Προανακριτική: Και λογαριασμό του Αβραμόπουλου στην Ελβετία αποκάλυψε ο Αγγελής

Προανακριτική: Και λογαριασμό του Αβραμόπουλου στην Ελβετία αποκάλυψε ο Αγγελής

Τον «τροφοδότη» λογαριασμό στην Ελβετία που συνδέεται με αυτόν που διατηρούσε στενός συγγενής του τέως Επιτρόπου στις ΗΠΑ έφερε στο «φως» ο Γιάννης Αγγελής κατά τη σημερινή του κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το πολυσυζητημένο «ταξίδι της Βιέννης» πως η Ελ. Τουλουπάκη ήταν ενήμερη για τον εν λόγω λογαριασμό που συνδέεται με τον Δ. Αβραμόπουλο και για αυτό ζήτησε από τον έτερο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κ. Ντζούρα, να κάνει σχετική ερώτηση στους Αμερικανούς.

«Η απάντηση ήταν», αφηγήθηκε ο Γ. Αγγελής, «πως το σπίτι του γιου του πολιτικού είναι ενοικιαζόμενο και πληρώνει χρήματα κάθε μήνα. Δεν ξέρουμε ποσά έρχονται κάθε μήνα από λογαριασμό στην Ελβετία. Ξέρουμε πως ο λογαριασμός έχει 30.000. Δεν ξέραμε αν είναι δολάρια ή ευρώ». Πρόσθεσε δε πως η κ. Τουλουπάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε ξεχωριστό report στην Εισαγγελία του Αρείου πάγου, αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του.

Πλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος πρέπει να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα. Οφείλει -στην περίπτωση που ισχύουν όσα καταθέτει ο μάρτυρας- να αποσαφηνίσει αν είναι καταχωρημένοι στις δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, σε ποιες τράπεζες ανήκουν κοκ.

Εντύπωση προκάλεσε και η εξής αναφορά του κ. Αγγελή στην Επιτροπή: «Είπα στους 3 εισαγγελείς που είχαμε πάει στη Βιέννη για τη συνάντηση με τους Αμερικανούς πως αν τολμήσουν να ασκήσουν δίωξη κατά πολιτικών προσώπων θα φροντίσω να σας ασκηθεί δίωξη και να τιμωρηθείτε αυστηρά». Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ενεργούν σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας. Η αντίφαση έγινε αντιληπτή από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, με κοινοβουλευτικές πηγές που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση να αφήνουν αιχμές κατά του Γ. Αγγελή για απειλές κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Βολές κατά ριπάς εναντίον Τουλουπάκη

Και κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής του ο Γ. Αγγελής στηλίτευσε τους δικονομικούς χειρισμούς της Ελ. Τουλουπάκη για το σκάνδαλο Novartis. Έκρινε παράνομο το γεγονός ότι μπήκε σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ο Ν. Μανιαδάκης, ενώ τόνισε πως η αρχή της τυπικότητας δεν τηρήθηκε σε όλες τις διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης. «Με “υποθέτω” και “αν” και “εφόσον” δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία» συνέχισε επικρίνοντας τους χειρισμούς της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για τις διώξεις που -κατά τα λεγόμενά του- προτίθετο να ασκήσει η κ. Τουλουπάκη εναντίον Σαμαρά και Σαλμά, οι οποίες όμως δεν ασκήθηκαν ποτέ αφού οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο. Μάλιστα, καταφέρθηκε και κατά της δίωξης που ασκήθηκε εναντίον του Αν. Λοβέρδου.

«Λέτε ότι ήταν παράνομη όλη η διαδικασία. Το συμβούλιο Εφετών όμως που εξέτασε την αίτηση του Αν. Λοβέρδου για την εξαίρεση της κ. Τουλουπάκη, την απέρριψε» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά πως αυτός επόπτευε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και όχι το συμβούλιο Εφετών.

Για τον Δ. Παπαγγελόπουλο είπε πως «ανησυχεί διότι ξέρει την αλήθεια και ξέρει, επίσης, τι έχει κάνει». «Το πρόσωπο που είναι ο “Ρασπούτιν” παρενέβαινε και στην κ. Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα» ισχυρίστηκε χωρίς και πάλι να κατονομάζει τον Δ. Παπαγγελόπουλο. 

Documento Newsletter