «συνεργάζεται» με τις πανεπιστημιακές αρχές

Το άρθρο 3 για τις αρμοδιότητες και την αποστολή των ΟΠΠΙ είναι καθοριστικό για τα καθήκοντα τους, καθώς φαίνεται ότι στην παρουσία τους δεν τίθεται κανένα όριο και καταργείται de facto κάθε μορφή αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Κάθε ενδεχόμενη πρόθεση του ιδρύματος για παρέμβαση και αλλαγές στο έργο τους, θα συγκρούεται με τις βουλές της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου που θα κυριαρχούν ως θεσμοί του κρατικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει αρχικά ότι θα βρίσκονται σε επικοινωνία και συνεργασία με τον πρύτανη ή αρμόδιο αντιπρύτανη για θέματα ασφάλειας. Ωστόσο στη συνέχεια παρέχει μια σειρά από ανακριτικές αρμοδιότητες που ξεπερνούν κάθε όριο συνεργασίας μεταξύ ενός πανεπιστημίου και ενός οργάνου της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, επιτρέπει τη συλλογή αποδείξεων και πειστηρίων, ενώ μιλά και για τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων και Εικόνων. Παράλληλα, κάνει λόγο για διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών. Αναφορικά με αυτές τις περιπολίες περιγράφει τη διέλευση, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών. Επιπλέον προσθέτει τη διενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων. Τέλος, η ΟΠΠΙ θα μπορεί να συμπράτει σαν επιπλέον ομάδα σε κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις εντός των ιδρυμάτων.

Αποσπάσεις και μεταθέσεις

Με δεδομένο ότι δεν είναι βέβαιο το πως και αν θα εφαρμοστεί αυτή η ομάδα αστυνόμευσης, το διάταγμα προσθέτει και ορισμένα στοιχεία για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 7, 8 και 9,  δύναται να αποσπώνται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, σε λοιπές Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. καθώς και σε Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ. και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών. Επίσης, μπορούν να διατίθενται από μία Ο.Π.Π.Ι. σε άλλη, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. σε Α.Ε.Ι. ή ανακύψει ανάγκη διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. σε Α.Ε.Ι. μπορούν να μετακινηθούν.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν θα επιχειρούν μέσα σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων, μαζί με ένοπλους αστυνομικούς, χωρίς κάποια όρια από το ίδρυμα παρά μόνο με βάση τις εντολές των ανωτέρων τους. Ως εκ τούτου, φαίνεται αδύνατο να μπορέσει ένα ίδρυμα να «συνεργαστεί» με αστυνομικούς που λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων. Το μόνο που φαίνεται να απομένει στην Πρυτανική Αρχή του εκάστοτε ιδρύματος είναι είτε να συγκρουστεί και να υποστεί τις συνέπειες, είτε να υποταχθεί και να υπηρετήσει το επιχειρησιακό δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου.

Ετικέτες