Προ των πυλών μεγάλες αυξήσεις με αφορμή το ψωμι

Προ των πυλών μεγάλες αυξήσεις με αφορμή το ψωμι

Θα εκτιναχτούν από το φθινόπωρο κι άλλο οι υπερβολικές, ως προς τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, τιμές των προϊόντων αρτοποιίας

Είναι κάποιες ειδήσεις που περνούν κάτω από τον πήχη της δημοσιότητας αλλά αν κάποιος εμμείνει και ξεφύγει από την επιφάνεια διεισδύοντας σε βάθος θα διαπιστώσει τη σπουδαιότητά τους. Για τα περισσότερα ΜΜΕ η είδηση που προέρχεται από τη Eurostat ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την τιμή του ψωμιού και των σιτηρών αποτέλεσε μια απλή παράθεση αριθμών.

Αυτή η εξέλιξη όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί:

• Με το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις τείνουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ευρωπαϊκή οικονομία (με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσπαθεί χωρίς να το καταφέρνει να μετριάσει αυτές τις ανησυχίες μιλώντας για παροδικό φαινόμενο).

• Με το γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με τις Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία ανήκουν στην ομάδα υψηλής κατά κεφαλήν κατανάλωσης ψωμιού που υπερβαίνει τα 70 κιλά ετησίως. Οπως εύκολα γίνεται κατανοητό, αν προσθέσουμε και τα μακαρόνια αλλά και τα δημητριακά, θα καταλάβουμε επακριβώς τι συμβαίνει στο τραπέζι μας.

• Με τον κατώτατο μισθό και το ύψος του…

Η 12η πιο ακριβή τιμή στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) απ’ ό,τι στη Ρουμανία (η φτηνότερη τιμή στην ΕΕ). Οταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113). Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ). Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), την Πορτογαλία (98) και την Ολλανδία (95). Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), τη Βουλγαρία (67) και την Πολωνία (70).

Πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση η χώρα μας σε σχέση με την τιμή του ψωμιού, σύμφωνα με τη Eurostat, στοιχείο που συνηγορεί ότι σε λίγο θα πούμε «το ψωμί ψωμάκι»

Χαμηλός κατώτατος μισθός ως προς την τιμή του ψωμιού

Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται προφανές ότι στην Ελλάδα η τιμή του ψωμιού (ενός προϊόντος που είναι το κατεξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής) είναι εξαιρετικά υψηλή συγκρίνοντας με τον κατώτατο μισθό της κάθε χώρας. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει λαμβάνουμε υπόψη τις χώρες με τις οποίες ανήκουμε στην κατηγορία της κατανάλωσης ψωμιού που υπερβαίνει τα 70 κιλά ετησίως. Η Γερμανία, που βρίσκεται ακριβώς στον μέσο ευρωπαϊκό όρο της τιμής του ψωμιού, έχει κατώτατο μισθό 1.600 ευρώ. Αντίστοιχα στην Αυστρία που έχει αρκετά παραπάνω την τιμή του ψωμιού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο ο κατώτατος μισθός ξεκινάει από τα 1.450 ευρώ ενώ οι μέσες αποδοχές ενός εργαζομένου ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ.

Στην Ελλάδα με τη 12η ακριβότερη τιμή ψωμιού στην Ευρώπη ο κατώτατος μισθός είναι 758 ευρώ (συνυπολογιζομένων των δώρων ώστε οι αποδοχές να βγαίνουν σε 12μηνη βάση 14X650/12=758), οι δε μέσες αποδοχές μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 1.000 ευρώ. Οσο για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ο κατώτατος μισθός μπορεί να βρίσκεται στα 472 ευρώ και τα 332 ευρώ αντίστοιχα, ωστόσο ο δείκτης τιμών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κυμαίνεται στη Ρουμανία στο 56 και τη Βουλγαρία στο 67.

Ολα αυτά βέβαια αφορούν το 2020, όταν ο πληθωρισμός κινούνταν λόγω της πανδημίας σε αρνητικό πεδίο. Πλέον τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις (ειδικά στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές) δημιουργούν πίεση προς τα πάνω στις τιμές των τελικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, με τόσο ψηλά την τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα και καθότι αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις, εύλογο είναι να θεωρήσουμε ότι από το φθινόπωρο θα πούμε το «ψωμί ψωμάκι» κατά την προσφιλή έκφραση του ελληνικού λαού. Ωστόσο η διαφαινόμενη οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, ως απότοκο της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας, μπορεί να ανακόψει και πάλι τις προοπτικές ενός κλάδου που εμφανίζεται ως ο δυναμικότερος σε επίπεδο επενδύσεων αλλά και απασχόλησης προσωπικού.

Documento Newsletter