Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπερδιόγκωση του ιδιωτικού χρέους

Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπερδιόγκωση του ιδιωτικού χρέους

Ήρθε η ώρα της αποτίμησης των ζημιών που προκαλεί στην ελληνική οικονομία η πολιτική της μη στήριξης της πραγματικής οικονομίας που έχει επιλέξει συνειδητά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη… 

Σήμερα Τρίτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τους δανειστές μας και όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα επαφές των τεχνικών κλιμακίων ένα θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει αυτές… 

Πρόκειται για το δυσθεώρητο ποσό άνω των 20 δις ευρώ που έχουν συσσωρευτεί ως νέο ιδιωτικό χρέος και είναι το αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών Μητσοτάκη. 

Αναλυτικότερα το ιδιωτικό χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων (τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ιδιώτες) προς πανδημικής κρίσης ανερχόταν σε 234 δις ευρώ. Πλέον αυτό έχει εκτοξευτεί μέσα σε ένα έτος σε 254 δισευρώ. 

Μάλιστα σ’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και τα 6 περίπου δισ ευρώ που αφορούν σε κεφαλαιοποιημένους τόκους Τραπεζών και προσαυξήσεις από το Δημόσιο! Ούτε βέβαια τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να επιστραφούν (αφού η Κυβέρνηση Μηστοτάκη «στηρίζει» την οικονομία κατά το πλείστον με δάνεια).

9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η σημερινή τηλεδιάσκεψη που σηματοδοτεί την έναρξη της 9ης αξιολόγησης της οικονομίας μετά τη λήξη των μνημονίων αφιερώνεται στο ιδιωτικό χρέος. Είναι μία βόμβα που αν σκάσει θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό το δυσθεώρητο χρέος επιμερίζεται στα εξης :

– 10-12 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που καίτοι βρίσκονται σε αναστολή δεν θα αρχίσουν να αποπληρώνονται

– 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή και ουδείς γνωρίζει πως θα αποπληρωθούν μαζί με τα τρέχοντα σε μία οικονομία που έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των …εργαζόμενων μισθωτών ήδη κατά 30%-50%, αναμένει περί τις 400.000 απολύσεις και με περίπου 200.000-300.000 εποχικούς υπαλλήλους να μην έχουν λάβει εισόδημα εντός του 2020 και εξ αυτών πολλούς να μην διατηρούν προσδοκία εργασίας στον τουρισμό ούτε το 2021

– 3 δισ. ευρώ των οφειλών που είναι χρέη μεταξύ ιδιωτών.

– 2 δισ. ευρώ των χρεών προς τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική πλευρά στοχεύει σήμερα να πετύχει τη συναίνεση για νέα ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις η οποία αν έρθει θα αποτυπωθεί στην επόμενη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Μάρτιο 

Ετικέτες

Documento Newsletter