Προανακριτική: Θεσμικό ράπισμα Δημητρίου σε Αγγελή – Ράϊκου

Προανακριτική: Θεσμικό ράπισμα Δημητρίου σε Αγγελή – Ράϊκου

Χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του θεσμικών ρόλου και κορυφαίου αξιώματος που κατείχε στις τάξεις της Δικαιοσύνης, η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά την κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή εξέθεσε τους βασικούς υποστηρικτές της «σκευωρίας Novartis», Ιωάννη Αγγελή και Ελένη Ράικου.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, περιέγραψε ως ανακόλουθα τα πεπραγμένα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τέως επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ενώ για την τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς επισήμανε ότι δεν έδωσε καμία απάντηση ως όφειλε για τα δημοσιεύματα του Documento αναφορικά με την υπόθεση Λιακουνάκου – Παπαντωνίου που αφορούσαν άμεσα την Ελ. Ράικου. Σχετικά με την τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, νέα δεδομένα ήρθαν στο φως αναφορικά με τα εμβάσματα του συζύγου της από τη Novartis. Παράλληλα, η Ξ. Δημητρίου κατέστησε σαφές ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι «κουκουλοφόροι», καθώς διακινδυνεύουν τη ζωή τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τους νεκρούς της υπόθεσης Noor1. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν σημαίνουν τίποτα οι αρχειοθετήσεις τμημάτων της δικογραφίας Novartis που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Οι προσθαφαιρέσεις Αγγελή

Η Ξ. Δημητρίου τόνισε αρχικά πως οι καταθέσεις της βασίζονται στις αναφορές του Ιωάννη Αγγελή, τις οποίες -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- «ξέχασε» ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να τις θέσει σε γνώση της Επιτροπής. «Αναφέρομαι στην ανεπίσημη ενημέρωση που μου είχε κάνει στις 15/12/2018, μετά το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση με το FBI. Αν παρατηρήσει κανείς τις τέσσερις αναφορές θα δει ότι ο κ. Αγγελης, προσθέτει, αλλάζει, αφαιρεί πράγματα» είπε και εξέφρασε τον φόβο ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, ο τέως επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς «θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα».

Ως προς τις περιβόητες συναντήσεις στη Βιέννη, σημείωσε ότι δεν ήταν κομμάτι της δικαστικής συνδρομής, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές του. «Ούτε παράτυπες, ούτε παράνομες ήταν» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι οι συναντήσεις και οι τηλεδιασκέψεις μέσω Skype Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων έχουν να κάνουν με την συγκέντρωση πληροφοριών. «Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι καθόλου παράτυπη και παράνομη. Σου δίνω τις πληροφορίες για να βρεις τις αποδείξεις. Κι αυτό γιατί να μην είναι παραδεκτό στους δικαστικούς λειτουργούς όταν εφαρμόζεται μεταξύ Αστυνομικών Αρχών;» διερωτήθηκε η κ. Δημητρίου.

H σιωπή της Ράικου, η πλημμελής διερεύνηση και τα εμβάσματα

Αναφερόμενη στην Ελ. Ράικου, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφηγήθηκε ότι στις 22 Μαρτίου 2017 επισκέφτηκε για τελευταία φορά το γραφείο της η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. «Μέχρι τότε όλα πήγαιναν μια χαρά. Στο μεταξύ, ήδη ένα μήνα πριν, είχαμε τα δημοσιεύματα για πολιτικούς. Όλα αυτά ήταν σε γνώση της κ. Ραικου, η οποία όπως μου έλεγε ήταν αποφασισμένη να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση Novartis προς κάθε κατεύθυνση» ανέφερε και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν τήρησε την δεοντολογία και δεν μου έδωσε εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα του Documento σχετικά με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνακο. Εγώ τότε αρχίζω να σχηματίζω εικόνα»

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την κατάθεση της Ελ. Ράικου στην Προανακριτική και τις καταγγελίες της τέως προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς ότι φοβόταν για την ζωή της και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, η μάρτυρας διερωτήθηκε: «Μετά την παραίτηση της, ο Διευθύνων της Εισαγγελίας Αθηνών την τοποθέτησε υπεύθυνη για την Τρομοκρατία. Εκεί δεν φοβόταν;».

