Η προεδρική υποψήφια της αριστεράς της χώρας, Σιομάρα Κάστρο, έχει ευρύ προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Κυριακής έναντι του υποψήφιου της δεξιάς, Νασρί Ασφούρα, στην ταλαιπωρημένη χώρα από την βία των κυκλωμάτων ναρκωτικών.
Η συμμετοχή στις εκλογές χαρακτηρίζεται «ιστορική» καθώς το 62% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που προσήλθε την Κυριακή είναι δίχως προηγούμενο και δείχνει την ανάγκη των πολιτών να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην απερχόμενη κυβέρνηση του πρόεδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και εμπόριο ναρκωτικών.
Η υποψήφια με το κόμμα της «Ελευθερίας και της Επαναθεμελίωσης» (Libre) Σιομάρα Κάστρο είναι σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας, Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανετράπη το 2009 από πραξικόπημα. Λαμβάνει το 53% των ψήφων, με την καταμέτρηση να είναι μόλις στο 50%. Δύσκολα όμως θα ανατραπεί το αποτέλεσμα, καθώς ο αντίπαλος υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Νασρί Ασφούρα, λαμβάνει το 33% των ψήφων. Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, η Κάστρο θα βάλει τέλος σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις του Εθνικού κόμματος στην χώρα.
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προέτρεψε τους ψηφοφόρους να κάνουν υπομονή για τα τελικά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να προκληθούν εντάσεις κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης. Η βία δεν είναι άγνωστη στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, με πάνω από 42.000 στρατιώτες και αστυνομικούς να έχουν επιστρατευθεί για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Το 2017, η επανεκλογή του προέδρου Ερνάντες –κόντρα στους συνταγματικούς περιορισμούς για δεύτερη θητεία- προκάλεσε ταραχές στους δρόμους της χώρας.
Σκληρότερη γλώσσα
Το Εθνικό Κόμμα είναι στην εξουσία για 12 χρόνια και καθώς η φθορά από τα σκάνδαλα είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εκλογική εκστρατεία, σκλήρυνε τον τόνο της ρητορικής του αποκαλώντας «κομουνιστή» τoν ηγέτη του Libre και σύζυγο της Κάστρο, Μανουέλ Σελάγια, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις θέσεις του για την άμβλωση και τον γάμο ομοφυλοφίλων.
Βία, ανέχεια και διαφθορά
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν από την χώρα κάθε χρόνο, κατευθυνόμενοι κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από το 50% των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που επιδείνωσε η πανδημία. Η ανεργία έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε ένα χρόνο: από 5,7% το 2019 σε 10,9% το 2020. Επίσης, με 37,6 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, η Ονδούρα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες να ζεις, αν εξαιρέσει κανείς τις εμπόλεμες ζώνες.
Ένα επιπλέον στοιχείο που είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης του κράτους δικαίου της χώρας είναι η αλλαγή του ποινικού κώδικα της χώρας ώστε να αποδίδονται ελαφρύτερες καταδίκες σε εγκλήματα όπως διαφθορά και εμπόριο ναρκωτικών. Έμποροι ναρκωτικών που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ έχουν εμπλέξει σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών τον πρόεδρο Ερνάντες, του οποίου ο αδερφός, Τόνυ, έχει καταδικαστεί και εκτίει ποινή για την μεταφορά 185 τόνων κοκαΐνης, ενώ επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικοί διαλύθηκε πριν από δύο χρόνια.