Από το πρωί η Αττική βρίσκεται σε καθολικό lockdown, ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα, αλλά και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ πιθανόν να οδηγήσουν και άλλες περιφέρειες σε καθολικό περιορισμό τις επόμενες ημέρες.
Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι έχουν εκφράσει ήδη τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα ενώ στο «κόκκινο» μπαίνει όπως φαίνεται και το Ρέθυμνο.
Ήδη η επιτροπή εισηγήθηκε σκληρά μέτρα «τύπου Αττικής» στην Αχαΐα, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και του Ρεθύμνου, με τις αποφάσεις να αναμένονται στην ενημέρωση της Παρασκευής.
Την Τετάρτη η Αχαΐα κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, μετά την Αττική. Συγκεκριμένα, η Αχαΐα κατέγραψε 112 μολύνσεις, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη είχε 101. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου εντοπίστηκαν 42 νέα κρούσματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη 40 των τελευταίων τριών ημερών. Επίσης, αυξημένες είναι και οι νοσηλείες στο, ούτως ή άλλως περιορισμένων δυνατοτήτων, Νοσοκομείο της πόλης, καθώς μέχρι την Τετάρτη, 11 ασθενείς νοσηλεύονταν στην κλινική covid.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσκεψή του στην πόλη την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα αυστηροποίησης των μέτρων αφού η εικόνα ναι μεν υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων αλλά η εικόνα της παραμένει σχετικά καλή.
Από την πλευρά του ωστόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισήμανε μιλώντας στο Open ότι από Δευτέρα η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική. «Θα έχει άλλη κατάσταση απ’ αυτήν που έχει σήμερα. Είναι αναγκαίο» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έγκαιρο της αποφάσεως (σ.σ.: για την Αττική), μας κάνει να βλέπουμε μικρότερο κόστος και υγειονομικό και οικονομικό. Εκτιμώ ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί τώρα, είναι μικρότερος απ’ αυτόν που θα χρειαζόταν αν αργούσαμε πάλι μια δυο βδομάδες».
Πάντως, το ΕΣΥ αρχίζει να πιέζεται επικίνδυνα κυρίως στην Αττική αφού σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το μεσημέρι της Τετάρτης τα κενά κρεβάτια εντατικής θεραπείας είχαν μειωθεί στα 43, με την πληρότητα να «αγγίζει» το 80%. Την ίδια στιγμή, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας, το μεσημέρι υπήρχαν μόλις 2 κρεβάτια κενά στην κλινική covid, ενώ η πληρότητα στην ΜΕΘ είχε φτάσει στο 55%.