Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις ο Μητσοτάκης «ανοίγει» τις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις ο Μητσοτάκης «ανοίγει» τις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας
Φωτογραφία αρχείου

Γέφυρες προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της αυριανής συνάντησής τους επέλεξε να ρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κάνοντας λόγο για ένα «πρώτο βήμα επανεκκίνησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ως «τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά».

Ερωτήματα προκάλεσε η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, μίλησε μεν για την επικείμενη πρώτη συνάντησή του μετά από 16 μήνες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων.

Διαβάστε επίσης: Δώρο στην τουρκική διπλωματία από τον Μητσοτάκη!

«Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με μία αναφορά διαφοροποιημένη ακόμα και από όσα έλεγε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

«Εάν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ενδεικτικά σε συνέντευξή του στα μέσα Ιουνίου, αναγνωρίζοντας «μία και μόνη διαφορά» με την γείτονα χώρα.

Διαβάστε επίσης: Παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη ο Μπάιντεν αποφάσισε την πώληση F-16 στην Τουρκία

«Θα έχω, όπως γνωρίζετε, επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Erdoğan, στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας», δήλωσε εισαγωγικά για την Τουρκία, τονίζοντας ακολούθως πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου, τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Αναφορικά δε με την συμφωνία της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την εξέλιξη, σημειώνοντας πως «συναντιόμαστε εδώ, στο Βίλνιους, καθόσον ακόμα, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επανεπιβεβαίωση στις βασικές αρχές και αξίες της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου Erdoğan να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter