Προαγωγές Δικαστών: «Βουτιά» στην επετηρίδα ακόμη και 37 θέσεων

Σε πλήρη ανατροπή της επετηρίδας δημιουργώντας «κονκλάβιο» αρεστών δικαστών προχώρησε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) στο οποίο μετέχουν η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μαρία Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη αντίστοιχα.

Με βαθιές βουτιές στην επετηρίδα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη , όταν διόρισε το 1990 τον Βασίλη Κόκκινο πρόεδρο του Αρείου Πάγου παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας, το ΑΔΣ προήγαγε στο βαθμό του Προέδρου Εφετών 36 ανώτερους δικαστές, αφού όμως παρέλειψε περίπου άλλους τόσους.

Ο αριθμός των παραλειφθέντων είναι σοκαριστικά μεγάλος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προαγωγές προέδρων Εφετών στο βαθμό του Αρεοπαγίτη, υπήρξε «βουτιά» στην επετηρίδα ακόμη και 37 θέσεων καθώς προήχθη πρόεδρος Εφετών που είχε διοριστεί στο Σώμα το 1991 ενώ στην επετηρίδα προηγούνταν πρόεδροι Εφετών που είχαν διοριστεί το 1983 ή το 1984. Επίσης σε άλλη περίπτωση προήχθη σε Αρεοπαγίτη πρόεδρος Εφετών που είχε διοριστεί το 1993, ενώ προηγούνταν στην επετηρίδα 24 πρόεδροι Εφετών που είχαν διοριστεί το 1991.

«Βουτιά» στην επετηρίδα έγινε όμως και στις προαγωγές εφετών στο βαθμό του προέδρου Εφετών. Για παράδειγμα προήχθη Εφέτης που είχε διοριστεί το 1995 ενώ προηγούνταν 8 Εφέτες ένας εκ των οποίων είχε διοριστεί το 1991. Σε άλλη περίπτωση προήχθη εφέτης που είχε διοριστεί το 1997, ενώ προηγούνταν στην επετηρίδα περί τους πέντε εφέτες.

Ως αιτία, για τις παραλείψεις τόσων πολλών εφετών από τις προαγωγές φέρεται επισήμως ότι είναι οι καθυστερήσεις στην περαίωση των δικογραφιών.

Ως κριτήριο δηλαδή εμφανίζεται επίσημα η εργατικότητα των προαχθέντων. Πηγές πάντως από το Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου έλεγαν στο documentonews ότι δεν είναι λίγοι αυτοί από τους παραληφθέντες που σκοπεύουν να προσφύγουν κατά της μη προαγωγής τους καθώς υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια δεν ήταν αξιοκρατικά΄. Έριχναν μάλιστα βολές κατά της ηγεσίας του ανώτατου δικαστηρίου ότι “φτιάχνει” ομάδες αρεστών ανώτερων και ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων .

Σε ότι αφορά τις προαγωγές Προέδρων Εφετών στον βαθμό του Αρεοπαγίτη και Εισαγγελέων Εφετών στον βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους συνολικά 88 προαχθέντες, οι 72 υπηρετούν:

στην Αθήνα οι 47, στον Πειραιά οι 6 και στη Θεσσαλονίκη οι 19.

Από την υπόλοιπη Ελλάδα οι προαχθέντες ανέρχονται σε μόλις 16!

Ειδικότερα, από τη Δυτική Ελλάδα προήχθησαν μόνο ο εισαγγελέας Εφετών Αγρινίου Κωνσταντίνος Σοφουλάκης σε αντεισαγγελέα του ΑΠ και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας Αρετή Τέγου σε αντεισαγγελέα Εφετών.

Παραμένουν εκκρεμείς 18 θέσεις, που θα καλυφθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι 88 προαχθέντες κατανέμονται ανά αξίωμα ως εξής: Αρεοπαγίτες 20, αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου 8, πρόεδροι Εφετών 36, εισαγγελείς Εφετών 12 και αντεισαγγελείς Εφετών 12.

Βουτιά και για τον διορισμό Κλάπα

Υπενθυμίζεται ότι βουτιά στην επετηρίδα είχε γίνει από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, και για τον διορισμό της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα- Χριστοδουλέα .

Η τότε Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα, επικράτησε του αρχαιότερου αντιπροέδρου Νίκου Πιπιλίγκα, καθώς ο τελευταίος πλειοψήφησε μεν στη σχετική διαδικασία της Βουλής μετά την ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων, αλλά τελικά επελέγη με την ανάλογη βουτιά στην επετηρίδα η Ιωάννα Κλάπα η οποία αποχωρεί τον Ιούνιο του 2025.

Και για τη θέση όμως του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχαμε το ίδιο φαινόμενο. Η τότε αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη ήταν το απόλυτο φαβορί (σ.σ. ψηφίστηκε από τα 4/5 των συμμετεχόντων στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής) και διορίστηκε Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ,παρά το γεγονός ότι ήταν η έβδομη στην επετηρίδα .Πρόκειται για την εισαγγελέα που πρότεινε την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο.

 

Ο Διορισμός Κόκκινου από τον πατέρα Μητσοτάκη

Τον Ιούλιο του 1990 η τότε κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη επέλεξε τον Βασίλ. Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με τη μεγαλύτερη -ιστορικά- βαθιά «βουτιά» στην επετηρίδα. Τον διόρισαν παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας.

Έτσι ο Βασίλης Κόκκινος ήταν ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για το αποκαλούμενο “σκάνδαλο Κοσκωτά”.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Βασίλης Κόκκινος ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τελικά όμως ο Παπανδρέου αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6). Ο Βασίλης Κόκκινος , που έχει πλέον φύγει από τη ζωή, ήταν αυτός που συνέταξε το σκεπτικό της μειοψηφίας, που ζητούσε καταδίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δείτε επίσης: Χαλκίδα: Εκβιασμοί επιχειρηματιών και «λεία» 95.600 ευρώ – Έτσι δρούσε το κύκλωμα εφοριακών

Εταιρεία «δολοφόνων» με «πιστόλια» κύκλωμα εφοριακών

Ιδού η μαφία σας, κ. Μητσοτάκη

Οι αγέλες των επίορκων της ΑΑΔΕ