Προβληματισμός και ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες μία πιθανή νέα αυξητική διασπορά του κορονοϊού στην χώρα μας, ειδικά μετά τον εντοπισμό των πρώτων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
Το άνοιγμα των καταστημάτων έφερε και συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εικόνες που εντείνουν τις ανησυχίες με το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown να είναι ανοιχτό σε περίπτωση που συνεχιστεί η αυξημένη κίνηση ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα.
Η δυνατότητα που έχει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος να μεταδίδεται πιο γρήγορα προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς της επιτροπής οι οποίοι θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες τις επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς και στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα λάβουν και τις ανάλογες αποφάσεις. Στην περίπτωση πάντως που ξεκινήσει μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι ειδικοί της επιτροπής είναι έτοιμοι για νέο πιο αυστηρό lockdown ξεκινώντας και πάλι από το κλείσιμο των καταστημάτων.
Σε Αθήνα και Κρήτη ο μεταλλαγμένος ιός
Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, η εμφάνιση των οποίων στην Ελλάδα καθιστά απαραίτητη την αυξημένη επιτήρηση, όπως υποστήριξε ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, οι νέες μεταλλάξεις αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας, γι΄αυτό και απαιτείται αυξημένη επιτήρηση. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη» επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως εκτός από τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν εντοπιστεί άλλες δύο μεταλλάξεις, από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Πέρα, όμως, από τις ίδιες τις μεταλλάξεις, κατά τον κ. Γώγο εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.
«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις», πρόσθεσε, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων.
Ερωτηθείς για ένα τρίτο lockdown ανέφερε πως «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».
Υπογράμμισε ωστόσο, πως τα μέτρα ατομικής προστασίας θα είναι απαραίτητα και το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο lockdown και περιορισμούς στην καθημερινότητα. «Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα.
Σύψας: «Παίζουμε με τη φωτιά»
Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Συψας σχολίασε το πρωί μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις εικόνες συνωστισμού ότι «παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοικτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του σημείωσε: «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» ενώ είπε πως «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία».
«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.