Επιπλέον, παρέθεσε τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο η Ελ. Ράικου την κατάθεση του στελέχους της Novartis και παραλίγο αυτόχειρα στο Χίλτον, περιγράφοντας τους πλημμελείς χειρισμούς της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. «Στο Πρώτο Θέμα είχε δημοσιευθεί το θέμα της απόπειρας αυτοκτονίας στο Χιλτον, πρωτοχρονιά 2017. Είχα πληροφορηθεί ότι ο παραλίγο αυτόχειρας, είχε ζητήσει να μιλήσει στην κ. Ραικου και την παρότρυνα να πάει» διηγήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Κατόπιν μου είπε ότι δεν ήταν κάτι, ότι είχε οικογενειακά προβλήματα. Υπήρχαν μαρτυρίες ότι τα γκαρσόνια που ήταν αυτόπτες μάρτυρες είχαν ακούσει το στέλεχος της Novartis να λέει: ¨Δεν θα πεθάνω για χάρη τους¨». Τότε, η κ. Δημητρίου έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αυτοί δεν εξετάστηκαν;», υποστηρίζοντας ότι αν ήταν εκεί στη θέση της Ελ. Ράικου, θα πήγαινε να πάρει αυτές τις καταθέσεις. Σε ερώτηση Πλεύρη, αν έκανε κάτι επ’ αυτού, απάντησε: «Δεν μπορούσα να παρεμβω. Ο καθένας έχει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του».

Όσον αφορά τα εμβάσματα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας στον σύζυγο της Ελ. Ράικου, η Ξ. Δημητρίου είπε: «Όταν ανέλαβε η κ. Τουλουπάκη ζήτησε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών γιατρών. Έτσι βρέθηκαν και τα εμβάσματα προς την κ. Ραικου και τον κ. Καρνεζη, τον σύζυγο της. Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ. Τον Οκτώβριο όμως του 2018, δεν ξέρω πώς, η κ. Ραικου προφανώς ενημερώθηκε από κάποια πηγή γι’ αυτήν την έρευνα και άρχισε μια αντεπίθεση κατά της κ. Τουλουπακη και των υπολοίπων εισαγγελέων».

«Δεν είναι κουκουλοφόροι οι προστατευόμενοι μάρτυρες»

Κατά την Ξ. Δημητρίου, οι προστατευόμενοι δεν είναι κουκουλοφόροι. «Διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Είχαμε νεκρούς στην υπόθεση Noor1. Δεν παίζεις με την ζωή των μαρτύρων» κατέστησε σαφές, εκφράζοντας παράλληλα την απορία της για το πώς ο Αγγελής μετέφερε στις αναφορές του ολόκληρα κομμάτια από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι ήταν υποχρεωτική η ένταξή του θεσμού στο δικαιικό σύστημα της χώρας, αφού έχουν υπογραφεί πολλές σχετικές διεθνείς συμβάσεις. «Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από το 2016 πολύ πριν ξεσπάσει η υπόθεση Novartis. Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αν θέλει κάποιος ν καταπολεμήσει τη διαφθορά» εξήγησε.

«Δεν σημαίνει τίποτα η αρχειοθέτηση για τα πολιτικά πρόσωπα»

«Για τα πολιτικά πρόσωπα δεν σημαίνει τίποτα η αρχειοθέτηση» υπογράμμισε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να βγουν ανά πάσα στιγμή από το αρχείο. «Υπήρχε μεγάλη πίεση στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν τα πολιτικά πρόσωπα. Πίεση και αλλεπάλληλες καταγγελίες. Πόσες φορές ζητήθηκε η εξαίρεση τους… Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι ένας εισαγγελέας. Στη Γερμανία οι πολιτικοί σιωπούν όταν ερευνούν οι δικαστές» κατέληξε.

Documento Newsletter