Προανακριτική: Πέντε ενστάσεις ακυρότητας για την «πολιτική του δίωξη» κατέθεσε ο Παπαγγελόπουλος

Πέντε ενστάσεις ακυρότητας κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επικαλούμενος το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ποιος θα είναι ο χειρισμός της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι του ερευνώμενου πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρης και Λύδια Τσοβόλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Προκαταρτική Επιτροπή αίτηση, που απευθύνεται προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και με την οποία ζητεί την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβητήσεων (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του.

Πρόκειται για τους εξής λόγους ακυρότητας:

α) Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.

β) Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.

γ) Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

δ) Κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι απ’ αυτόν θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.

ε) Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.

«Οι ανωτέρω σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής, αποκαλύπτει ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική» καταλήγει η ανακοίνωση των δικηγόρων του, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 86 του Συντάγματος η πλειοψηφία θα παρανομήσει εάν παρακάμψει το εν λόγω αίτημα. 

Το άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.

Στο άρθρο 244 παρ. 5 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται το εξής:

«Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο επιλύει όλες τις διαφορές ή αμφισβητήσεις που προκύπτουν κατά την προκαταρκτική εξέταση μεταξύ του υπόπτου και εκείνου που υποστηρίζει την κατηγορία ή μεταξύ αυτών και του εισαγγελέα».

Τι θα κάνει η πλειοψηφία

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν ανώτατες πηγές της Επιτροπής στο documentonews.gr, οι εν λόγω ενστάσεις έχουν επανατεθεί στο παρελθόν από τον ερευνώμενο και έχουν απορριφθεί. Προσθέτουν δε ότι το νέο αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου θα γνωστοποιηθεί στους εισηγητές των κομμάτων προκειμένου να γνωστοποιήσουν δια σημειώματος τις θέσεις τους. Οι ίδιες πηγές περιγράφουν ως απίθανο το ενδεχόμενο επανασύγκλησης της Επιτροπής, τονίζοντας πως οι λόγοι ακυρότητας που παραθέτει ο πρώην αν. υπουργός μπορούν να εξεταστούν στο δικαστικό συμβούλιο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης που αναμένεται να του ασκήσει η Προανακριτική με τις ψήφους ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. «Δεν είμαστε εισαγγελείς πρωτοδικών με την στενή έννοια και δεν έχουμε υπερκείμενο όργανο» ανέφεραν οι πηγές αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας της Προανακριτικής, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή αποτελεί έναν «συλλογικό εισαγγελέα» που διέπεται από το αυτοδιοίκητο της Βουλής, τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.