Αναιρώντας όσα είχε καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Ιωάννης Αναστασίου», ο Ν. Μανιαδάκης έφτασε στο σημείο ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής να περιγράψει εμμέσως ως… σκευωρούς τους αξιωματούχους του FBI.
Με δάκρυα στα μάτια –γιατί όπως είπε τον πνίγει το δίκιο-, ο διωκόμενος για το σκάνδαλο Novartis, που προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα και συνελήφθη την τελευταία -στην κυριολεξία- στιγμή, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή πως στη δεύτερη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του FBI στο New Jersey, τον πίεσαν πολύ!
Ισχυρίστηκε δε πως δέχτηκε αφόρητες πιέσεις και από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να δώσει στοιχεία εναντίον πολιτικών. Σε αυτό το ευφάνταστο σενάριο, την τιμητική του είχε και το Documento. Ο Ν. Μανιαδάκης ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με όσα παραθέτουν δημοσίως στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως οι εισαγγελείς του έδειχναν δημοσιεύματα της εφημερίδας και του ζητούσαν να τα επιβεβαιώσει. Παρέλειψε, βέβαια, να πει πως τα δημοσιεύματα βασίζονταν σε ρεπορτάζ με βάση τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς, οι οποίοι ως πρώτη ύλη για την έρευνά τους είχαν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Δηλαδή, και του ιδίου.
Διαβάστε επίσης: Ο Μανιαδάκης ζήτησε να καταθέσει με δικηγόρο και η ΝΔ συμφώνησε!
Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας της Προανακριτικής φέρεται να κατέθεσε: «Για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολιτικούς. Έντονες ήταν οι πιέσεις για τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο. Μου δείχνανε δημοσιεύματα με νόμους και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες αλλά θέλουμε να μας το ¨δέσεις¨ και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών αυτών είναι έκνομες» είπε και πρόσθεσε:
Κάποια στιγμή πάψαμε να δίνουμε καταθέσεις στην Εισαγγελία και πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου και καταθέταμε. Εκεί μου είπαν: ¨Πρέπει να συνεργαστείς μαζί μας και να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους¨. Κυρίως, με πίεζαν για τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά. Αυτά μου τα έλεγε η εισαγγελέας και ήταν παρόντες και οι βοηθοί της».
Διαβάστε επίσης: Ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη αλλά δεν… ήταν
Τι ξέχασε να καταθέσει
Ως «Ιωάννης Αναστασίου», ο Ν. Μανιαδάκης είχε παρουσιάσει τον Μ. Σαλμά ως πλήρως διεφθαρμένο, καταθέτοντας πως «ήταν ευρέως γνωστό ότι ελάμβανε παρανόμως χρήματα για να εξυπηρετεί συμφέροντα φαρμακευτικών εταιριών». Πιο συγκεκριμένα, είχε καταθέσει πως «αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του (σ.σ. Μ. Σαλμά) υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».
Επίσης, δεν φέρεται να είχε και την καλύτερη άποψη για στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά. Στην ερώτηση του εισαγγελέα: «σε ποιους πιστεύει ότι αναφέρεται η εταιρική παρουσίαση ως το think tank του πρωθυπουργού», ο τότε προστατευόμενος μάρτυρας είχε απαντήσει: «Θεωρώ ότι αφορά άτομα τα οποία εξαιτίας μιας τυπικής ή άτυπης σχέσης είχαν τη δυνατότητα επιρροής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν τον τομέα υπηρεσιών υγείας. Τέτοια άτομα έχει ακουστεί ότι ήταν οι Παπασταύρου Σταύρος, Πτωχός Δημήτριος, Πεγκλής Μιχάλης και Χρύσανθος Λαζαρίδης […] Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υλοποίησής του, περιγράφεται ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί από μια διευρυμένη ηγετική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα ηγετικά στελέχη από τη μητρική εταιρεία, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Νοβάρτις Ελλάς, διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και τον καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκο Σουλιώτη […] Αναφορικά με τους λήπτες αποφάσεων, τους οποίους στοχεύει το έργο, περιλαμβάνονται ο καθηγητής Σουλιώτης από την αρχή του έργου, οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών, καθώς και κυβερνητικά στελέχη και δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι θα προσεγγιστούν στο κατάλληλο σημείο υλοποίησης του έργου […]».
Διαβάστε επίσης: Novartis: Στην Προανακριτική o Νίκος Μανιαδάκης, o πρώην προστατευόμενος μάρτυρας που… πέρασε απέναντι
Ξέχασε δε να αναφέρει στην Προανακριτική Επιτροπή όσα είχε παραθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς για την περιβόητη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με την κοινή αναφορά των εισαγγελέων Διαφθοράς, ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα, αποκαλύπτοντας στον Ν. Μανιαδάκη ότι γνωρίζει την ιδιότητα του. Μάλιστα, κατά την εν λόγω αναφορά, ο διοικητής της ΤτΕ τον είχε ενημερώσει πως ο ίδιος μαζί με άλλα πολιτικά πρόσωπα «θα τσακίσουν» τους προστατευόμενους μάρτυρες με το που συντελεστεί η κυβερνητική αλλαγή. Δηλαδή, πέραν των δημόσιων απειλών που έχουν εξακοντίσει εναντίον μαρτύρων και εισαγγελέων αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία του Novartis – Gate, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έφεραν στο «φως» και τις παρασκηνιακές μηχανορραφίες για τις οποίες ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης τους είχε ενημερώσει και προειδοποιήσει.
Αντίστοιχα έπραξε ο μάρτυρας της Προανακριτικής Επιτροπής και για τις συναντήσεις και τις επικοινωνίες που είχε με τον Άδωνη Γεωργιάδη την περίοδο που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Δεν ήξερε τον Λοβέρδο, αλλά μιλούσε με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας
Ο Ν. Μανιαδάκης επισήμανε μεν ότι δεν ήξερε τον Αν. Λοβέρδο, όμως παραδέχτηκε ότι είχε δίαυλο επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας επί υπουργείας Λοβέρδου, Ν. Πολύζο.
Διαβάστε επίσης: Προανακριτική: Ο Μανιαδάκης αρνήθηκε να διαψεύσει τον «Ιωάννη Αναστασίου»
«Όταν πήγα στην Αμερική να καταθέσω τον Αύγουστο του 2018 μου έδειξαν μια κατάθεση, χωρίς να ξέρω το όνομα του μάρτυρα που την έδωσε, στην οποία υποστηριζόταν ότι εγώ δωροδοκούσα τον Αν. Λοβέρδο. Αυτό έχω επαναλάβει εκατό φορές ότι ήταν ψέμα γιατί τον Αν. Λοβέρδο δεν τον γνώριζα. Και γι’ αυτό ακριβώς αρνήθηκα στους Αμερικανούς οποιαδήποτε τέτοια εμπλοκή μου. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι λίγο καιρό μετά στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι όλα όσα γράφονταν στην κατάθεση των Αμερικανών τα κατέθετε στην Ελλάδα ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης» είπε και στη συνέχεια παραδέχτηκε πως είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζο.