Περιορισμοί στην απεργία και Συμβούλιο Βιομηχανίας στην ατζέντα Μητσοτάκη

Περιορισμοί στην απεργία και Συμβούλιο Βιομηχανίας στην ατζέντα Μητσοτάκη

Περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας και «απελευθέρωση των Πανεπιστημίων», ώστε να αντιπαρέλθει την μη αλλαγή του άρθρου 16 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα στο πλαίσιο του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Συγκεκριμένα με αφορμή τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης τον αμέσως επόμενο μήνα «να έρθει στη Βουλή συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει το δικαίωμα στην απεργία, ωστόσο δεν θα μπορούν στο εξής οι λίγοι συστηματικά να ταλαιπωρούν τους πολλούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η επόμενη μεγάλη έμφαση της κυβέρνησης θα δοθεί στον κόσμο της μισθωτής εργασίας διότι, όπως είπε: «το τελευταίο είναι να χάνουμε ανθρώπους από ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό όχι γιατί δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα αλλά γιατί το διαθέσιμο εισόδημα μετά φόρων και εισφορών απλά κάνει την απασχόληση στην Ελλάδα μη ελκυστική».

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωσή τους. «Μακάρι να είχαμε αλλάξει και το άρθρο 16. Δεν τα καταφέραμε, όχι με δική μας ευθύνη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως στόχος είναι να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και τη δημιουργία Συμβουλίου Βιομηχανίας το οποίο, όπως υποστήριξε είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ειδικά προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν. «Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο συζήτησης πολιτείας, κοινωνικών εταίρων, για τα ζητήματα της βιομηχανίας, το οποίο θα εξειδικεύσει τη στρατηγική μας για τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία αντιμετωπίζουμε και τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ανέφερε πως θα δοθούν και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για ζητήματα που αφορούν υπεραποσβέσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητα συνολικά να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέσεων με μια τολμηρή προσέγγιση και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε τελικά αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επανέλαβε πως ζήτησε και έλαβε εντολή για καθαρή τετραετία.«Θα θέσουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στην κρίση του ελληνικού λαού στο τέλος της τετραετίας, διεκδικώντας προφανώς την επανεκλογή μας το 2023», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας πως η χώρα έχει πλέον μια σταθερή κυβέρνηση με πλειοψηφία στη Βουλή που δεν στηρίζεται σε ευκαιριακές συμμαχίες και έχει έρθει για να υλοποιήσει το σχέδιό της κάτι που όπως συμπλήρωσε δεν συμβαίνει με τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος ανέφερε ότι «Θεμέλιο για οποιαδήποτε ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προστασία του περιβάλλοντος, δύο πυλώνες που πρέπει να είναι στο κέντρο αν θέλουμε να κοιτάξουμε τέσσερα χρόνια, δέκα χρόνια μπροστά». 

Documento Newsletter